De tour door de ogen van Janna (deel 7)

Glansrol voor Mohoric, Mathieu behoudt het geel.

Wat een geweldige Tour was er tot nu toe te zien. Natuurlijk drukt het grote drama voor Primoz Roglic enigszins de vreugde, want wat een teleurstelling voor deze renner van Team Jumbo Visma die zich zo goed had voorbereid en zichzelf als de grootste rivaal van zijn landgenoot Pogacar – de winnaar van de Tour 2020 – zag. Maar de Tour is grillig en onvoorspelbaar en dit was zo een dag waarvan het verloop  niet vooraf was te voorzien. Er wil een kopgroep wegrijden maar het wordt hen niet gegund, zij wagen echter een nieuwe poging die wel succesvol is. Achter hen trekken – volgens commentator Maarten Ducrot – dertig renners zich de haren uit het hoofd, door zich zo te laten verrassen.

Vandaag heeft het peloton de langste etappe sinds 2010 voor de boeg.

249. 1 kilometers moeten er worden afgelegd. Vanaf de eerste kilometer wordt er gekoerst met gemiddelde 50 kilometer per uur, alsof er geen zwaar tweede deel de renners wacht. Vijf beklimmingen moeten zij overleven. En dat moet je de Tourarchitect Gouvenou nageven, hij weet altijd wel weer ergens een kuitenbijter te vinden.

Samen strijden voor geel

Wat betreft de 26 jarige Sloweense kampioen Matej Mohoric gaat het allemaal niet hard genoeg en hij zet er even flink de sokken in waardoor hij zijn voorsprong et meer dan een minuut ziet groeien. Voor hem is vandaag een glansrol weggelegd, hij kwam, zag en overwon op een fabuleuze wijze.

Mathieu van der Poel verdedigt zijn gele trui met verve. Hij is een goede aanjager en de Belgische kampioen Wout van Aert wijkt niet van zijn zijde. De frenemy’s (samenvoeging van friend and enemy) hebben nog genoeg adem over om even met elkaar te praten. Wout begrijpt dat Mathieu zijn gele trui wil verdedigen en niet zomaar afgeeft, Mathieu beseft heel goed dat Wout het begeerde geel graag van hem overneemt. Er zit niet zoveel anders op dan er samen voor te strijden. Met hun vechtlust weten zij zelfs een aantal voorgangers op te rapen.  In de zelfde tijd “vliegen”  zij over de finish. Beiden hebben de lange etappe goed verteerd en dat telt lang niet voor alle renners die na 200 kilometer de kracht in hun benen voelen wegvloeien.

Tweede in het klassement

Op 30 seconde staat Wout van Aert van Team Jumbo Visma stevig op de tweede plaats in het klassement. Door wat hij vandaag liet zien, lijkt het wel duidelijk dat hij de rol van kopman – de onfortuinlijke Roglic, geveld door zoveel tegenslag – gaat overnemen. Het lijf kan de vele letsels niet meer verteren en gaat – na de goed gereden tijdrit van gisteren – volledig in verzet. Zijn achterstand is nu zo groot dat van zelfs een podium plaats niet meer reëel is. Of Roglic de Tour gaat uitrijden, is de vraag van een journalist aan Steven Kruiswijk. Uiteraard laat die zich niet uit de tent lokken, tenslotte is dit aan de ploegleiding en de renner zelf.

De gedoodverfde winnaar voor deze Tour Pogacar komt op ruim drie minuten binnen. Hij maakt zich nog geen zorgen hoewel hij met het kwijtraken van een aantal ploegmaten niet meer het gedroomde team om zich heen heeft. En er wordt natuurlijk ook stevig op hem gelet, de kansen zoals die hem verleden jaar werden gegund zullen er dit jaar niet meer inzitten. 

‘Je weet maar nooit’ zal de Richard Carapaz bij zichzelf hebben gedacht. Hij wordt zeker tot de podium kanshebbers gerekend. De Colombiaan probeert iets van zijn verloren tijd in de rit van gisteren goed te maken. Hij rijdt zich het snot voor de ogen maar wordt aan de meet gewoon weer ingehaald. Mislukte missie. 

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.