De Tour door de ogen van Janna (deel 20 – 2023)

Weinig obstakels 

‘Na vijf inspannende dagen, krijgen de renners even de tijd om op adem te komen’. Architect Thierry Gouvenou weet wat de renners toekomt en schept wellicht ook kansen voor de sprinters. 

De mokerslag die Vingegaard gisteren uitdeelde ijlt nog na. De Deen wordt achtervolgt door sceptici, want wie bovenmenselijke prestaties verricht zijn verdacht. 

Vingegaard werkt naar zeggen graag mee om het verleden niet te laten weerkeren. 

Pogacar likt zijn wonden, heeft geen idee wat hem gisteren overkwam. Er werd voldoende gegeten en gedronken maar de energie bleef steken in de maag en kwam niet naar de benen. De eerste vraag die hij stelt bij de finish stelt is; ‘sta ik nog wel op het podium? ‘Voorlopig houdt hij nog zijn tweede plaats. 

Hongerklop door maagproblemen het werd een nachtmerrie voor Pogacar. Voor de analisten is het voer om er de meest fantasierijke theorieën op los te laten. Hij had dit niet moeten doen of juist dat wel. Ach ja… het is hun vak en daar horen ook dit soort gesprekken bij. Maar wanneer ik een interessant interview lees in de Volkskrant van cameraman Stef van Veen, realiseer ik mij weer des te meer dat je alles wat gezegd wordt met een grote korrel zout moet nemen. Van Veen heeft samen met een regisseur toegang op het terrein van de Tour waar andere media niet welkom zijn.  

Dit alles ter voorbereiding van een documentaire. Hij verzucht dat veel van de vermeende uitspraken voor geen meter kloppen en ik geloof hem onmiddellijk.  

Wat als… een onzinnige vraag  

Dat Wout van Aert de Tour zou verlaten wanneer zijn vrouw ging bevallen van hun tweede kind, was al ver voor de start van de Tour bekend gemaakt.  

Ploegbaas Richard Plugge wordt daar over aan de tand gevoeld. Omdat Wout vandaag inderdaad de Tour heeft verlaten. Plugge legt uit dat er vooraf een goed overleg is geweest en dat Jumbo-Visma hecht aan het familieleven van de renners.  

‘Wout is een echte familie man en familie gaat voor. Ik heb zelf ook kinderen en ik weet hoe het voelt. Ook de ploeg is een hechte familie. Wout is een geweldige team-player en een fantastische man. Heel belangrijk voor de ploeg, Met elkaar is er gewerkt voor Wout en voor Vingegaard.’ Natuurlijk komt er de vraag wat als …de voorsprong niet zo groot was geweest. ‘ 

Ook Arthur van Dongen – ploegleider van Jumbo-Visma – krijgt de vraag ; “Wat als….” ‘Moeder Natuur beslist. Zo was dat vooraf afgesproken.  

Natuurlijk is het fijn dat Wout de afgelopen weken nog zoveel voor de ploeg heeft kunnen betekenen. Nu is de missie Vingegaard heel houden tot aan het podium in Parijs.  

Nathan van Hooydonck – afgelopen zondag hard gevallen door een stompzinnig selfie makende man uit het publiek – is één van de renners die daar voor moet zorgen.  

Hij heeft een aantal pittige en pijnlijke dagen achter de rug. Het is nog niet over, pijn in zijn nek en hier en daar nog stijf maar het is mooi om voor Vingegaard te mogen fietsen. ‘Dat die kracht allemaal in dat smalle lijfje zit.’  

Ik moest gewoon doorgaan. Wij wilden de koers in de plooi leggen en dat is gelukt.’ Het geeft hem veel voldoening en hij is trots en blij op de geleverde prestaties. 

