De Tour door de ogen van Jeroen (deel 17)

Een rampdag!

Waar het geluk niet op leek te gaan voor Jumbo Visma, was daar vandaag de dag dat veel tegen zat. Allereerst werd bekend dat een van de grootste Tour favorieten Primoz Roglic uit de ronde was gestapt. Rugnummer 11 was vanochtend uit de Tour gestapt en dat was een dikke streep door de de rekening van de Supermarkt ploeg. Maar tot overmaat van ramp kwam er opnieuw een schok bij de ploeg toen Steven Kruijswijk (samen met landgenoot Martijn Tusveld) zwaar ten val kwam. Gevreesd werd voor een sleutelbeenbreuk. In ieder geval moest de man met het omgekeerde nummer 13 ook de Tour verlaten. En die streep die vanochtend al werd gezet werd met de minuut groter.

Wout van Aert moet hulp bieden

Nadat de ploeg twee weken lang had geïmponeerd, zal nu een andere kaart gespeeld moeten worden. De overige ploegen zullen nu bloed ruiken, want de ploeg rondom Vingegaard zal uitgedund zijn. Waar er eerst nog een trein tot aan 5 kilometer van de top van een berg gereden kon worden, daar zullen de overige ploegen (UAE voorop, en daarna Ineos) bloed ruiken. Ze zullen de gele trui bombarderen met uitvallen en dan zal blijken of Vingegaard tegen de druk bestand zal zijn. Alles zal nu op de schouders terecht komen van de Superman van de ploeg, Wout van Aert. En een beetje van Sven Kuss. Maar meer helpers zal de Deen in het geel niet in de Pyreneeën hebben. Van Hooydonk en Benoot zullen nu nog meer boven hun kunnen moeten presteren. Vaak konden de renners elkaar nog wel afwisselen, maar dat zal dinsdag een beetje, maar woensdag en donderdag een spervuur van demarrages zijn. Mocht Vingegaard na donderdag nog steeds bovenaan staan, dan mag hij Van Aert heel erg bedanken of hij was echt zo goed als iedereen denkt dat hij is.

Het werd een rampendag

De rit van vandaag begon met een schok. Roglic verliet de Tour, maar hij was niet de enige. Er gebeurde veel meer op een relatief rustige dag. Bij de start werd duidelijk dat een van de smaakmakers van deze Tour, Magnus Cort Nielsen positief was bevonden aan Covid. Dus er ging ook een streep door de naam van de sympathieke Deen met het vlassnorretje. En ook Simon Clarke mocht niet meer van start. Ook hij was positief bevonden aan Covid. Kort na de start werd ook duidelijk dat de grootste helper van Fabio Jakobsen (Quick-Step), de Deen Michael Morkov, grote problemen had. Morkov reed eigenlijk al direct vanaf het begin op achterstand. En daar waar een helper altijd moet wachten op zijn kopman of topsprinter, daar wordt op helper niet gewacht. En zo moest Morkov de gehele dag de (oneerlijke) strijd aangaan met de klok. Een strijd die oneerlijk was door de omstandigheden van het weer (het was nagenoeg 40 graden) en het tempo waarmee er toch werd gekoerst. Morkov kwam meer dan een uur later binnen dan het peloton en kon dus ook zijn spullen pakken.

Jumbo Visma wordt keihard geraakt

De ramp die Jumbo Visma zou treffen zou de gehele dag aanhouden. Waar in de vroege ochtend bekend werd dat Primoz Roglic niet van start zou gaan vanwege het weinig herstellen van zijn verwondingen, daar kwam Steven Kruijswijk hard ten val. Net voordat er (wederom) een aantal demonstranten de weg wilde blokkeren en door de politie werden verwijderd, daar kwam Kruijswijk dus hard ten val. Tot overmaat van ramp net na de fatale val van Kruijswijk werd de schrik bij Jumbo Visma nog groter. Vingegaard was samen met ploeggenoot Benoot onderuit gegaan. Daar waar Vingegaard snel weer op de been was, bleek de schade bij Benoot groot te zijn. De Belg vermoedde later dat hij niets had gebroken, maar zijn lichaam was flink gehavend. En zo werd de rampendag alleen nog maar groter. Die had minder kunnen zijn, ware het niet dat hun beste sprinter, Van Aert dus, net tekort kwam in de sprint.

Emotionele Jasper Philipsen

Nadat een tweetal renners weg waren en plukjes renners het ook wel wilde proberen, maakte een vluchtpoging nooit echt indruk op het peloton. Je wist eigenlijk al meteen al dat dit een massasprint zou worden. En een aantal renners was het nog niet gelukt om een sprint te winnen. Zo was de onfortuinlijke Caleb Ewan nog zonder ritzege deze Tour. En dat konden ze mij het team (Lotto-Soudal) wel goed gebruiken. Helemaal als je weet dat de hoofdsponsor (Soudal) zich komend seizoen aansluit bij Quick-step. Maar Ewan was vandaag niet goed genoeg en dus ook niet vooraan te vinden. Dat zou ook gelden voor Fabio Jakobsen die zijn inspanningen in de bergen nu toch wel moest bekopen en voor wie de rustdag een zegen is. Ook de 7-voudig Groene Trui winnaar, Peter Sagan, stond deze Tour nog droog en zou niet verder komen dan de 4e plaats. De 3e plaats in de machtsprint was voor Mads Pedersen en de tweede plaats voor de alleskunner en tweede plaats verzamelaar, Wout van Aert. En de eerste? Eindelijk was daar dan de overwinning voor Jasper Philipsen. Zijn eerst in de Tour en dat hakte er stevig in bij de sympathieke Belg van Alpecin-Fenix. Philipsen was de sterkste van het pact en won verdient. En zo werd het uiteindelijk een hele mooie dag voor Jasper, maar een ontzettende zwarte dag voor Jumbo Visma. De rustdag is welkom en bij de Nederlandse topploeg zullen ze alle zeilen bij moeten zetten om de weerstand van de concurrentie te weerstaan. De laatste week zal een antwoord daarop geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.