De Tour door de ogen van Janna (deel 4 – 2023)

Dinsdag 4 juli vierde etappe 181.8 km. vlakke etappe 

Dax – Nogaro  

Opnieuw een hectische sprint met winst voor Jasper Philipsen  

Volgens de commentatoren Joris van den Berg en Stef Clement kijken wij vandaag naar een wandeletappe. Onderweg vallen er geen punten te verdienen dus sparen de renners hun benen voor morgen en overmorgen waar hen de bergen wacht. De mannen achter de microfoons halen alles uit de kast om de kijkers niet in slaap te laten vallen. Althans dat denken zij en zij doen daar ook zeer hun best voor.   

Kunstenaar Erik de Jong – ook een fanatiek wielerliefhebber – en ik hebben juist lol om alle beeldspraken, tegeltjes wijsheden en oneliners. Nu zal dat niet helemaal de bedoeling van de heren zijn maar ach… er is tijd genoeg om over en weer te appen en toch de etappe te volgen. Het publiek aan de kant boft, zij krijgen alle kans om de renners eens recht in het gezicht te kijken en te herkennen.  

Sprint van gisteren  

De geïnterviewde sprinters analyseren nog eens de finish van gisteren.  

Fabio Jakobsen zat ingesloten, hij kwam er niet meer aan te pas maar vandaag is er ruimte genoeg. ‘Als het vandaag niet lukt, dan had je niet de goede benen’, zegt hij zich dan nog niet bewust van het feit dat hij de eindstreep niet gaat halen.    

Dylan Groenwegen had naar eigen zeggen “verbrande benen” waardoor hij er niet aan te pas kwam. ‘Vandaag ga ik winnen.’ De Belg Jonas Rickaert is een gelukkig mens, na een jaar van lichamelijke tegenslag is hij degene die Jasper Philipsen op gang moet helpen. Hij denkt niet dat de ploeg Alpecin-Deceuninck er spijt van heeft hem mee te hebben genomen naar de Tour. Er wordt gerefereerd aan de blijdschap van Matthieu van der Poel met de winst van Jasper Philipsen. Niet zo vreemd; Matthieu heeft een een groot aandeel aan de opbouw van deze ploeg. De winnaar werd gisteren zowel door de Belgische als Nederlandse zenders geïnterviewd. Jasper heeft een leuk gevoel voor onderkoelde humor.  ‘Toch geweldig dat je door Matthieu – zo een bekende en geslaagde renner – wordt geholpen.’ Ja en waarschijnlijk ook de meest betaalde.’ 

SafeR 

Jaap van Hulten woont en werkt in Zwitserland. Hij is chief operator officer bij het team Jumbo-Visma. Initiatiefnemer van het project SafeR dat het wielrennen veiliger wil maken. Hoe had hij de naar finish van gisteren gekeken? ‘Het was niet de finish die de schoonheidsprijs verdient maar van alle mogelijkheden en alternatieven die er waren was deze de beste.’  Vooraf aan de Tour de France worden alle mogelijke obstakels bekeken, hoe gevaarlijk deze zijn en wat de alternatieven. Men gaat met alle betrokkenen uit van de grootst mogelijke veiligheid. Dat deze nog beter moet is zo langzamerhand wel tot iedereen doorgedrongen. Naar de Tour toe wordt er meerdere malen gecontroleerd of alles nog klopt. Tegen onverwachte veranderingen die voor onaangename verrassingen zorgen is het moeilijk schakelen. In dit geval had de gemeente een paar weken voor de aanvang van de Tour straatmeubilair aangelegd, dat ter bescherming diende voor de inwoners maar veel gevaar opleverde voor een voorbij denderend wielerpeloton.  Er volgde een gesprek en men was best bereid alles voor dat ene moment te verwijderen maar dan moest daar wel fiks voor betaald worden. Dan sta je wel met de rug tegen de muur. Haastig werd gekeken naar een alternatief, er waren drie mogelijkheden waarvan de finish van gisteren als beste uit de bus kwam. ’Het is een uiterst ingewikkelde materie.’verzekert Van Hulten.  

Per januari 2024 gaat safeR officieel van start, nu al is er met alle betrokkenen een twee wekelijks contact. ‘Toch zullen wij nooit alles kunnen voorkomen. Het blijft een risicovolle sport , ook de renners zullen echt hun aandeel moeten leveren’.  

Van Hulten prees de professionele houding van Wout van Aert. ‘Hij zag dat er geen mogelijkheden waren en hield de benen stil. Daarmee heeft hij een grote valpartij voorkomen.’ 

Het groen voor Jasper Philipsen 

Vanuit één van de ploegwagen worden de renners gewaarschuwd voor de twee smalle poortjes die zij passeren bij het opdraaien van het motorcircuit waar wordt gefinisht,   

Van der Poel zit helemaal achteraan in het peloton en stretcht uitgebreid zijn benen.  

Hij weet wat hem straks te doen staat. Voor hem is het een “eitje”om zich door het peloton heen op tijd naar voren te rijden.  

De binnenkomst van het motorcircuit gaat gelukkig goed. Maar 1 kilometer voor de finish wordt het één complete chaos. Fabio Jakobsen wordt geraakt en valt.  

Met hem is er een tweede en derde valpartij waar nog veel meer renners de dupe van worden.  

Jasper Philipsen raakt Van der Poel kwijt maar die weet de sprinter net op tijd te vinden om hem naar de overwinning te helpen. Van der Poel was uiteraard blij met de winst. Toch was het een andere blijdschap dan gisteren. ‘De finish van vandaag was een veel gevaarlijkere finish dan gisteren.’   

Omdat ook de enige tussensprint van de dag werd gewonnen door Philipsen is de groene trui nu voor hem. Hij wordt gezien als de grootste kanshebber deze ook te behouden tot aan Parijs, nu Wout van Aert te kennen heeft gegeven niet voor de groene trui te gaan rijden.  

janna van zon  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.