Jeroen ziet; weer rijdt de gele trui vooraan

Vanmiddag was ik nog aan het werk, toen ik werd gevraagd door een collega of ik al de Tour aan het kijken was. En of ik al wist wie voorop reed? Gekscherend riep ik heel bijdehand: “Matthieu!”. Het antwoord daarop was bevestigend: Klopt! Ik zette meteen de tv aan en zag als eerste het beeld van de gele truidrager. Weer reed Matthieu vooraan.

Uiteraard heb ik vaak genoeg geschreven over onze Nederlandse Belgische Fransman. Geboren in België als zoon van een Nederlander vader en Franse moeder. Daarbij was zijn vader echt een goede renner en zijn opa wellicht nog beroemder dan zijn vader. Zeker in Frankrijk. Ook de ploeg van MvP is vaak besproken. Wanneer was de laatste keer dat een renner en zijn ploeg voor het laatst zo domineerde….

antwoord: De Quickstep ploeg van Lefevre. Of Lance Armstrong met zijn US Postal ploeg. En daarvoor zal het 100% zeker de Raleigh ploeg zijn geweest die zo dominant was in de Tour. Vaak beschreven en bejubeld, de Posttrein, en wellicht wel de allerbeste ploeg uit de geschiedenis van de Tour de France.

Waar de ene Sloveen (Pogacar) niet hoeft en wacht tot de dag van morgen, de andere Sloveen zijn wonden likt, is er een derde Sloveen die vandaag alle respect van de volgers kreeg, Mohoric. De Sloveen reed vandaag fantastisch. Hij was echt de allerbeste. Zelfs op het ene laatste klimmetje met een maximaal stijgingspercentage van 18% reed hij als sterkste naar boven wetende dat hij de hele dag op kop reed. Het was hem echt van harte gegund. Mohoric was aan de finish emotioneel wat volledig logisch was na zo’n kunststukje.

wat gebeurde daar achter? Medevluchter uit de kopgroep van 29, Jasper Stuyven werd tweede. De winnaar van Milaan-San Remo was niet opgewassen tegen de Sloveense sloper van Bahrein. Daar vlak achter kwam een groepje met…… Matthieu van der Poel en Wout van Aert. De twee moesten op het einde nog in de achtervolging op Asgreen die 15 kilometer daarvoor was weggesprongen. En net voor het einde slaagde het superduo in hun opzet. Ook nu weer verbaasde Van der Poel alle volgers en renners. Er lijkt geen maat op te staan. Waarschijnlijk zal het morgen toch echt over zijn met zijn gele dromen, maar wat een droom moet deze Tour tot nu toe zijn geweest voor hem.

Waren er ook grote verliezers vandaag? Ja, Roglic kon het niet bolwerken. In de tijdrit reed hij nog fenomenaal, maar in de etappe van vandaag liep hij toch weer serieuze achterstand op. En daarmee is ook direct de vraag gesteld, wat gaat Jumbo/Visma nu doen? Gaan ze hun kaarten zetten op de (wellicht te) jonge Jonas Vingegaard of hebben ze zoveel vertrouwen in de man in vorm, Wout van Aert? Morgen zal meer duidelijkheid geven hoe ze er bij Jumbo/Visma opstaan. In ieder geval ziet Pogacar het met veel genoegen aan. De Sloveen had vandaag een relatief gemakkelijke dag. Hij hoefde nog niet en het enige wat hij wel moest doen was volgen. Wat dat betreft zit hij in een zetel naar een nieuwe Tour overwinning. Maar de dag hoorde toe aan die andere Sloveen en natuurlijk onze hoop in Nederlandse goede dagen (tegenwoordig), Matthieu van der Poel. Die wederom bewees dat hij tot de beste in de koers behoort. Tot nu toe zeker…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.