De Tour door de ogen van Janna (deel 5 – 2023)

Fabio Jakobsen op tijd binnen 

Dat het een hele pittige dag zou worden voor de onfortuinlijke sprinter Fabio Jakobsen was wel duidelijk. Wanneer je 50 kilometer per uur tegen het asfalt kwakt, kom je er niet vanaf met een schaafwond. Slecht geslapen rechts gekneusd en links helemaal stijf. ‘Wat was er nu precies gebeurd?’ Wil verslaggever Han Kok weten…  

Jakobsen aarzelt… telt minstens tot dertig en antwoord; ‘Er zijn helaas geen helikopter beelden van, dan was er meer bewijs geweest.’   

Door zijn hele ploeg wordt hij vandaag met veel bemoedigende woorden door deze voor hem zeer zware etappe geloodst. Even lijkt het er op dat hij iets door de pijn heen kan rijden. Uiteindelijk komt hij in een groep renners terecht met eveneens een behoorlijke achterstand.  Fabio heeft iets meer dan veertig minuten de tijd om na de winnaar de finish te halen. Oud- renner en nu analist Michael Boogerd vertrouwd er op dat dit gaat lukken. En hij krijgt gelijk!  Negen minuten voor het limiet is hij binnen. Jakobsen is een smaakmaker en een ongelooflijke openhartige renner die op een mooie manier zegt waarop het staat. Die wil je niet missen en er komen nog kansen voor hem. 

De uitspraak dat de Tour nu echt beginnen is wat overdreven maar met twee pittige bergritten van vandaag is het wel zo dat de kaarten geschud kunnen worden en de twee renners die bij een ieder onder een vergrootglas liggen; de extravert Sloween Tadej Pogacar (UAE) en de introverte Deen Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zo wordt verwacht elkaar de maat kunnen nemen. Beiden hebben een sterke ploeg om zich heen die niet veel voor elkaar onder doet en dat maakt het allemaal des te spannender.  

De duizend sterke gezichten van Van Aert 

Wout van Aert heeft vanmorgen zijn klimfiets gepakt. Er is voor de hele ploeg een fantastisch plan uitgezet en wanneer dat lukt dan zal aan het einde van de dag het klassement er heel anders uitzien. Het plan lukt niet direct de maar uiteindelijk formeert zich een grote groep die vooruit blijft waarin drie Jumbo Visma renners .  

In deze groep zitten echter ook twee renners waarvoor gevreesd wordt en die je er liever niet bij wil hebben en dat zijn de renners de Australische kopman van Bohra Hansgrohe Jai Hindley en de Australische Jack Haig van Bahrain – Victorius.  Zij zijn kansrijke klassement mannen. Toch krijgen deze renners de kans om weg te komen. De ploeg die dit eigenlijk had moeten voorkomen; de UAE laat het lopen. Achteraf blijkt dat toch een behoorlijk misser te zijn.  

Wout van Aert heeft vandaag de goede benen, voortdurend neemt hij het voortouw.  

Hij toont wat een fantastische renner dit toch is. De man met duizend sterke gezichten wordt er lyrisch van achter de microfoon gezegd. Lang is hij de smaakmaker van de dag. Bemoeit zich verder niet met de tussen sprint. Pakt zijn eigen tempo rijdt lang voor met de Vlaming Victor Campenaerts ( Lotto DSTNY) Het Vlaamse verdict houdt een tijd stand  maar Campenaerts kan het tempo van Van Aert niet bij houden. Wout raakt even achter bij de eerste bergklim komt vervolgens na een fikse afdaling weer terug en staat zelfs even virtueel in het geel. Het peloton rijdt een aantal minuten achter de kopgroep, gele truidrager Adam Yates heeft niet de gewenste benen vandaag en hij moet een behoorlijk gat laten. Op het moment dat Vingegaard het sein Gaan! doorgeeft aan zijn ploeggenoot; de Amerikaan Sep Kuss,  Pogacar voorbij fietst, worden zij opgevangen door het sleutelfiguur Wout van Aert. Ook Tiesj Benoot is in de buurt en Pogacar heeft geen antwoord. En dan is de beer los Vingegaard ruikt zijn kans en gaat er als een speer van door. Haalt de ene na de andere renner in en sluit zich dan aan bij een drietal renners. De vlucht van Vingegaard is prachtig om te zien. Hij weet zijn voorsprong op Pogacar tot meer dan een minuut uit te bouwen maar de begeerde gele trui en de ritwinst zit er niet in.  

De complexiteit van het wielrennen wordt vijf kilometer voor de finish op zijn “mooist” getoond. Vingegaard die een behoorlijke inspanning heeft geleverd om te ontsnappen aan Pogacar, vraagt om overname.Wanneer één van de renners daar gevolg aan willen geven wordt deze direct vanuit de ploegwagen teruggefloten.  

‘Laat het hem zelf uitzoeken hier is voor jullie geen voordeel uit te halen.’  

