De Tour door de ogen van Janna (deel 16 – 2023)

Interessante dag voor de aanvallers is de mening van architect Thierry Gouvenou 

En hij krijgt gelijk! Er is een glorieuze overwinning voor Wout Poels 

Dat de Fransen als chauvinisten bekend staan is geen nieuws maar dat de regie vandaag de glorieuze overwinning van de Nederlandse renner Wout Poels slecht zes seconde in beeld brengt bewijst toch wel dat er van objectiviteit bij de Fransen geen sprake is. Achteraf zullen zij – als professionals – zich toch de haren uit hun hoofd getrokken hebben over zoveel nonchalance. Een hoogtepunt van een bijzondere etappe op deze wijze negeren is een grote nalatigheid en toont bovendien weinig respect voor de winnaar.  

Poels zorgt voor eerste Nederlandse overwinning  

De 35 jarige Wout Poels  jarenlang de grootse knecht van Chris Froome, offerde zich in die periode altijd op, nam de Brit over de hoogste bergen op sleeptouw en dacht er niet aan om voor eigen kansen te gaan rijden, want dat hoorde niet bij zijn opdracht..  

Die in 2018 een betrokken raakte bij een vreselijke val maar zo vol adrenaline zat dat hij nog van de brancard wilde stappen om weer op zijn fiets te klimmen terwijl achteraf bleek dat er zoveel in zijn lijf kapot was dat het lang niet zeker was of hij nog wel kon fietsen.  

Na een lange revalidatie en de overstap naar Bahrein Victorious werd  Wout gelukkig een zeer waardevolle renner voor deze ploeg. Wout Poels is een renner met ambitie hij heeft zijn zinnen gezet op de vijftiende etappe van de Tour Deze staat rood omsingeld op zijn kalender. Het is een etappe die hem op het lijf geschreven is.  

Nu kan de wil er wel zijn maar bij het wielrennen is dat lang niet genoeg, er spelen zoveel andere factoren mee om het zoet van de overwinning te kunnen proeven.  

Maar het lukt Wout om mee te zitten in de eerste groep vluchters.  

Je ziet dat hij in zijn element is alsof er geen pijn bestaat. De steile stukken worden ogenschijnlijk met het grootste gemak overwonnen. Er is een tweede Wout (Van Aert) de alleskunner die in zijn kielzog zijn bewonderenswaardige stijl laat zien en er is nog een derde renner Marc Soler van UAE die zij liever kwijt dan rijk zijn maar in het begin van de ontsnapping nog aardig mee kan. Gedrieën rijden zij kilometers lang samen tot er een moment komt dat zowel Poels als Van Aert de Spanjaard Soler achter zich laten.  

Dan komt er kilometers verder een volgend moment waarop Wout van Aert de tol betaalt voor al zijn harde werken van de afgelopen dagen voor zijn ploeg Jumbo-Visma en Poels er alleen vandoor gaat. Hij houdt stand wordt door het publiek toegejuicht het is een lange zegetocht en met de armen omhoog zorgt Wout Poels voor de eerste Nederlandse zege van deze Tour. De emoties zijn groot en dat is ook begrijpelijk want de overwinning wordt opgedragen aan de een maand geleden verongelukte ploeggenoot Gino Mäder.   

Voor Wout is deze overwinning een kroon op zijn carrière.  

Die Fransen toch 

‘Hoe is het met jou vandaag?’vraagt Han Kok aan renner Mike Teunissen.  

Ook de renner van Intermarché – een Belgische ploeg –  is gisteren bij de val betrokken en is daar niet zonder kleerscheuren van afgekomen. 

Een paar schaafwonden links en een paar lelijke blauwe plekken rechts maar ach verder gaat het wel. Renners zijn geen klagers nemen de zaken zoals zij zijn maar… 

dat een renner die zoveel zware prestaties moet leveren als slaapplaats een hok van twee bij drie krijgt toegewezen waar je je kont niet keren kan en waar de temperatuur tegen de 40 graden loopt, dan kan iedereen wel nagaan dat niet echt bevorderlijk is voor een lichamelijk herstel. 

Het is natuurlijk best een toer om voor zo een grote karavaan van renners, verzorgers, mecaniciens een goed onderkomen te vinden. Maar het kan toch geen toeval zijn dat juist de Franse ploegen net wat betere slaapplaatsen treffen. 

In het peloton geven Vingegaard en Pogacar elkaar geen meter ruimte. De mentale oorlogsvoering tussen beiden duurt voort. Het lukt Jumbo -Visma niet om verder weg te geraken van zijn rivaal UAE. Beide renners komen samen over de streep het verschil is precies een half wiel in het voordeel van Vingegaard. 

En zo wordt de tijdrit van a.s. dinsdag misschien wel een heel belangrijke dag. 

janna van zon  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.