De Tour door de ogen van Janna (deel 17)

Parcoursbouwer Thierry Gouvenou beschrijft de dag als volgt; ‘Wij hebben geprobeerd er een rit van te maken die de sprinters een glimlach op het gelaat bezorgt.’

Slechte dag voor Jumbo Visma

In een bakoven van veertig graden rijdt het overgebleven peloton de één na langste rit die de Jumbo Visma ploeg nog lang zal heugen. Het verliest deze dag   twee belangrijke renners; Primoz Roglic die de dagen na zijn val al aangaf dat iedere trap op de pedalen hem zoveel pijn bezorgt dat voelt als een messteek in zijn rug. Tel daar nog eens bij op de uit de kom geschoten schouder en dan kan er er alleen maar bewondering zijn voor zijn bovenmenselijke wilskracht.

Er viel helaas geen enkel herstel te bespeuren, integendeel. Om zijn lichaam niet helemaal de vernieling in te helpen was deze moeilijke keuze noodzakelijk. Het bleef niet bij deze tegenslag. Ook de zeer goed rijdende Steven Kruiswijk is het slachtoffer van een lelijke val partij buiten zijn schuld. ‘Moet ik wachten?’ vraagt Van Aert maar Kruiswijk schudt met een een van pijn vertrokken gelaat moedeloos het hoofd en wordt per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Wout van Aert krijgt vandaag Carte-Blanche, mag gaan voor eigen kansen.

De man met de wonderbenen weet  direct zijn slag te slaan en pakt heel wat meters. Het vervelende is alleen dat hij niet de twee meest gunstige renners; Mikkel Honoré (Quickstep) en Nils Pollit (Bora) mee krijgt. Na een uur van niet mee willen rijden en een groep jagende sprinters achter zich vindt ploegbaas Arthur van Dongen het genoeg geweest en haalt Van Aert terug van deze heilloze missie. Een verstandige beslissing vindt oud wielrenner Bobby Traksel nu een gewaardeerd commentator bij Eurosport. ‘Wout kan beter de gele truidrager Vingegaard van dienst zijn en later vanuit het peloton samen met Nathan van Hooijdonk het nogmaals proberen.’ Wout constateerde al eerder dat zijn groene truitje teveel opvalt en het niet gemakkelijk is om incognito te rijden. De echte reden zou wel eens kunnen zijn dat hij zoveel harder kan rijden, waardoor iedere renner hem vreest.

Sprinter Fabio Jakobsen ( Quickstep) loert op de overwinning ondanks dat Morgov zijn onvolprezen lead-out eenzaam en alleen achteraan het peloton voor de bezemwagen uit zwoegt. Hij zal op deze dag waar geen einde aan lijkt te komen, de Tourbaas Prudhomme aan de finish zien staan die hem meedeelt dat hij wegens tijdsoverschrijding de Tour moet verlaten.

Jasper Philipsen (Alpecin) gaat een gooi doen. ‘Wij gaan kijken wat voor rol wij krijgen van de andere groepen. In ieder geval is het met deze hitte veel water drinken en ijs eten.’ Door het wegvallen van Matthieu van der Poel, wordt zijn rol overgenomen door de Vlaming Guillaume van Keirsbulck. Hij is de man die vandaag Jasper naar de streep moet brengen.

Dylan van Groenwegen (Bikeexchange) gaat ook zeker meedoen. Hij heeft de bergen boven verwachting goed verteerd en ziet het voor vandaag wel zitten. ‘Hangt natuurlijk wel af van hoe de rit van vandaag verloopt.’

Caleb Ewan (Lotto Soudal) voor wie deze Tour na zijn onfortuinlijke val een lijdensweg is, komt er vandaag weer niet aan te pas.

Taco van der Hoorn ( Entermarché) heeft wel de moraal, hij draagt een speciale helm die wat meer ventileert waardoor hij hoopt wat minder last van de warmte te hebben. Zijn ploegmaat Alexander Kristoff zwalkt over het oververhitte asfalt  en weet zo aansluiting te houden met het gedecimeerde peloton.

De hitte een moordenaar

De hitte blijkt een moordenaar, wij zien de ene na de andere valpartij waaronder  ook de gele trui drager. Op een smerige trui na, een afgelopen ketting en een fietswissel komt Vingegaard heel goed weg. Zijn ploeggenoot Tiesj Benoot is minder gelukkig maar klimt wel weer op de fiets.

Dat dit extreme weer wel vaker is voorgekomen tijdens de Tour laat Sporza zien via een prachtig zwart/wit filmpje uit 1961. Dorstige renners die van hun fiets stappen en met zinken emmer het water uit het fontein over hun hoofd gooien. 

Nu zijn het de in panty verpakte stukken ijs die in de nek voor verkoeling zorgen. ‘Ik had de hele dag een natte rug’, vertelt Jakobsen tijdens de avondetappe. Het ijsbad na de rit heeft zijn lichaamstemperatuur weer naar normale waarden gebracht. Hij voelt zich wel weer OK en zal zeker naar de rustdag van morgen dinsdag weer op de fiets zitten. Voor hem nog twee kansen waaronder het mythische Parijs.

De Vlaamse commentatoren hebben vandaag wel weer zin in een weddenschap.

Wie zal vandaag de rit winnen. Michael Matthews wordt genoemd. ‘Na de winst van gisteren heeft hij zoveel vertrouwen gekregen dat hij er vandaag vast weer bij zit.’ De naam Mads Pedersen valt. Ook die van Fabio Jakobsen. Er wordt gegokt op Jasper Philipsen. Eerder deze Tour dacht de renner voor vijf seconden dat hij de winnaar was maar nooit gezien had dat Wout van Aert  allang de finish had bereikt. ‘Ik heb mij knap belachelijk gemaakt,’ was toen zijn reactie. Ook Wout van Aert  zit bij de favorieten. ‘Nee… die heeft vandaag in het eerste uur teveel van zijn krachten verspeeld en dan nog eens de hitte, hij zal net tekort komen.’

Het wordt Jasper Philipsen! Wout van Aert, licht gehinderd door Mads Pedersen, wordt tweede en Mads derde. Sportief als altijd feliciteert nummer twee de winnaar. ‘Ja Wout … je mag niet altijd winnen’,  lacht deze.

Dat Sara en George Wout opwachten maakt de teleurstelling net iets minder zwaar voor deze familieman. Een pleister op de wond is ook het puntenaantal voor de groene trui dat vandaag weer behoorlijk is gestegen.

Op het podium staat een geëmotioneerde Philipsen. ‘Ik weet wat verliezen is.’ Waar hij aan dacht wil de journalist weten. ’Ach je denkt aan zoveel dingen tegelijk.’  Hij strijkt met zijn arm over zijn betraande ogen.

Voor zijn carrière is dit een heel belangrijke overwinning. Na 51 jaar weet er weer een Belg te winnen in Carcassonne.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.