De Tour door de ogen van Janna (deel 10)

De beschouwing over de negende etappe van parcours-ontwerper Thierry Gouvenou, te lezen in de officiële Tour de France Gids is wat cryptisch.

“Het is de vraag of wij actie tussen de klassementsrenners gaan zien.”

Dit hadden de Nederlandse commentatoren ook kunnen lezen en dan was hun eindconclusie; “het was wat tam vandaag, wij hadden meer spektakel verwacht”, vast anders geformuleerd. Maar de Tour blijft de Tour, lekker eigenwijs en grillig. Er spelen zoveel factoren mee die niet te voorspellen zijn. Bij de Tour weet je het nooit! 

Bij de start van de neutralisatie staat het geel en groen lachend naast elkaar en ook Mathieu van der Poel! Ook gisteren liet hij zich van voren zien. Het enthousiasme dat dit teweeg bracht bij de journalisten wist MvdP toch wel iets te temperen. ‘Zo indrukwekkend was het allemaal niet hoor. Het is nog steeds niet goed en wij bekijken de situatie van dag tot dag. Ik ben wel blij dat het wat beter gaat maar het voelt vreemd wanneer je altijd voor de prijzen meedoet, dat zit er nu niet in.

Toch probeer ik de Tour uit te rijden al is het dan zonder resultaat.’

Het peloton heeft vandaag wel iets weg van een vlucht spreeuwen. Van  schouder aan schouder tot aan uitwaaieren. De helikopterbeelden laten dit prachtig zien evenals de zweefvlucht van een voorbij vliegende rode wauw. 

In de Tour zijn onderweg vaak de mooiste creaties  te zien die altijd wel worden opgepikt door de filmmakers in de helikopter. Vandaag is dat een prachtig portret van de Amerikaanse acteur en regisseur Charly Chaplin. Verbannen vanwege zijn communistische sympathieën en uitgeweken naar het – tijdens de tweede wereld oorlog  neutrale – Zwitserland.

Na zo’n vijftig kilometer krijgen een vijftiental renners het fiat van het peloton. Bij de vluchters is niemand gevaarlijk voor het klassement. Althans zo wordt het geschetst door de commentatoren. De waarheid is echter anders. Wout van Aert won gisteren weliswaar de Jackpot door vijftig punten binnen te halen voor die begeerde groene trui maar helemaal gerust is hij niet met zijn grote voorsprong die dit opleverde.

Bij de tussensprint zijn vandaag twintig punten te verdienen en die pakt hij toch nog maar even mee.   

Bij een afdaling waar er honderd kilometer!!! per uur wordt gereden, gaat het hart harder kloppen en stijgt de bloeddruk maar alles gaat goed en dan is het fascinerend om te zien. Mochten de renners nog ergens tijd krijgen om om zich heen te kunnen kijken, dan worden zij verwend met een schitterend landschap met voor hen de in nevelen gehulde bergen.    

De Luxemburger Bob Jungels (AG 2R) probeert de andere renners achter zich te laten. Maar Simon Geschke  (Cofidis) – de man met de mooie baard – blijft in zijn achterwiel, hij wint het duel en behaalt twee bergpunten. Net genoeg om de bollen trui over te nemen van Magnus Cort (EF Education).  De “baard” neemt de trui over van de “snor”  Maar de poort om de strijd voor de bollentrui staat nog altijd wij open.    

Chris Froome (Israël – Premier Tech) de veelvoudige Tourwinnaar bungelt bijna de gehele Tour achteraan in het peloton. Wat zou er in zijn hoofd omgaan? Zijn doorzettingsvermogen wordt echter met ontzag geprezen door de commentatoren.  

Er volgt weer een lange afdaling, het peloton jaagt voort met een achterstand van 2.20 minuten. Bob Jungels staat een zwaar karwei te wachten; solo naar de laatste beklimming. Ondanks  zijn minuut voorsprong biedt dat geen garantie voor de overwinning.  Dan springt de Fransman Thibaut Pinot (Groupama FDJ) brutaal omhoog. De dag van gisteren waar de ene pech de andere opvolgde, lijkt vergeten. Zijn inzet tekent zich af op zijn gezicht. Ingevallen wangen en een verbeten mond.

Hij benadert Jungels op 23 seconden maar gaat het niet redden. Zijn strijd is een verloren strijd.

“Ik wil later een legende worden”, het zijn de woorden van een nog heel jonge Bob Jungels. Hij werd Wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en was een grote belofte voor de toekomst. Overwon heel veel tegenslag en recent een slagader operatie. En dan is er nu deze ritzege. ‘Hier kwam ik voor, mijn vorm wordt steeds beter, ik hield mijn eigen ritme aan, nam alle risico’s en dat betaalt zich vandaag uit’, zegt een dol gelukkige en geëmotioneerde Jungels. ‘Met dank aan iedereen die in mij is bijven geloven’, wordt er nog aan toegevoegd. De vervanger voor de Belg Greg van Avermaet moest in allerijl zijn koffers pakken om toch deel te gaan nemen aan de Tour. De overwinning van vandaag leverde zijn ploeg de twintigste overwinning in de grote etappes op. Jungels is weer terug en hoe!

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.