De kopman van Jumbo Visma zal het helemaal alleen moeten opknappen.  

Je hoopt als naïeve kijker nog even dat hem na al zijn beulswerk in ieder geval de bonificatiepunten worden gegund  maar zelfs daar is geen sprake van. Het trio trekt 200 meter voor de finish een sprintje en de vermoeide Vingegaard heeft het nakijken. Hij komt als vijfde over de streep. Weg zijn alle punten. Ook de commentatoren die geacht worden zo neutraal mogelijk te zijn liet zich ontglippen ‘Dat is wel heel genadeloos maar wielrennen is genadeloos’  

Liever de TOUR dan vakantie 

De Australiër Caleb Ewan  had zijn vakantie plannen al gemaakt toen zijn ploeg Ineos besloot hem toch mee te nemen naar de Tour. Ewan heeft een slechte tijd achter de rug moest lang revalideren na een verschrikkelijk ongeluk. Heeft zijn vorm van eerder ook nog niet teug maar hij voelt hij zich goed, gaat vooruit en werd gisteren al tweede in de sprint. Hij is blij om onderdeel uit te maken van de Tour. ‘Ik ben hier liever dan op vakantie.’   

Overwinning en geel voor Jai Hindley 

Een roze trui – na het winnen van de Giro – had hij al maar vandaag  mocht hij ook de gele trui aantrekken. De debutant in de Tour Jai Hindley had er geen woorden voor. ‘Ik zat wat te improviseren had lol in het fietsen, zat ineens in een groep en kreeg door vanuit de ploegwagen dat het geel wel eens voor mij kon zijn. Ja en toen ben ik maar gaan rijden.’ Al vanaf zijn zesde droomt hij al van de Tour.  

Met de andere gevreesde klassementsrenner Jack Haig net hij een voorsprong tot hij even op de pedalen gaat staan en dansend wegrijdt. Het frêle lichaam blijkt over de groene Hulk kwaliteiten te beschikken. Voor hem is vandaag de dubbele zege. Als eerste over de streep en de gele trui. Het is nog vroeg en de Tour duurt nog lang maar dat Hindley een renner is die kans maakt op het podium is heel goed mogelijk.  

Pogacar de verliezer van de dag 

Het plan van Jumbo Visma is voor een groot deel geslaagd. De ploeg wist rivaal UAE toch aardig te verrassen vandaag. Natuurlijk is Pogacar genoeg topsporter om te weten dat de strijd nog lang niet verloren is maar een gevoelige tik kreeg hij toch te incasseren. En dat is af te lezen op zijn gezicht. Hoewel hij in een later interview aangeeft dat de val van zijn vriendin waardoor zij de Giro Donne heeft moeten verlaten, toch veel erger vindt dan die ene minuut achterstand. Hij kan zich er niet druk om maken. Zijn eerst ietwat overmoedige houding en gedrag door zich op plaatsen te laten zien waar hij eigenlijk weinig te zoeken had en zijn uitspraken over Van Aert waren nu niet bepaald handig, slim en professioneel. Maar wij weten natuurlijk allang dat wielrenners geen watjes zijn en dat in de heetst van de strijd ook best wel eens een onvertogen woord valt, een elleboog wordt uitgestoken of een schouderduwtje gegeven.  

Van wraak of revanche – zoals wordt gesuggereerd – dat moet gewoon van tafel. Niet goed voor de sfeer en ook de zwaarste sport die er bestaat zoals Michael Boogerd terecht aangeeft niet waardig.  

Vingegaard had goede benen en ging de strijd aan. Zijn hardwerkende ploeg maakte het mogelijk dat hij nu een voorsprong op Pogacar heeft. Na afloop reageert Vingegaard op een enigszins suggestieve vraag van de verslaggever; ‘Dat moet je aan Pogacar vragen.  Om verder door te gaan met ;”Pogacar blijft altijd vechten en gevaarlijk tot aan Parijs. Het klassement toont nieuwe namen; Vingegaard nu als tweede geplaatst 47 seconden achter de gele trui drager Jai Hindley. Zijn achterstand van 17 seconden op Pogacar heeft de Deen omgezet in een voorsprong van ruim één minuut. De bollentrui zit nu om de schouders van de Oostenrijker Felix Gall ( AG 2R Citroën) Jasper Philipsen houdt zijn groene trui en Wout van Aert mag het podium op om de prijs voor de strijdlustigste renner in ontvangst te nemen. 

Eén ding staat wel vast; UAE en Pogacar zijn de grote verliezers van vandaag. Adam Yates is zijn gele trui kwijt en Pogacar is op afstand gereden. Er kan echter nog van alles gebeuren. Morgen weer een bergetappe en er volgen er nog velen waardoor het hele klassement weer geheel op zijn kop wordt gezet. De Tour zal nog voor heel wat spanning zorgen.  

janna van zon  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.