De Tour door de ogen van Jeroen (deel 5)

WOUT VAN AERT!!!

We gaan weer beginnen. Na een rustdag van gister waar ook weinig schokkends (op transfergebied) naar boven kwam, gaat de karavaan vandaag van start vanuit het roemruchte Duinkerken. Niet zo zeer vanwege het wielrennen, maar uiteraard vanwege de bloedige oorlogstijden in de tweede wereldoorlog. Van 27 mei 1940 t/m 4 juni 1940 vond hier de beroemde “slag om Duinkerke” plaats. Tijdens deze slag om Frankrijk wisten de Duitse soldaten een enorm battilon van het Britse leger t eomsingelen. Door een wonder slaagden de Britten echter het Europese vasteland te ontvluchten. Deze slag zou later het winder van Duinkerken worden vernoemd en ook verfilmd worden.

Wordt het vandaag weer zo’n slagveld met valpartijen of laten de ploegen elkaar nu een keer heel? We zullen het omstreeks 17:00 weten. In totaal was Duinkerken 18 keer het decor van een etappeplaats tijdens de Tour de France. In 2001 begon daar de Tour de France met een proloog. Winnaar werd de Fransman Christophe Moreau die in dat jaar direct de gele trui aan kon trekken. De ploeg was na het grote schandaal uit 1998 een doorsnee ploeg geworden. De van origine Franse ploeg met een groot Spaanse horlogefirma als geldschieter, was met hoge verwachtingen de Tour begonnen. Moreau was een jaar eerder in de Tour 4e geworden in het eindklassement, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Echter de Fransman kon de verwachtingen buiten de proloog niet waar maken. In de 12e etappe (toen hij zesde stond in het Algemeen Klassement) stapte hij bij de eerste de beste heuvel al af. Zijn ploeg gedesillusioneerd achter latend.

Het ontstaan van de Festina ploeg

Wat in 1989 begon als Spaanse Lotus-Zahor en later werd omgedoopt tot Festina hield in het jaar 2001 ook definitief op. Wederom kwam er een einde aan een roemruchte wielerploeg, die helaas gekenmerkt werd door schandalen. 1998 staat met zwarte letters in de analen van de Tourgeschiedenis beschreven. Het jaar waarop Willy Voet betrapt werd met een complete huisapotheek in zijn auto. En waarin bijna de gehele ploeg bekende doping te hebben gebruikt. Op één man na, die man werd later een van de meest gehate renners uit het peloton. Zijn naam: Richard Virenque.

Richard Virenque; meest gehate man van het peloton

Richard Virenque was een bovengemiddelde renner die één discipline vreselijk goed beheerste en dat was berg op rijden. Virenque is dan ook de recordhouder om de bollentrui ook om de schouders in Parijs aan te trekken. 7 keer stond de meest gehate wielrenner van het peloton met de bollentrui (trui voor de beste klimmer in de Tour) in Parijs op het ereschavot.

Richard Virenque (opvallend geboren in Casablanca, Marokko) begon zijn profcarrière in 1991 bij de wielerploeg RMO (waar tourlegende Bernard Thévenet de scepter zwaaide) die hij in 1993 verruilde voor een avontuur bij Festina. Het duurde niet lang vooraleer Virenque de nieuwe chouchou (lieveling) van het Franse wielrennen zou worden. Tijdens de Tour van 1994 bevestigde hij zijn status door een etappe in de Tour te winnen, vijfde te worden in het eindklassement en bovendien de bolletjestrui tot in Parijs te dragen.

Dat huzarenstukje wist hij in de jaren 1995 t/m 1998 nog een keer te herhalen. In 1998 finishte hij niet vanwege de Festina affaire en een jaar later en in 2003 en 2004 wist hij weer als winnaar van de bollentrui aan de meet te komen. Tot ergernis van heel veel volgers, die zijn bloed wel konden drinken. De Fransen daarentegen vierde hem als nationale held. Virenque was ook nog erg verwaand. Vooral zijn rol in 1998 om als enige aan te geven geen doping te hebben gebruikt, zette heel veel kwaad bloed. Toen Voet werd betrapt en de spullen voor de ploeg bestemd te zijn, werd de volledige ploeg uit de ronde gezet. Tijdens verhoren door de politie bekenden alle renners, met uitzondering van Virenque en de Fransman Pascal Hervé het gebruik van epo. Omdat Virenque nooit positief was bevonden, kon de wielerbond UCI hem niet schorsen voor dopinggebruik. In 1999 stapte Virenque over naar het Italiaanse Polti en wederom won hij de bollentrui dat jaar. Kort daarop bekende Richard Virenque echter alsnog het gebruik van doping en kreeg alsnog zijn schorsing. In 2003 en 2004 in dienst van Quick-Step Davitamon van Lefèvre won hij wederom voor de 6e en 7e keer het bergklassement. In 2004 zette hij een punt achter zijn carriere.

In de tour van 2003 en 2004 wist hij weer de bolletjestrui te veroveren. Beide jaren won hij ook een etappe, maar in het klassement zou hij geen rol van betekenis meer spelen. Later in 2004 zette hij een punt achter zijn roerige loopbaan.

De etappe van vandaag ging van Dunkerque naar Calais. De scherprechter zou op de laatste 10 kilometer plaatsvinden. Daar wachtte de Côte du cap Blanc-Nez. Een heuvel van 900 met een stijgingspercentage van max. 7,5%. De etappe had al vroeg twee vluchters, Perez en daar is ’tie weer, Magnus Cort. De Deen was er op gebrand om de bollentrui morgen op de kasseienrit te dragen. Echter, zoals zo vaak hield het peloton de twee aan het lijntje.

Op 12 kilometer voor de streep zag je sommige ploegen al voorzichtig naar voren schuiven. Ze rekende de arme Perez in, die het tot dan toe nog alleen had volgehouden. Op de beklimming zag je direct de ploegentactiek van Jumbo Visma. Het was Van Hooydonck en Benoot die snoeihard het tempo onmenselijk hoog hielden. Drie man hielden stand, dat waren Vingegaard, Yates….. en Van Aert. Daarna was het de beurt aan Wout van Aert om het gaspedaal in zijn geheel in te trappen. Die sprint waren de laatste twee renners ook te machtig en zo reed Van Aert als eerst over de top van de Cap Blanc-Nez.

Wat volgde was een tijdrit in een etappe en nogmaals etaleerde Van Aert zijn fenomenale kwaliteiten. Het peloton was vol op jacht naar Van Aert, maar de drager van de gele trui (en groene trui) was gewoonweg te sterk. Het gat bleef steeds tussen de 25-30 seconden. En zo reed “de Albatros” Van Aert alleen naar de finish. Eindelijk na drie opeenvolgende tweede plaatsen was hij de sterkste. Wout van Aert is de naam en volgens velen de allerbeste! In ieder geval liet hij dat vandaag op fenomenale wijze maar weer eens zien!

Morgen maken we ons op voor een (hopelijk) spektakelstuk. Dan zijn de kasseien aan de beurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.