De Tour door de ogen van Jeroen (deel 5 – 2023)

De Tour gaat nu echt beginnen! Dat is natuurlijk onzin, als je al vier dagen verhalen van Janna en mijzelf hebt gelezen, maar voor mij als fanatiek tourliefhebber is de dag dat de eerste echte bergen zie opdoemen het echte begin van de Tour. Nog steeds schrijf ik voor het begin van de Tour alle bergritten op in mijn agenda, zodat er geen afspraken overheen gepland kunnen worden. De bergritten zijn voor mij een heilige mis geworden. Die wil ik gewoon in alle rust gaan bekijken. Het stormt toch buiten, dus we hebben mooi de tijd om rustig te gaan genieten van het ploegenspel tussen UAE en Jumbo/Visma.

Knabbel en Babbel

Zoals de afgelopen dagen al het geval was moet er teruggekeken worden naar de dag van gister. Op zich was de dag van gister natuurlijk een hele saaie etappe, tot 2,9 kilometer voor het einde. Het moment dat de renners het racecircuit van Paul Armagnac opreden. Op dat moment kwamen de volgers van de Tour ogen en oren tekort. Al jaren luister en kijk ik liever naar de Belgische tv dan naar de Nederlandse tv. Dat werd min of meer veroorzaakt door de aanwezigheid van maarten Ducrot en Herbert Dijkstra bij de NOS. Bedenk in je hoofd de meest saaie mensen die je maar kunt verzinnen. Heb je het in je hoofd? Mooi. Dan zijn Maarten en Herbert deze bedachten mensen in het kwadraat. “De Knabbel en Babbel” van de nederlandse tv terroriseerde de kijkers jarenlang met hun saaie commentaar. Ik ben al zo oud, dat ik de tijd van Jean Nelissen en Mart Smeets heb meegemaakt. Dat was het summum van de Tour verslaggevers. In hun hoogtijdagen (op het laatste werd ook Mart een beetje irritant) zat je aan de tv gekluisterd om de restaurants en culturele omgeving van Jean te horen. Mart was er voor de inside information. Dat was nog eens tv. Terugkomend op wat ik aan wilde halen keek ik dus naar de Belgische tv en hoorde ik de legendarische kreet; “Amai, wat gebeurt hier allemaal!”.

Beste lead-out

En inderdaad, wat gebeurde er allemaal? Het begon met de glijpartij van Jakobsen. Dat was de voorbode van een knotsgekke finale waarin het wereldrecord fiets vliegen met gemak werd verbroken. Je bleef als kijker maar fietsen door de lucht zien vliegen. Ik zag ook een Noor heel onnozel in de hekken zien rijden. Dat zag er zo koddig uit. Het was een finale waar nog vaak naar teruggekeken zal worden. De oorzaak: er waren teveel renners die te fris in de finale terecht waren gekomen. En dan krijg je dit soort taferelen. Renners die je niet voorin verwacht ruiken nu opeens hun kans. Het werd dus een complete chaos, maar wel voor mij met één uitblinker. En ja, ik weet dat ik bevoordeeld ben en een zwak heb voor de renner Matthieu van der Poel. Maar wat de veelvraat uit Kapellen gister weer liet zien, kan eigenlijk gewoon niet. Het tempo (wattages en snelheid) wat hij gister weer liet zien is voor 99% van dit peloton onhaalbaar. Als hij een sprinter zou zijn, zou hij de allerbeste zijn. Voor de komende dagen mogen de twee toppers van Alpecin-DeCeuninck in de bus plaatsnemen, want veel voorop rijden zullen ze vandaag zeker niet doen.

