De Tour door de ogen van Janna (deel 5)

Wout van Aert schrijft geschiedenis

Wie zou vooraf kunnen bedenken dat deze vijfde etappe zo spectaculair zou eindigen. Waar alle commentatoren – zelfs de zuurpruimen – zich alleen in superlatieven hun bewondering konden uitspreken voor (Goud) Wout van Aert. De coup die zijn ploeg Jumbo-Visma pleegde bij de laatste beklimming was er één om in te lijsten en hoe de Vlaming deze ongelooflijke stunt tot een goed einde bracht was formidabel. ‘Hier zal nog jaren over gesproken worden’, was één van de reacties.  ‘Deze overwinning moet één van de mooiste zijn van zijn toch al indrukwekkende palmares.’

Rustig begin

Opnieuw krijgt “bergkoning” Magnus Cort alle kans om direct vanaf de start een behoorlijke voorsprong op te bouwen. Niet alleen want ook de Fransman – met Spaanse wortels – Anthony Perez (Cofidis) had vandaag zijn zinnen gezet op enige bergpunten. 1800 hoogte meters verdeeld over zes beklimmingen moesten overwonnen worden. Perez had niet gerekend op de weerstand van de Deen en moest al bij de eerste beklimming zijn meerdere erkennen in een vooruit sprintende Magnus Cort. Er werd al snel een onderlinge afspraak gemaakt tussen de beide renners. De één de bergpunten en de ander de prijs voor de strijdlustigste renner. De Vlaamse commentatoren prijzen dit gebaar van beide renners. ‘Respect voor elkaar hebben, elkaar iets gunnen dat zou toch vaker moeten gebeuren.’ Zij vinden het prachtig!

En zo sprokkelde Cort met een gemiddelde van 43 km per uur zijn elf van de twaalf bergpunten bij elkaar. Daarmee overtroefde hij de prestatie van de inmiddels 93 jarige Spaanse renner Frederico Bahamontes met de geuzennaam; de adelaar van Toledo. Zij het dat het toen wel ging over heel wat meer hoogte meters. Maar de vrolijk lachende snor – die dol is op uitdagingen en op zijn bucketlist een reis naar Mars of naar de maan heeft staan – liet zich na deze mooie prestatie tevreden terugzakken in het peloton.

Toch geen wandeletappe

Na zo’n veertig kilometer zet het peloton er de sokken in, de voorsprong met het duo vooraan wordt gehalveerd en het peloton valt uiteen, het tweede deel van het peloton is verrast. Dit blijkt toch geen “wandeletappe” Na wakker te zijn geschud, keert de rust toch weer terug en weten de renners vooraan hun voorsprong weer te vergroten.

En terwijl de Nederlandse commentatoren verveeld naar spektakel verlangen, trakteren hun Vlaamse  collega’s de kijkers op heerlijke filmpjes van vroeger, vertellen leuke anekdotes en benadrukken nog maar eens dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. ‘Dat houdt geen renner drie weken vol. Zij moeten hun krachten goed verdelen. Dat hoort ook bij slim wielrennen.’ Verder genieten zij van de geleverde prestatie van Perez. ‘Kijk ‘m eens geven.’

Die laatste beklimming

Vooraf had de ploeg Jumbo Visma deze etappe uitgekozen om als ploeg iets te proberen. Dat zou dan moeten gebeuren bij de laatste beklimming.

Nathan van Hooydonck en Tiesj Benoot wisten wat hen te doen stond. Zij brachten met alle krachtinspanning die in hen zat Wout van Aert naar voren. Adam Yates en Geraint Thomas (beiden van Ineos Grenadiers) dachten even te kunnen meeliften maar de machtsverhouding was geheel zoek. Wout was van zo een buitenaards niveau dat zij moesten afhaken. Wout keek één keer achterom, zag dat zijn ploegmaten OK waren en besloot de laatste tien kilometer met een gemiddelde van 53 kilometer solo af te leggen alsof het een tijdrit betrof.

In de gele trui op zo een wijze alleen over de streep komen… het was magistraal!

Van Aert “vlinderde” breed lachend over finish. Met dit gebaar gaf hij aan; de gele trui geeft mij vleugels!  In zijn commentaar bedankte Wout zijn hele ploeg, liet hij weten dat zij de rust hadden weten te bewaren, zich niet gek hadden laten maken door de journalisten die steeds maar weer zeurden over die “tweede plaatsen”.

Het geel en het groen zit weer wat steviger om zijn schouders. Voorlopig heeft hij de critici even de mond gesnoerd. Op naar de dag van morgen waar de kasseien wachten. Dan zal de gele trui drager zijn kopman Primoz Roglic en ploeggenoot Jonas Vingegaard  zoveel als mogelijk is gaan ondersteunen.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.