De Tour door de ogen van Janna (deel 20 – 2023)

De heilige veiligheid 

In de Volkskrant heeft Joram Bolle een goed verhaal geschreven over de inmiddels 42 jarige Australische oud – renner Adam Hansen. Twintig maal nam hij deel aan de grote rondes. Hij kent alle ontberingen maar ook de vreugde van de wielersport. 

Hansen wordt geroemd door veel van de renners waarmee en waarvoor hij ooit reed. 

‘In een grote ronde kon ik niet zomaar een huis op hem bouwen maar een heel gebouw.’ vertelt één van de Belgische Lotto Soudal collega’s.  

In 2012 reed Hansen door met een gebroken borstbeen. 

Het tekent zijn onverschrokkenheid en doorzettingsvermogen.  

Dit jaar werd Adam Hansen gekozen tot voorzitter van de Internationale Wielervakbond (CPA)  

Hansen laat in zijn eerste maanden zien dat hij één is met de renners. Hij is regelmatig bij de wedstrijden aanwezig, stapt zelf op de fiets om het parcours te controleren. Dat heeft al veel verbeteringen opgeleverd.  

Toch zo verklaart Hansen, ontslaat het renners niet van hun eigen verantwoordelijkheid om geen overdreven risico’s te nemen. ‘Onthoud wielrennen blijft een gevaarlijke sport. Blijf veilig, dat ligt ook in jullie handen.’  

Adam Hansen is dé gezochte man die de wereld van de wielersport veiliger kan maken. Naast het maken van nuttige wedstrijd programma’s spreekt hij binnen dit vakjargon vijf talen. En hij neemt de renners serieus is bereid naar hen te luisteren. Hij is zeker niet een alledaags figuur zoals je mogelijk verwacht in de wielerwereld. Hij is veganist, lust ook tijdens de koers best een pilsje. Bekend is dat hij tijdens een rit een blikje bier uit de handen van een toeschouwer trok en daar zijn voordeel uit haalde. 

In de zelfde krant staat ook een mooie uitspraak van de – de beste klimmer van de wereld en deel uitmakend van de Jumbo-Visma groep;  Sepp Kuss. ‘Als je te enthousiast wordt, blaas je jezelf op.’  

Laatste kans voor de aanvallers  

Weer terug in de Jura wordt het ook vandaag de renners niet al te lastig gemaakt. 

De finish een zeven kilometer lange rechte weg, is nog niet veel eerder voorgekomen in de Tour. Onderweg zijn er een paar kleine heuveltjes maar deze zijn zeker niet onoverkomelijk voor de sprinters. Althans… zo staat het in het routeboek maar de praktijk wijst vandaag heel anders uit. Het is de dag van de aanvallers en het blijft heel lang onrustig. 

Het is draaien en keren op smal kronkelig slecht wegdek. Even lijkt er iets van een rust weergekeerd maar wie even de kamer uitloopt en vervolgens weer naar de buis kijkt, ziet opeens weer een hele andere situatie Na de tussensprint wordt er stevig doorgereden De acht oorspronkelijke renners voorop  krijgen gezelschap van nog eens ruim twintig mannen waarbij ook Van der Poel, Philipsen, Groenewegen en de debutant Lars van de Berg. Hij moest op het allerlaatste moment zijn koffer pakken richting de Tour en heeft de gehele tour knap werk laten zien.  

Bijltjesdag? 

Het is vandaag in België een Nationale feestdag, geen idee of Victor Campenaerts daar mee bezig is.  Wat wel zeker is dat hij vandaag de smaakmaker van de dag is waardoor hij opnieuw de prijs voor de strijdlust krijgt.  Net als gisteren neemt hij meerdere malen het voortouw. In eerste instantie heeft niemand hier een antwoord op. Sagan laat zich even solo zien alsof hij op deze wijze afscheid neemt van zijn publiek. Renners die er alles aan doen om een plek vooraan te vinden worden weer teruggewezen. Het is wringen, hier en daar een duwtje dus is het uitkijken in het peloton. De kilometers vliegen voorbij. Gele trui drager Vingegaard wordt goed omringd en de renners Tiesj Benoot en Christoph Laporte krijgen een vrijgeleide om vandaag voor eigen kansen te gaan. Het vooruitsturen betekent ook dat het ploegenklassement in handen blijft van Jumbo-Visma. 

