De Tour door de ogen van Janna (deel 16)

De veertiende etappe is nog maar net van start of Tadej Pogacar deelt al een behoorlijk plaagstootje uit naar zijn rivaal. Vingegaard zit niet op zijn plek maar meer achter in het peloton, dus ziet de witte trui drager zijn kans schoon. Hij schiet als een kanonskogel vooruit en de Jumbo Visman renners in de stress.  Als door de duivel achterna gezeten vliegt Vingegaard naar de plaats waar hij wel thuishoort en zo wordt de zaak tot grote opluchting van de ploeg weer gered . Maar de waarschuwing is duidelijk. Pogacar geeft zich niet zomaar gewonnen. Het blijft niet bij deze ene plaagstoot maar alle pogingen zijn tevergeefs. Vingegaard pareert ze allemaal, lijkt zeer ontspannen en vol zelfvertrouwen.  ‘Mijn kansen komen nog wel in de Pyreneeën’, beweert  Pogacar en deze uitspraak heeft alles te maken met zijn eerdere succes van verleden jaar door allebei de ritten te winnen. 

Opoffering

De val van gisteren bij de Lotto Soudal ploeg vindt vandaag zijn weerslag. Sprinter  Caleb Ewan lag al eerder op het asfalt. ‘Ja, hij heeft wat lakschade, ’ is een nuchtere en ietwat eufemistische reactie. Mede daardoor heeft hij in deze Tour nog niet een deuk in een pakje boter kunnen slaan. In opdracht van de ploegleider slepen drie ploegmaten de Australiër binnen de toegestane tijd over de finish. Het vertrouwen in Ewan dat hij na een korte herstelperiode alsnog in deze Tour een sprint kan winnen, blijft recht overeind staan. Misschien is het geloven in wonderen maar waarom ook niet. De Tour heeft wel vaker voor verrassingen gezorgd. Het is opnieuw de filosoof onder de commentatoren, José de Cauwer, die een paralel trekt tussen de wielerwereld en de maatschappij. ‘Wat wij hier zien is lijden voor de ander, renners die zich opofferen of moeten opofferen voor een ploeggenoot, probeer dat maar eens in een maatschappij te creëren.  Dit is echt chapeau!

Schoon volk

Nog niet eerder in de Tour kreeg een kopgroep zoveel ruimte van het peloton.

Jumbo Visma nog geheel compleet rijdt voorop gevolgd door de vijf renners van UAE. De tijd zal oplopen tot een klein kwartier.

In die kopgroep zit volgens de Belgen “veel schoon volk” waaronder ook Bauke Mollema. ‘Hij heeft een patent op dit soort ritten door deze te winnen.’ Mollema gaat het proberen  maar er zijn wel heel veel kandidaten die kans maken, het zijn de benen die vandaag moeten spreken.

Interviews

Mooi moment in de Tour is wanneer de motor naast de ploegwagen van Ineos Grenadiers gaat rijden. Het is geschreven wet dat er geen interviews vanuit de ploegwagens worden gegeven. De bijrijder heeft het boek met alle gegevens op schoot en de ploegleider zit achter het stuur. Hij is duidelijk niet blij met de situatie en werpt een blik naar de man op de motor die er niet om liegt. Stel je voor dat hen een geheim wordt ontfutseld. Wegwezen dus en dat gebeurt.

Ploegleider Hilaire vander Schueren van Intermarché is altijd in voor een interview. Hij is tevreden over zijn ploeg die al een paar maal dicht bij de overwinning zat.

‘Taco van der Hoorn verloor nipt een etappe door op het laatste moment tegen een opstaand putje te rijden waardoor hij één seconde tekort kwam voor de winst.

De Zuid – Afrikaan Louis Meintjes is vandaag opnieuw in de voorste gelederen te vinden en staat in de toptien van het klassement. Helaas heeft de Belg Kobe Goossens na een val last van zijn pols maar wij houden hem een paar dagen in de luwte en dan komt er ook nog een rustdag. Wij gaan het vandaag proberen met Meintjes. Er wordt op een hoog niveau gereden. Alle renners zijn moe en snakken naar de rustdag.’

Naast o.a. Simmons, Meintjes, Bettiol, Mollema, Fuglsang, Matthews, zit ook de Deen Andreas Kron in de kopgroep, al vaker de afgelopen dagen goed van voren te zien. Een van de Belgische commentatoren heeft zijn geld gezet op Kron (Lotto Soudal) ‘Wist je dat hij een speciale band had met de verleden jaar verongelukte Chris Anders Sörensen? In 2017 en 2018  reden zij samen de Tour de één 20 en de ander 33 jaar.  Ik heb Andreas in een interview horen zeggen; “Chris geloofde meer in mij dan ikzelf.” ‘Het is een renner met de juiste mentaliteit, hij laat zich altijd goed zien, niet vanwege reclame maar om te winnen. Hij is inmiddels 24  en het is goed dat zijn contract is verlengd.’

Twee wedstrijden voor de prijs van één

Vooraan gaat het om de winst en achteraan om een plek in het klassement.

De laatste klim wordt gezien als een sluipmoordenaar 32 km voor de streep breekt de ploeg van de vluchters in stukken het tempo van Andreas Kron doet bij veel renners  de moed in de schoenen zakken. Er wordt heel wat afgeknokt op de pedalen. Het regent aanvallen ‘Dit is koers van de bovenste plank! nee… van de boven de bovenste plank. Wat een zinderende finale’, dat Kron op het meest slechte moment van de strijd lek rijdt wordt zwaar betreurd. ‘Wat een pech heeft deze ploeg toch.’  Kron wordt gezien als de pechvogel van de dag.

Het Peloton wordt door Roglic in gang getrokken. Met de achterstand van ruim vijftien minuten raakt de gele trui om de schouders van Louis Meintjes en dat moet voorkomen worden. Al snel neemt is het Wout van Aert – de wegkapitein – die overneemt en direct valt het peloton volkomen uiteen. ‘Zit je in nood bel Wout’, wordt er gegrapt maar de renners zullen er niet om kunnen lachen. Het is een slijtageslag vandaag.

De Australiër Michael Matthews klimt als een klimgeit omhoog, verdient voor zijn inzet van vandaag de strijdlust prijs en een paar berg punten. Hij heeft één belager en dat is de Italiaan Alberto Bettiol ( Education First) Deze lijkt de strijd te gaan winnen maar vanuit de ploegwagen krijgt Matthews precies de juiste aanmoedigingen te horen die hij op dit cruciale moment nodig heeft. Bettiol begrijpt er helemaal niets van wanneer hij wordt ingehaald door Mr. Bling, de bijnaam van Matthews. Juichend gaat de renner van Bike excahnge over de streep. ‘Vandaag is het verhaal van mijn loopbaan. ‘Ik dacht aan mijn vierjarige dochter en aan mijn vrouw die zoveel offers hebben moeten brengen. Ik wilde laten zien dat ik het nog kan, zat er zo vaak dichtbij en nu is het dan gelukt. Dit is de enige manier om mijn dankbaarheid aan hen te tonen.’

Zijn ploegleider Mathew Hayman noemt hij de koelste komkommer die hij kent. 

Ook de aankomst van het peloton is een zinderende finale Sepp Kuss neemt het beulswerk van Wout van Aert over en vervolgens wordt het een strijd van man tegen man; Pogacar tegen Vingegaard. Pogacar probeert opnieuw een plaagstoot uit de delen. Het loopt op niets uit. De Deen laat de Sloveen in de zelfde tijd over de streep gaan. En geeft hem tot slot een schouderklop. Zij blijven tot nu toe aan elkaar gewaagd.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.