Beste dalers

De rit van vandaag van vandaag zal in het voor Nederlanders bekende Pau leiden naar Laruns. Onderweg zullen de renners de Col du Soudet (15,1 km aan 7%), de Col d’Ichère (4,4 km aan 6,2%) en de Col de Marie Blanque (9,2 km aan 7,6%) moeten gaan bedwingen. Een loodzware etappe waar direct het klassement opgemaakt kan worden. De tourfavorieten moeten vandaag vooraan zitten en kunnen zich geen al teveel tijdverlies permitteren. Enig voordeel is dat de etappe niet bergop eindigt, maar pas na de afdaling van de Marie Blanque. De 18 kilometer lange afdeling zal een prooi zijn voor de durfals. Als een man als Pidcock op de Marie Blanque nog vooraan zit, schrijf Tom Pidcock dan zeker op als grote kanshebber. Pidcock is in het peloton veruit de beste daler. De beste dalers van het peloton Mohoric, Alaphilippe en Sagan zullen we hoogstwaarschijnlijk niet als eerste op de Marie Blanque zien. Als ik van tevoren mijn favoriet zou opschrijven wordt het vandaag meteen een machtsstrijd tussen Pogacar en Vingegaard. De twee kemphanen zullen elkaar vandaag naar grote hoogte gaan leiden. Belangrijkste onderscheid zal de supporting-cast zijn. Wie is er in staat van de helpers om zo lang als mogelijk bij de twee topfavorieten te blijven? Vorig jaar was het maar weer eens duidelijk op de Hautecam hoe belangrijk Van Aert was voor Vingegaard. Groot nadeel voor Pogacar is dat de beklimmingen van vandaag lang zijn. En de Sloveen heeft daar altijd wel moeite mee. Groot voordeel voor Pogacar is zijn team van nu. In mijn ogen is UAE het beste team in deze Tour. Zij moeten in staat zijn Pogacar over de lange beklimming van de Col de Soudet heen te loodsen. De Col de Soudet is met zijn 15,2 kilometer en gemiddelde stijgingspercentage te vergelijken met de Alpe d’Huez, die dit jaar helaas niet in het Tourschema is opgenomen. Op de laatste klim (Marie Blanque) is vooral het einde zwaar. Vandaag en morgen zal in mijn ogen de voorbeslissing zijn.

Superhelper Rafal Majka

Een van de belangrijkste helpers (vroeger spraken wij in de tourkaravaan over knechten, maar dat mag nu niet meer) voor Tadej Pogacar is de Pool Rafal Majka. Majka is geboren in de Poolse stad Zegartowice 33 jaar geleden. Hij begon zijn fiets carrière al in 2009 bij het hele kleine team, Team Miche – Silver Cross. Daar liet hij in dat jaar meteen zien, in vooral Italiaanse rittenkoersen, welk potentieel hij in huis had. Tijdens het seizoen 2010 raakte het Deense Saxo Bank team geïnteresseerd in de jonge Poolse ronderenner. In 2011 stapte Majka dan ook over naar Saxo Bank. Bij Saxo bank werden de renners gedrild door oud-wielrenner Bjarne Riis. Die joeg de ploeg met zijn Spartaanse trainingsmethodes tot grote hoogte en won daarbij iedere grote ronde. Majka was daarin een belangrijke pion van o.a. Basso, Contador en Andy Schleck. Hij bleef de ploeg trouw tot 2017, waarna hij de overstap maakte naar het vermogende Bora-Hansgrohe. Ook daarin kwam hij zijn oud ploegmaat Peter Sagan weer tegen. Majka is een echte helper van de grote ronderenners. Hij zou makkelijk voor een eigen klassement kunnen rijden, gelet op zijn kwaliteiten. Maar Majka is een echte teamplayer. Eentje waar Pogacar sinds 2021 zwaar op bouwt. Majka kwam UAE na de eerste tourwinst van Pogacar versterken, hielp hem met de tweede touroverwinning en wil hem dit jaar de derde tourzege mede gaan bezorgen. Om die derde overwinning te behalen zal hij Rafal Majka heel hard nodig hebben.