‘De nummer drie geplaatste Adam Yates zit nog op een plek waardoor het lijkt alsof hij zitten slapen’Wat een lammekakkerigheid.’zeg! Het gaat hier om een podiumplaats. Dit is een krankzinnige dag, zal deze eindigen in Bijltjesdag? ‘  

Er zijn momenten waarbij je denkt; Joris van den Berg… word jij nu nooit eens moe van jezelf aan de andere kant is hij ook virtuoos . Op een hectisch moment waar een aantal renners elkaar de maat nemen noemt hij drie renners; ‘Alaphilippe, Benoot en Campenaerts…  dat is een mooi ABC’tje.’ Ach dan versta je toch ook je vak.  

Jumbo – Visma wil rust in de tent maar iets willen en het ook voor elkaar krijgen kan soms ver uit elkaar liggen. Uiteindelijk is het dan toch zover dat er een grote groep vooruit mag gaan.   

De mooiste stilte van Eenkhoorn 

Op een wat rustiger moment is het tijd voor eerder opgenomen interviews.   

Han Kock schiet Pascal Eenkhoorn aan die gisteren een zware teleurstelling te verwerken kreeg. Na beulswerk net naast de begeerde overwinning zitten.  

Gisteren liet Pascal de mooiste stilte vallen op de vraag; “hoe voel je je?’.  

Dat hij vervolgens toch heel vriendelijk antwoordde, daarvoor zou eigenlijk een prijs in het leven geroepen moeten worden. De onverbeterlijke Han Kock had voor vandaag ook weer een “briljante”vraag; ‘Ben je er nog steeds ziek van?’ En weer kreeg hij antwoord, want zo zijn de renners nu eenmaal.  Hij had er wel even wakker van gelegen maar vandaag ging de ploeg het toch weer proberen. ‘Mentaal zijn wij allemaal nog goed en dan moeten de benen volgen.’ Het was nog niet genoeg voor Han want hij had ergens gehoord dat de onenigheid gisteren tussen Pascal en Jasper (Philipsen)  toch een vete was die al veel langer speelde. Pascal lachte en zei dat deze onmiddellijk naar het land van de Vlaamse fabelen kon. Jasper had hem gisteravond nog een sorry app- je gestuurd en dat was voldoende. “Zulke dingen kunnen nu eenmaal in het heetst van de strijd gebeuren.’  

Treurige slapstick 

De Duitse Nils Pollit – 1 meter 92  lang en 80 kilo schoon aan de haak – zit in de groep van negen koplopers. Hij staat bekend als een echte krachtpatser. Wanneer hij iets te veel kracht zet, breekt de ketting dan is er maar één ding mogelijk een andere fiets. De wegen zijn echter zo smal dat alleen de neutrale wagen achter de renners aan kan rijden. Nils krijgt een fiets aangereikt die eerder geschikt is voor een lilliputter, ondertussen raast er een tweede groep achtervolgers voorbij. Er wordt een nieuwe fiets van het dak van de auto gehaald maar ook die komt niet in de buurt van het juiste formaat voor Pollit. Dit herhaalt zich nog een paar maal. En zo komt er zelfs een derde groep voorbij Pollit rijden.  

Hoe komisch het ook om te zien is; zo’n reus met zo’n klein fietsje het is natuurlijk ook heel treurige slapstick.   

De camera zoekt weer intussen weer andere beelden maar wanneer deze terug komt  bij de kopgroep, zit Nils alsof het de gewoonste zaak van de wereld is in de voorste gelederen. Is hij toch in staat om ondanks alle stress de opgelopen achterstand van vele minuten goed te maken. Met recht een echte krachtpatser! 

