De Tour door de ogen van Janna (deel 15)

Het is opnieuw bloedheet en opnieuw is er een chaotisch begin. Er liggen mogelijk kansen voor sprinters of toch niet. De meningen zijn verdeeld. Er liggen meer kansen voor de punchers zo wordt voorspeld. Maar… dit is toch typisch een dag voor Wout van Aert?  Het houdt er in ieder geval de spanning in.

Honden thuis laten

Yves Lampaert (Quickstep) heeft sinds gisteren het lachen verleerd. Een verdwaalde en in paniek geraakte hond kwam tussen de wielen terecht. De Vlaming is gebutst aan alle kanten, heeft slecht geslapen en vreest het ergste voor vandaag. ‘Als je in de Tour niet honderd procent bent, dan ga je het niet redden.’ Zijn oproep om toch alsjeblieft honden thuis te laten omdat die er niets aan hebben tussen een juichende menigte te staan is de zoveelste.

Over belangstelling heeft het peloton niet te klagen wat een volk is er weer op de been om de renners aan te moedigen en dat hebben zij ook nodig want meer dan de helft van het peloton zit stik-kapot na twee loodzware dagen. 

Fabio Jakobsen

Vooraf aan de etappe zijn er weer de interviews. Die met Fabio Jakobsen (Quickstep) zijn altijd het aanhoren waard. Door zijn openhartigheid weet hij de sympathie van veel kijkers te wekken. Hoe hij de bergen heeft verteerd? Eigenlijk had de vraag niet gesteld hoeven worden, de beelden zeggen genoeg. Hoe zijn ploegmaat de Deen Mikkel Honoré hem beschermd, toespreekt om hem maar over die bergen te krijgen.

Je krijgt als kijker dan toch even kijkje in de keuken. Maar vannacht heeft Fabio goed geslapen en goed gegeten. ‘Ik ben wel wat gespannen en het ligt er aan wat het peloton gaat doen.’ Dat volgens zijn ploegmaten het ergste van de Tour er op zit geeft hem duidelijk weer wat meer moed.

Het zijn vooral de renners uit de ploegen die nog met lege handen staan die het voortouw nemen. De Noor Alexander Kristoff (Intermarché) wordt genoemd. Zijn ploeggenoot Taco van der Hoorn die in eerste instantie meezit maar toch moet afhaken. Brent van Moer (Lotto Soudal)  hij is ooit door Thomas de Gendt uitgeroepen tot de nieuwe Thomas de Gendt ook hij heeft zeker plannen voor vandaag en wel goesting om deze rit te winnen. ‘Maar dat willen alle renners wel’, lacht hij. Het zit de ploeg niet mee in een bocht vallen de renners over elkaar heen. Kopman Caleb Ewan huilt van teleurstelling omdat de kansen op een ritwinst zijn verkeken. 

Fred Wright (Bahrain) Mads Pedersen (Trek Segafredo) Hugo Houle (Israël – Premier -Tech) Filippo Ganna (Inneos Grenadiers) Matteo Jorgenson  (Movistar) Stefan Kung (FDJ) vormen een interessante kopgroep nagejaagd door de renners van Bikeexchange omdat sprinter Dylan Groenewegen – naar eigen verrassing – de bergen goed verteerd heeft. Hij wil vandaag wel gaan proberen om voor de tweede keer juichend over de streep te komen. Een klein peloton geleid door Wout van Aert werkt mee. Hij pikt vandaag toch nog weer wat punten mee voor de groene trui.

Pedersen is de grote motor van het zestal. De vinnigheid waarmee de Deen rijdt geeft de achtervolger geen kans om dichterbij te komen. Zij hebben gegokt en verloren en gooien tenslotte de handdoek in de ring.  Het wordt een uitgetekende ontsnapping,  gewonnen door Mad Pedersen die tevens de prijs voor de strijdlustigste renner krijgt. De vreugde bij de ploeg Trek Segafredo is groot. De nul is een één geworden.

Wout van Aert

Wout van Aert – gezien als het mirakel van deze Tour – ontkomt er niet aan dat heel veel mensen zich gaan bemoeien met zijn huidige plek binnen zijn ploeg en zijn toekomst. ‘Hij had deze rit toch kunnen winnen als hij had mogen gaan voor eigen kansen.? ’Rupsje nooit genoeg – Dione de Graaf –  zaagt door en door. Maar bijval voor haar betoog krijgt zij niet echt. ‘Wout heeft het naar zijn zin bij de ploeg er wordt door de ploegleiding goed naar hem geluisterd. Hij heeft de mannen om zich heen zelf mogen uitkiezen. Het plezier zin het vak, goed met je ploegmaten kunnen omgaan en de sfeer binnen de ploeg is hem misschien meer waard dan het grote geld. ’Is een tegengeluid. “Vergeet niet dat Wout ook door deze ploeg is kunnen stijgen tot deze grote hoogte.’ is een andere mening. ’De Belgen houden het op een ; ‘Geen oorlog maken als het niet nodig is.’  De grote baas van UAE team Emirates heeft al openlijk toegegeven dat hij dolgraag Wout zou willen opnemen in zijn ploeg. Of dat ooit gaat lukken?

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.