De Tour door de ogen van Jeroen (deel 10)

Vandaag is de dag van de eerste bergrit. De algemene verwachting is niet dat er grote verschillen zullen ontstaan, daar is de etappe niet zwaar genoeg voor. We begonnen vandaag in Zwitserland en eindigde dan weer in Frankrijk. Onderweg waren er twee bergen van de eerste categorie. Het is ook tevens de dag voor de rustdag. En in die rustdag zullen een aantal wielrenners (favorieten) achter hun oren gaan krabben hoe zij de muur van Pogacar denken te gaan slopen. Is die muur wel te slopen, vraag ik mij af? Pogacar is niet alleen zelf heel sterk, maar zijn ploeg is ook nog eens heel sterk.

Wat vooral opvalt met zijn ploeg is de enorme veelzijdigheid. Jumbo/Visma heeft een hele sterke ploeg, maar in principe zijn dat alleen Van Aert, Roglic, Vingegaard en een beetje Kuss. Dat is net te weinig voor het geweld wat Pogacar meebrengt. In eerste instantie is Pogacar de beste ronderenner die er is. Daar tegenover staat de aanwezigheid van de beste klassiekerrenner en beste allrounder, Wout van Aert, aan de kant van Jumbo Visma. UAE brengt in de bergen een aantal renners, die de afgelopen dagen geweldig waren. In principe zijn deze renners echt niet beter dan de vier genoemde renners van Jumbo Visma. Maar wellicht komt het wel door één ding: bij Jumbo Visma kan men nog niet kiezen tussen Vingegaard of Roglic. Terwijl er bij UAE geen enkele twijfel bestaat; Pogacar is the boss!

Wint een favoriet alleen met een goede ploeg?

Renners als George Bennett, Mikkel Bjerg, Rafa Majka en Brandon McNulty cijferen zich helemaal weg om Pogacar naar zijn volgende touroverwinning te leiden. En op dit moment lijkt niemand daar aan te twijfelen. Helemaal met zijn team. Maar het blijven mensen en iedereen kan een slechte dag hebben. En daar houden alle (neutrale) volgers zich aan vast. Vandaag de eerste echte bergetappe. Eindelijk gaan we echt de hoogte in. De renners gaan nu twee bergen van de eerste categorie tegemoet zien. Maar een goede ploeg is zo belangrijk. Ik kan mij nog wel herinneren dat vooral Greg Lemond zijn laatste Tour in 1990 reed bij de Z-Tomasso ploegen te herkennen aan die mooie grote Z op het shirt. Maar de Amerikaan kostte zoveel geld, dat er bijna geen geld was voor fatsoenlijke renners. Lemond deed de Tour 1990 ook bijna in zijn eentje en won. Maar alle renners daarna hadden (hele) goede ploegen om zich heen. Armstrong was daar extreem in en zorgde ervoor dat op alle disciplines renners aanwezig waren. En dat waren hele goede, die voor het geld zichzelf wegcijferde. Ineos (voorheen Sky) was de overtreffende trap en kochten met bergen geld alles wat los en vast zat. Ook heden ten dagen zijn UAE (Pogacar) en Jumbo Visma (Roglic en Vingegaard) zeer uitgebalanceerde ploegen. Gister reed Nathan van Hooydonk zich helemaal leeg (en met succes) voor Van Aert. Een dankwoord gisteravond was dan ook zijn deel.

Covid spook

Het spook wat niet meer voor mogelijk werd gehouden, kwam de laatste weken weer heel erg om de hoek kijken. Niet alleen om ons heen, maar ook de Tour karavaan wordt er enorm door geraakt. Vandaag kwam het nieuws dat Guillaume Martin (Cofodis) uit de Tour is gehaald vanwege een positieve test op Covid. Dat is een enorme streep door de de rekening van de Fransen. Martin was toch een van hun favorieten. Morgen (en eigenlijk vanavond al) krijgen alle renners een Corona (snel)test. Met angst en beven zullen de renners morgen de rustdag door gaan maken. Covid kent geen genade. Als je als renner positief bent, kan je meteen je spullen pakken. Je kan immers niet een vijftal dagen in quarantaine gaan zitten, want de Tour draait elke dag door. Morgen weten en horen we welke renners nog meer het slachtoffer worden van het Covid spook. Het wemelt boven de Tour. De renners zijn angstiger voor de uitslag van morgen dan de komende bergetappes die ze te verstouwen krijgen.

Rit van vandaag

Een grote groep van 21 man maakte de etappe direct vanaf het begin. Het waren vooral de ronderenners die de afgelopen week grote achterstanden opliepen. En je raadt het al: de Groene trui was ook duidelijk zichtbaar vooraan te zien in die groep. Wanneer wordt “De keizer van Herentals” nu eens moe? Ik zou als collega-renner moedeloos worden, als je iedere keer weer Van Aert vooraan ziet. Niet alleen kan hij heuvels en ook het middengebergte goed verteren, de man is ook nog eens de beste sprinter. Je wordt er gek van als collega.

Eindelijk wordt een vluchtpoging beloond

Bob Jungels was een van de koplopers in de groep van 21 en reed alleen op avontuur. In zijn beginjaren was Jungels een toptalent, echter de verwachtingen bij de Luxemburger waren te hoog gespannen. De afgelopen vijf jaar reed hij voor de successenformatie van Lefèvre, echter tot grote daden kwam de man uit Rollingen niet echt. Als je Luxemburgs kampioen tijdrijden wegdenkt, was het niet altijd goed. Vorig jaar stapte Jungels over naar het Franse AG2R. In de overwegend Franse ploeg heeft Jungels nu de vrijheid die hij nodig heeft. Vandaag reed hij wederom met Simon Geschke weg, maar Jungels was te sterk en reed solo door. Achter Jungels brak de strijd op de laatste beklimming pas echt los en Franse favoriet Thibaut Pinot stak de lont aan. Pinot reed sterk richting de Luxemburger, maar het gat bleef steeds tussen de 25-30 seconden steken. Jungels reed alsof hij in zijn beste dagen reed en eindelijk was daar weer de klasse van weleer zichtbaar. Niemand kon bij hem komen, ook niet het tweetal Jonathan Castroviejo en Calos Verona. Het tweetal had elkaar gevonden, maar Jungels had net genoeg reserves over. En zodoende werd een vlucht dan eindelijk wel beloond, zonder dat Pogacar of Van Aert roet in het eten gooide. Pogacar en Vingegaard reden samen nog weg van een groepje favorieten of wat er nog van over is. Het voordeel was maar 3 seconden.

Morgen is dan eindelijk een verdiende rustdag, maar ook de dag waar geen enkele renner naar uitkijkt. De reden: Covid! Alle volgers gaan met angst en beven de dag van morgen tegemoet. Want de stand van vanavond in het Algemeen Klassement kan morgen opeens heel anders zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.