De tour door de ogen van Jeroen (deel 18)

Het is Hugo Houle meer dan gegund!

Wat een mooie finish was het wederom vandaag. Niet zo zeer omdat de favorieten elkaar het leven zuur maakte. Het was voorin de gehele dag vrij rustig. Nee, het was omdat de 31-jarige renner uit Canada won, die het zo goed kon gebruiken. Al snel ging het verhaal rond over zijn broer die 11 jaar geleden was overleden. Pierrik Houle kwam in 2012 om het leven bij een verkeersongeluk. De Canadees (broer van Hugo) was tijdens kerst aan het hardlopen, toen hij door een dronken chauffeur werd aangereden. Hugo startte een zoektocht en vond zijn broer levenloos op de grond, achtergelaten door de bestuurder.

Houle’s grootste doel

Sindsdien heeft Hugo maar één doel: een rit in een grote ronde winnen voor Pierrik, met wie hij in de zomermaanden altijd naar de Tour de France keek. Na een zware bergetappe over Port de Lers en Mur de Péguère kwam voor de renner van Israel-Premier Tech een droom uit. ,,Dit is de juiste plek om mijn eerste grote race te winnen”, zei Houle, nadat hij met zijn vinger wijzend naar de hemel de finishstreep was gepasseerd. De laatste meters zijn altijd de mooiste. En dat was vandaag ook weer het geval. De echte emotie spatte van het beeldscherm af met het aanblik van de hevig geëmotioneerde Canadees. Houle had in zijn carriere twee overwinningen geboekt. Dat waren niet de meest aansprekende resultaten, maar met de overwinning van vandaag was alles goedgemaakt. Wel was hij succesvol in het tijdrijden. Daar werd hij zelfs al 4x Canadees kampioen. Echter, de laatste keer dateerde alweer van 2015. Houle was meer de helper die Froome en Woods moest ondersteunen.

Terugblik op de etappe

Het spektakel was dus voorin, maar natuurlijk kon men in het peloton niet achterblijven wat betreft spektakel. Rafal Majka moest voor zijn kopman Pogacar op de steile stroken het tempo bepalen, waarmee hij de ene na de andere klassementsrenners in de problemen dwong. Het grootste slachtoffer was Romain Bardet, die na een moeilijk moment op de voorlaatste klim, opnieuw in de problemen kwam. Dat zou uiteindelijk betekenen dat de Fransman keldert in het Algemeen Klassement.

Uiteindelijk kreeg ook de nummer drie van het klassement, Geraint Thomas, het moeilijk. Naast Majka en Pogacar waren het alleen Vingegaard, Sepp Kuss en Nairo Quintana die mee konden met het tempo van de Pool, Majka. Nadat die te maken kreeg met een technisch probleem aan zijn fiets, veranderde de situatie wat. Toen moest Kuss het kopwerk in de groep leveren. En dat deed hij met verve.

De daaropvolgende afdaling zorgde – in ieder geval voor de daguitslag en het algemeen klassement – niet meer voor grote veranderingen. Houle hield dus zijn voorsprong redelijk intact en kon doordat Jorgenson in de afdaling tegen de grond ging, niet meer bedreigd worden om de dagzege. De Amerikaan keerde samen met Madouas nog wel terug, maar kon niet meer meesprinten om de tweede plek. Die ging naar de Fransman, voor Woods, ploeggenoot van Houle en ook ontzettend blij met de overwinning van zijn ploegmaatje. Ook dat was mooi om te zien.

De favorieten geven geen kik

In de groep der klassementsfavorieten wisten Thomas, Adam Yates en David Gaudu nog aan te sluiten, maar tot nieuwe aanvallen kwam het niet meer. Het tempo daar werd hoog gehouden door Van Aert, die zich had laten uitzakken. Deze dag kan afgestreept worden voor Jumbo-Visma, maar de twee komende dagen staat er nog veel te wachten. De strijd is nog niet gestreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.