De Tour door de ogen van Janna (deel 9)

Vandaag een prachtige tocht door de Jura op weg naar het meer van Genève.

Veel renners en ploegen hebben hun zinnen gezet op deze dag en proberen een plek vooraan het peloton te veroveren. De groene trui, de bollen trui, de gele trui en ook Mathieu van der Poel! Hij lijkt enigszins door zijn malaise te komen. ‘Ik weet niet wat het is, heb dit zelf nog nooit meegemaakt.’

Vanuit het niets – zo lijkt het – ligt zo goed als het halve peloton op de grond waaronder Pogacar en vele andere belangrijke kopmannen en knechten.

Omdat er teveel renners betrokken zijn bij de val wordt de wedstrijd geneutraliseerd. Nadat de meesten weer op hun fiets zitten, hun wonden likken en de technische problemen zijn opgelost, wordt het geheel weer in gang getrokken maar de vaart van eerder zit er niet meer in. Van 50 kilometer per uur zakt het naar net boven 43 kilometer.

Het trio vooraan; de Italiaan Mattia Cattaneo (Quickstep) de Belg Frederik Frison (Looto Soudal) en de Brit Fred Wright (Bahrein) krijgt de kans de voorsprong te vergroten maar die voorsprong blijft geheel binnen de perken. De renners die deze dag rood hebben aangekruist zorgen voor een gecontroleerde etappe en het drietal is bezig met een kansloze missie. Voor hen telt echter dat zij – en daarmee ook hun ploeg – worden gezien. Cattaneo houdt er ook nog eens de prijs voor de strijdlust aan over. Een financieel voordeeltje dat goed van pas komt.

Hommage aan Louis Pasteur

Omdat de bioloog en scheikundige Louis Pasteur in deze streek tweehonderd jaar geleden het eerste levenslicht zag, wordt daar in vele dorpen waar de Tour langs komt aandacht aan besteed. De renners zullen weinig oog hebben voor deze kunstzinnig gemaakte portretten. Maar de miljoenen kijkers, thuis zittend op de bank, worden vandaag herinnerd aan een man die baanbrekend en levensverlengend werk verricht heeft. 

Het Covid monster

Twee personen zijn vandaag vanwege Covid naar huis gestuurd o.a. een renner uit de ploeg van de gele truidrager. Het virus hangt als het zwaard van Damocles boven de hoofden van de renners. Maandag – de rustdag – is een verplichte testdag zo heeft de ASO en UCI bepaald. Onder hun wakend oog worden de testen uitgevoerd. ‘Ik probeer er maar niet mee bezig te zijn’, is een antwoord op één van de veel gestelde

vragen. Maar je moet er toch niet aan denken dat het virus de grootste spelbreker van deze Tour gaat worden. Dinsdag 12 juli bij de start van de tiende etappe weten de renners en de kijkers meer.

Respect voor de TOUR

Maarten Vangramsberen de man achterop de motor heeft ook vandaag weer de dag van zijn leven. Met veel enthousiasme vertelt hij wat zijn ogen zien en oren horen.

En dat is met name door de val nogal wat. Het is duidelijk niet de Tour van de Franse lieveling Thibaut Pinot ( FDJ) regelmatig “kust” hij het asfalt en dan krijg hij nu ook nog eens door een eigen zeer ongelukkige manoeuvre een etenszakje tegen zijn hoofd. Het duizelt hem, stapt af, grijpt naar zijn hoofd schudt vervolgens zijn “veren” en wordt weer op de fiets geholpen. ‘Het lijkt wel alsof na de grote val het verwachtte spektakel van deze dag uitblijft’, aldus  Vangramsberen. En dan is daar de reactie van José de Cauwer. ‘Als kijker hebben wij de sadistische neiging om zoveel mogelijk spanning te willen zien. Maar wij moeten respect voor de Tour hebben. Neemt niet weg dat Van Aert en Pogacar – ieder op eigen terrein – de besten zijn. Maar wij hebben nog zoveel dagen te gaan, achter elke hoek kan het gebeuren ’

De krachttoer van Van Hooydonk

Nathan van Hooydonk is een land – en ploeggenoot van Wout van Aert. Hij was blij dat hij mee mocht naar de Tour en hij kent zijn taak en plaats binnen de Jumbo-Visma ploeg. ‘De hele dag in de wind rijden.’ Vandaag sleurde hij 143 km op kop en hielp daarmee Van Aert aan de winstzege en vele kostbare groene punten. ‘Ik heb heel veel vertrouwen in Wout. Daarvoor doe ik dit en als hij het dan ook kan afmaken is dit de beloning die hij mij geeft.’ De grote meester applaudisseerde voor zijn kompaan.

Hij was blij met zijn begeerde zege. ‘Als de druk hoog is ben ik op mijn best.’

Dat liet hij duidelijke zien! Nog maar tweehonderd meter voor de finish zat hij ingesloten, kon geen kant op, hij bleef rustig en wist in de laatste honderd meter alsnog met overmacht te winnen.

Bij de nabeschouwing van het programma Vive le Velo noemt de oud groene truidrager Eddy Plankaert zijn opvolger Wout van Mars.’ Dit is bovenaards wat deze man laat zien. In principe kan hij met de juiste steun alles winnen.’ Die steun kreeg Van Aert vandaag van Nathan van Hooydonk.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.