De Tour door de ogen van Janna (deel 8)

Heroïsche etappe over nat wegdek

Geen dag voor de sprinters, die al snel een plek zoeken achterin het peloton.

Chris Froome sluit zich bij hen aan, hij vertrouwt nog steeds op betere tijden. 

Zijn voormalige steun en toeverlaat; de Nederlandse renner Wout Poels wil iets proberen vandaag, hij kan redelijk goed tegen regen – waar juist andere renners een bloedhekel aan hebben – en hij heeft ambities.

Het is een chaotisch etappe over een nat wegdek waar veel achterom wordt gekeken op zoek naar ongenode gasten of ploegmaats.

Tranen trekkend is de martelgang van Roglic maar bij wielrennen kan je nooit te lang blijven stilstaan bij leed. Toch… acht maanden zware voorbereiding, waarbij hij zich alles heeft ontzegd om bij Tour te kunnen stralen… het is en blijft treurig.

Nu straalt alleen de pijn van zijn gezicht af. Als kijker vraag je je af; wat heeft deze renner, die met zoveel andere bedoelingen naar de Tour kwam en nu zo op grote achterstand is gereden, hier nog te zoeken. Zou hij zich niet beter  – na alle wonden gelikt te hebben en deze laten herstellen – zich moeten voorbereiden op de Olympische Spelen. Zou dat niet verstandiger zijn? 

Poels wint de bollentrui

Met Poels gaat het een stuk beter, hij weet een aantal malen als eerste boven te komen en pakt zoveel punten voor het bergklassement dat hij de bollentrui kan overnemen van de Sloween Mohoric die slechts één dag in deze begeerlijke trui heeft gereden. De pechduivel houdt het Team Jumbo Visma in zijn greep, want de Deen Jonas Vingegaard is bij een valpartij betrokken – ook niet zijn eerste in deze Tour – en zijn shirt en schouder laten zien dat het niet om een “valletje” gaat. Toch – want wielrenners zijn bikkels – stapt hij weer op de fiets en weet zelfs bij de beste tien te eindigen.

Mathieu neemt afscheid van geel

Dat Mathieu van der Poel vandaag van zijn gele trui afscheid moest nemen stond al voor 99.99% vast. Hij reed in eigen tempo de etappe uit. Hem wacht een ander groot doel en dat is Goud halen op de mountainbike in Tokio.

‘Het was een prachtige week en het einde van een heel mooi verhaal’, verklaart commentator Joris van de Berg

Geel voor Pogacar

Hoe de gedoodverfde winnaar Pogacar al vandaag zijn slag heeft geslagen is heroïsch. Als hij vanuit een groep achtervolgers met meer dan vier minuten achterstand vertrekt, raapt hij één voor één zijn voorgangers op. De verbaasde gezichten van de renners wanneer hij voorbij “vliegt” zijn tekenend. Ook de Colombiaan – de voor nu zijn grootste rivaal lijkt – Richard Carapaz  – moet het afleggen tegen het Sloweense geweld.  

Voor Wout van Aert – die zich een held toonde en een man van staal leek – vecht en vecht.  Helaas voor hem spat een droom uiteen om alsnog vandaag het geel te bemachtigen. Hij staat nog wel op de tweede plaats maar met meer dan een minuut achterstand.  De kracht die hij echter vandaag toonde, maakt wel zoveel duidelijk dat deze renner nog lang niet klaar en uitgestreden is.

De enige renner die uit de klauwen van Pogacar bleef was de Belg Dylan Teuns, het werd zijn mooiste overwinning uit zijn carrière.  Zijn ploeg Bahrain Victorious had een topdag met een ritwinnaar en de bollentrui.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.