Een extra kopje koffie 

Mathieu van der Poel is goed te spreken , de benen werk goed maar van helemaal honderd procent is geen sprake. Dat hij de bergen heeft overleefd, daar is hij blij mee. ‘Ik kon nog lang aanhaken.’  Vandaag heeft hij een belangrijke sleutelpositie om Jasper Philipse aan de zoveelste etappe zege te helpen. Van der Poel lacht niet helemaal van harte wanneer hij daar op gewezen wordt.‘Ik ga eerst maar eens een extra kopje koffie drinken.’  

Saaie etappe? 

Dit mag dan door de commentatoren een saaie etappe genoemd worden… gaat u maar even een half uurtje iets anders doen.’ Er gebeuren genoeg zaken die het kijken meer dan waard zijn. Zoals o.a. de strijd om de tussensprint waar 1500 euro te verdienen valt voor de ploeg en waar Pascal Eenkhoorn (Lotto DSTNY) net een trap tekort komt. Het geld is voor Unox X en wordt binnengehaald door de Noor Jonas Abrahamsen. ‘Philipsen krijgt het vandaag niet cadeau.’  Zo wordt voorspeld.  

Eenkhoorn  probeert weg te komen uit het peloton en krijgt het aan de stok met Jasper Philipsen. De laatste heeft een heel ander scenario in het hoofd en laat duidelijk merken dat hij niet gediend is van de actie van Eenkhoorn. 

Terecht lapt Pascal het haantjesgedrag van Jasper aan zijn laars en laat zich niet intimideren door de groene truidrager. Hij sprint weg, wordt opgewacht door zijn ploeggenoot Victor Campenaerts en samen sluiten zij weer aan bij de tweetal Kasper Asgreen en Jonas Abrahamsen.   

Het viertal heeft elkaar gevonden, er is een innige samenwerking en zij  proberen het Philipsen zo lastig mogelijk te maken. Het wordt een race tegen de klok. Nog zeven kilometer voor de streep is er nog zeventien secondes over… het worden er elf met nog vier kilometer te te rijden. Bij drie kilometer zijn het nog maar negen secondes het worden er zeven… zes…vijf…  en dan komt de Noor Asgreen als eerste over de streep.  

Eenkhoorn komt een paar trappen tekort. En baalt… ‘De smaakmaker van de dag wordt geen afmaker.’ zegt Joris van den Berg met enige spijt in zijn stem.  

Meedogenloos krijgt de uit hijgende en zeer teleurgestelde Eenkhoorn een microfoon onder zijn neus geduwd met de wel meest vreselijke vraag die je op zo’n moment kunt stellen; ‘Hoe voel je je? Uit de grond van zijn hart komt er maar één woord uit en dat is; KUT!  Wanneer er iets gedronken is en de ademhaling weer op een redelijk niveau gaat hij verder; ‘Kijk in zo’n positie wil je winnen, wij zijn hier om te koersen en er voor vol te gaan. Dat is ook wat ik het liefste doe maar er was er gewoon één sterker.’  

 De ‘knok” tussen beide rivalen wordt nog even aangehaald. ‘Oh ik ken Jasper goed en ik zei tegen hem,; “Dat gaan wij niet weer doen.”   

De prijs voor de strijdlust gaat niet naar Eenkhoorn maar naar ploeggenoot Campenaerts eigenlijk wel terecht. Maar dat beide renners van Unox X  de dag kleur hebben gegeven, daar was iedereen het over eens.  

De winnaar Asgreen heeft geen eenvoudig jaar achter de rug. ‘Ik kom uit een zware periode. Eerlijk is eerlijk wij verdienden alle vier de overwinning. Zonder het harde werken van de renners was het niet gelukt. Zijn overwinning draagt hij op aan zijn ploeggenoot de Belg; Dries Devenyns die eind van het seizoen stopt met wielrennen.  

Ik heb veel aan hem aan hem te danken, hij stond altijd voor mij klaar. Met deze overwinning betaal ik hem terug.  

En Jasper Philipsen?  ‘Ach ja… misschien was het niet zo netjes maar ik bedoelde er verder ook helemaal geen kwaad mee.’   

janna van zon    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.