De Tour door de ogen van Jeroen (deel 6 – 2023)

Amai….. is de Tour nu al gedaan?

Die woorden moet ik even op mij in laten werken. Is de Tour na gister al gedaan? Ik denk het niet. Parijs is nog ver en Vingegaard zal toch ook wel tegen een slechte dag aanlopen. Dat kan zomaar vandaag zijn. Al vond ik dat de Deense winnaar van vorig jaar erg sterk reed. Er straalt ook geen spoortje paniek bij Jonas uit. Hij blijft stoïcijns zijn plan trekken. En wat ik ook wel leuk vond is dat Van Aert een hele lange neus kon trekken naar Pogacar na alle pesterijtjes van de afgelopen dagen.

Kuss trapt flink op het gaspedaal

Wat hebben we geleerd van gister? In ieder geval dat Hindley mee gaat doen om de podiumplekken. Ik denk niet dat hij zo sterk is als Vingegaard. Wat mij wel verbaasde was het rijden van zijn ploegmakker Büchmann. De Duitser rijdt sinds 2017 voor de Bora-Hansgrohe formatie. Dit jaar werd hij dan ook Duits kampioen op de weg. Dat was hij in 2015 ook al een geval. Büchmann is niet de renner die grote resultaten boekt, maar wel een hele goede helper is voor een kopman. In dat geval zal hij voor Hindley in de bergen belangrijk. Hoe belangrijk goede helpers zijn, bewees Jumbo/Visma gister maar weer toen na Benoot Kuss het gaspedaal volledig in kon trappen wat Pogacar zijn kop kostte in de etappe van gister.

UAE stelt teleur

We hebben ook gezien dat de ploeg rond Pogacar toch niet zo sterk is als gedacht. Mannen als Kuss, Benoot en Van Hooydonck kwamen gister veel beter voor de dag dan hun collegae van UAE. Maar het grootste verschil zat hem gister in de tactiek. Waarom reed UAE zo fanatiek achter de kopgroep aan? Waarom lieten zij het initiatief niet aan Jumbo/Visma? Van Aert reed dan wel in de kopgroep, maar dat Hindley ook. En HIndley was/is voor Vingegaard veel gevaarlijker voor een mogelijke tourzege dan Pogacar gevaar ziet in Van Aert. Dan was het logischer geweest als UAE de benen stil had gehouden. Dan was het koersverloop echt wel anders geweest. Nu was het voor Jumbo/Visma het ideale scenario. De helpers van UAE reden zichzelf het spreekwoordelijke snot voor de ogen en liepen met open ogen in de val die Jumbo/Visma had opgezet.

Schade beperken

UAE zal vandaag de schade moeten zien te beperken. Jumbo/Visma zal bloed ruiken nu zij weten dat Pogacar niet kan volgen als het gaat om lange steile stukken in de bergen. Reken er maar op dat UAE niet op kop gaat rijden vandaag. Ik denk dat de leiding van UAE ook geschrokken is van het feit dat Vingegaard zo makkelijk weg kon rijden. Of de leiding van UAE wist dat, na de polsbreuk van Pogacar in Luik-Bastenaken-Luik, de vorm van Pogacar eigenlijk niet top was? Nu heb je rijders die in de Tour groeien en met de week beter worden. Alleen de hamvraag voor UAE zal zijn of dat moment dat Pogacar beter wordt, de Tour niet al is beslist. Daarom zal er vooral damage control door UAE worden gehanteerd.

Felix Gall

Opeens was hij daar Felix Gall. Maar wie is deze Felix Gall? Gall is een 26-jarige Oostenrijker, die sinds vorig jaar terecht was gekomen bij AG2R-Citroën. De twee jaar daarvoor was Gall prof bij het Nederlandse team DSM (Sunweb). In 2015 werd Gall wereldkampioen bij de junioren in het Amerikaanse Richmond. In 2018 werd hij Oostenrijks kampioen bij de beloften. Dat waren geen al te schokkende resultaten, tot hij opeens dit jaar de 4e etappe won in de Ronde van Zwitserland. Hij won die etappe met ruime voorsprong op Evenepoel en Skjelmose. Dat was het eerste teken aan de wand dat Gall een meer dan uitstekende klimmer is. Het werd in de laatste etappe (tijdrit) ook duidelijk dat het tijdrijden niet zijn sterkste punt. Gall zakte van de vierde plaats ver weg door die tijdrit. Maar reken ook vandaag op de Oostenrijker, want het hooggebergte ligt de Oostenrijker prima.

Wat een etappe!

Als wielerliefhebber droom je van deze etappes. Uiteraard vanwege het parcours, maar vooral om het verloop van de koers. De rit van vandaag was eigenlijk een kopie van de rit van gister. Alleen waren de rollen omgedraaid. Jumbo/Visma leek wederom een masterplan uit te gaan rollen.

Van Aert reed met een grote groep weg met daarin ook sterke renners als Van der Poel, Alaphillipe, Kwiatkowski, Johannessen, Powless (uiteraard) en Izagirre. Het peloton liet de kopgroep op 4 minuten rijden. En dat verschil bleef lange tijd zo. Waar gister UAE reed, was het nu (exact zoals voorspelt) Jumbo/Visma die het peloton op een hoop reed. Daar hadden vooral Kelderman en Kuss een groot aandeel in. Ook de UAE helpers vielen er achter elkaar af. En toen was het aan Vingegaard en Pogacar zelf om het uit te vechten. Inmiddels was Hindley al op 2 minuten gereden en zou er dus een nieuwe gele trui komen. Hindley was dan toch niet zo sterk als ik van tevoren had verwacht.

Tactiek viel in het water

De tactiek was duidelijk. Vingegaard moest Pogacar lossen of kapot rijden en in de afdaling van de Tourmalet en het begin van de laatste beklimming, Cauterets-Cambasque. Daar zag het ook lange tijd naar uit. Van Aert wachtte op Vingegaard en het plan van Jumbo/Visma leek perfect uit te komen. De beste renner op deze aardbol, Van Aert, reed op een geweldige manier naar boven. Op een 6 kilometer van de top stond Van Aert letterlijk stil. Vingegaard ging door en kreeg zoals verwacht Pogacar mee. Kwiatkowski stribbelde nog tegen, maar moest ook snel lossen. Op 2,7 kilometer van de streep was daar opeens de demarrage van…. Pogacar!

Pogacar revancheert zich op een geweldige manier

De Sloveen zette de hoogste versnelling in en pakte een klein gaatje. Even leek het op een status quo, maar met de finish in zicht werd het verschil steeds met een seconde vergroot. Pogacar reed makkelijker. Vingegaard had het zichtbaar echt moeilijk. En zo sloeg Pogacar keihard terug. Pogacar werd de waardige opvolger van Indurain, die in 1989 op dezelfde aankomst zegevierde. Het verschil van 53 seconden werd teruggebracht naar 25 seconden achterstand. Vingegaard reed zich wel naar het geel, maar dit was een enorme psychologische dreun van Pogacar. Iedere volger dacht na de dag van gister dat Pogacar daar nooit van kon herstellen, maar niets was minder waar. Pogacar droeg de overwinning op aan zijn vriendin Urska, die gister ongelukkig viel in de Giro Donne. De Tour ligt na vandaag weer helemaal open en daar zijn alle volgers van de Tour zielsgelukkig mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.