‘Wat een heerlijke rit… analist Michel Boogerd geniet hoorbaar van een etappe die niemand had kunnen voorspellen. Er gebeurt zoveel tegelijk; renners die aan elkaar gewaagd zijn en willen samenwerken maar er zijn ook renners die in een groep terecht komen waarvan de belangen zo tegenstrijdig zijn dat zij juist niet met elkaar willen samenwerken, Dat is het spel wat het wielrennen tot een kijkfeest maakt.  

Het laatste rottige klimmetje wordt ook door de sprinter Dylan Groenwegen goed overwonnen. Het tempo schiet omhoog waardoor er toch weer renners moeten afhaken. De Fransman Christophe Laporte wil heel graag zijn zege die hij verleden jaar op de negentiende Tour etappe behaalde prolongeren en rijdt voor wat hij waard is. Maar dan zal hij samen met de andere renners nog heel wat seconden moeten goed maken. En ook Mathieu van der Poel wil wel eens een Tourrit winnen, Jasper Philipsen droomt van zijn vijfde Tour overwinning er spelen zoveel belangen.  

De winnaar van gisteren de Deen Kasper Asgreen rijdt samen met de Sloveen Matej Mohoric en de Australiër Ben O’ Çonnor. vooraan. De renners hebben elkaar gevonden, zij hebben een voorsprong die terug loopt naar 20 seconden. Voor gisteren was dat genoeg  maar vandaag is het een heel andere dag dus zullen die magische 20 seconden nu ook genoeg zijn?  Er wordt gestreden tot het uiterste. De beste papieren zijn voor Asgreen maar het is Matej Mohoric die met een halve banddikte wint.  

O’Çonnor ging als eerste een lange sprint aan en was daardoor eigenlijk al kansloos. 

De derde opgedragen zege aan Gino Mäder  

Het prachtige emotionele verhaal van Mohoric is er één die snijdt door de ziel.  

Hoe hij duidelijk maakt hoe zwaar de wielersport is. ‘Het is een wrede sport ‘ Over alle ontberingen en de opofferingen die renners moeten doen om topsporter te worden. Het missen van  familie, door maanden van huis te zijn. De strijd die alle renners moeten leveren, iedereen wil winnen en dat kan niet.Terwijl hij dat al die renners zo graag gunt. ‘Wij zijn allemaal sterke renners.’ Hij zag hoe alle renners na de klim over Col de la Loze met lege ogen het hotel binnen kwamen. ‘Je bent zo leeg maar je moet door, je kunt niet opgeven.’ Hij benadrukte hoe belangrijk de ploeg voor hem is ook de mecaniciens, de verzorgers. Zelf wist hij dat er vandaag kansen voor hem lagen maar hoe moeilijk voor hem toch ook winnen is omdat hij het ook een andere renner gunt. Het is een spraakwaterval van woorden… maar natuurlijk is hij blij en trots met de overwinning zeker na de moeilijke maand. De dood van zijn ploeggenoot Gino Mäder heeft zoveel indruk gemaakt. Het is voor de derde keer in deze Tour dat een renner van Bahrein Victorious de zege opdraagt aan de verongelukte renner Gino Mäder. Na Pello Bilbao en Wout Poels is het nu aan Matej Mohoric.  

De A-typische renner Victor Campenaerts 

Of hij blij is op voor een tweede op rij de prijs voor de strijdlust te winnen. 

‘Ach ja.. het is een troostprijs maar als jullie nu allemaal op mij gaan stemmen dan sta ik misschien wel in Parijs op het podium. Dat zou ik wel heel leuk vinden.’ 

Hij ziet zichzelf als een  A- typische renner en moet daarom ook A-typische scenario’s creëen. Campenaerts ziet niet op tegen het verrichten van beulswerk.  

‘Het is jammer dat hij zijn krachten niet beter weet te verdelen’,  is de mening van de analist. ‘Dan zou hij ook best zelf eens een rit kunnen winnen.’ 

Tweede zoon voor Wout van Aert en Sarah de Bie 

Donderdag 20 juli is Jerome het broertje van George geboren.  

Wout was dus gelukkig op tijd thuis.   

janna van zon  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.