Wout op een missie

Zoals verwacht was het wederom Wout van Aert die zijn gezicht goed van voren liet zien. In een grote groep (met o.a. Hindley en Ciconne) reed Van Aert samen weg met Victor Campenaerts (Lotto). De twee reden een groot gedeelte van de eerste serieuze klim van deze Tour lang vooruit. Totdat de twee renners van Trek het genoeg vonden. Ciccone reed hard naar de twee Belgen toe en liet ze ook direct staan. Daar profiteerde de Oostenrijker Felix Gall van. Gall kwam als eerste boven en behaalde de meeste punten. In de afdaling kwam er een groep samen met daarin Fraile, Martinez, Hindley, Buchmann, Madouas, Ciccone, Uran, Haig, Gall, Jorgenson, Mühlberger, Neilands, Van Aert, Benoot, Alaphilippe, Berthet, Chaves en Hamilton samen. De voorste groep reed goed door op weg naar de tweede beklimming; de col van 3e categorie Col d’Ichere, waarna kort daarna de col van de dag, de Col de Marie Blanque. Op 52 kilometer van de finish reed de Let Krists Neiland weg uit de kopgroep. Niet veel later was daar de reactie van Wout van Aert en Alaphilippe die naar de Let reden. Toch weer de meest strijdlustige renner, die maar één doel had deze dag, namelijk het veroveren van de gele trui door Van Aert. Die daarmee een hele lange neus zou trekken richting UAE.

Vingegaard steekt het lont in het kruitvat

Halverwege de Marie Blanque ontplofte de boel. Eerst was het Jai Hindley die wegreed. Samen met de sterke Gall reed hij alleen naar boven. Daarachter was het een veldslag. De groep van de grote favorieten viel steeds meer uit elkaar. Totdat Vingegaard en Pogacar overbleven in het gezelschap van Kuss. Vingegaard had de streken van Pogacar van de afgelopen dagen goed in zijn hoofd geprent, want 1 kilometer voor de top van de Marie Blanque reed Vingegaard weg van Pogacar. De Sloveen kon de Deen niet volgen en raakte snel op achterstand. Hindley kwam als eerste boven. Maar daar achter kwam al heel snel Vingegaard. Het ging uiteindelijk om het verschil tussen Pogacar en Vingegaard. Pogacar kwam lichtelijk gedaan op 36 seconden achterstand van Vingegaard boven. De sensatie was compleet. Vingegaard liet even zien dat hij heel sterk is. Hindley reed hard naar beneden, maar dat deden ook de achtervolger Gall. Die kwam steeds dichterbij. In de afdeling ging het verschil tussen Vingegaard en Pogacar snel naar drie/kwart minuut. Was dit dan de eerste klap die Jumbo/Visma aan UAE uitdeelde? Vingegaard sloot snel aan bij Ciccone en Büchmann. Halverwege de afdaling werd het verschil tussen Hindley en Gall groter. De conclusie die vandaag getrokken kon worden, dat de ploeg van Jumbo/Visma beter geprepareerd is voor de Tour. Pogacar kwam weer veel te snel alleen te zitten.

Dubbelslag voor Hindley

Op minder dan 7 kilometer werd Gall ingehaald door het groepje Vingegaard. Met vier man werd de achtervolging ingezet op Hindley. Op 5 kilometer was Pogacar al op meer dan 1 minuut gereden. De eerste klap was een daalder waard. Alleen de man van de dag werd Jai Hindley. De man van Bora won vorig jaar de Giro d’Italia. En was nu hard op de weg naar de etappe overwinning en de gele trui. De Australiers werden bijkans gek. Na Rowan Dennis zou Hindley de volgende gele truidrager zijn. Hij trad daarbij in de voetsporen van de legendarische Phil Anderson en Cadel Evans. De laatste won zelfs de Tour. Inmiddels was er nog 1 kilometer te rijden en had Hidley nog 35 seconden voor op het groepje Vingegaard. In zijn eerste Ronde van Frankrijk won hij meteen zijn eerste etappe. Een geweldig resultaat voor Hindley die een dubbelslag behaalde. Bora had met Büchmann een tweede man binnen de top 5. Pogacar verloor maar liefst 1:05 op zijn grote concurrent, Vingegaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.