De Tour door de ogen van Jeroen (deel 4)

De rustdag

Ongewoon is het wel een beetje een rustdag nu dat je voor je gevoel denkt, dat de Tour net is begonnen. Helaas is dat ook werkelijkheid en dat wordt veroorzaakt door de verplaatsingen die door de Tour organisatie zijn ingepland. De organisator van de Tour denkt aan geld, want iedere start- en finishplaats betaald daar een vermogen voor. Die organisator is ASO, ook wel in sommige gevallen ook zo op zijn nederlands genoemd vanwege de wat dubieuze beslissingen die wel eens zijn gemaakt. ASO staat voor Amaury Sport Organization en is gehuisvest in Frankrijk en organiseert niet alleen sportevenementen zoals de Tour, maar bezit ook een aantal (grote) mediabedrijven zoals L’Equipe, Le Parisien en bezit tevens een eigen tv-kanaal L’Equipe tv.

Is daarmee de ASO machtig? Het antwoord is Ja. ASO bepaalt alles in de Tour. De beste voorbeelden daarvan waren natuurlijk de beruchte ‘Tour de Dopage uit 1998’ en het in 2012 grote Lance Armstrong-schandaal.

De twee grootste schandalen uit de Tour

Eind 2012 barstte de bom. Het Lance Armstrong-schandaal kreeg mondiale media-aandacht en tijdens zijn ‘biecht’ bij zijn vriendin Oprah ontplofte social media volkomen. De Tour de France stond centraal in dit schandaal. De grootste en populairste wielerronde ter wereld beleefde commerciële hoogtepunten (zie o.a. de connectie met Nike en heel veel geld) door de zeven overwinningen van de Texaan Armstrong. Met het vervolgens ontnemen door ASO van deze zeven zeges kende de Tour de France misschien wel de grootste reputatieschade in haar historie. En ASO kon ook niet anders, want de druk op de organisatie werd immens groot en zodoende moest het haar grote troetelkind “loslaten”. Na alle ontluisteringen rondom Armstrong én de eerdere grote dopingaffaires in het bestaan van de Tour, zoals de Tour Dopage in 1998, was de geloofwaardigheid van de Tour-organisatie ver te zoeken.

De Tour de France van 1998 zal de boeken altijd ingaan als de EPO tour. Heel veel renners uit het peloton experimenteerde er lustig op los wat betreft EPO of wel bloeddoping. Zo werd de gehele Frans/Spaanse Festina ploeg uit de Tour verwijderd. Iets wat daarvoor tot onmogelijk werd aangenomen. Het begon kort voor het begin van de Tour doordat de verzorger Willy Voet (is een heerlijk te lezen boek over gemaakt) bij de grens werd aangehouden, terwijl de inhoud van zijn auto goed genoeg was voor de inhoud van een gemiddelde apotheek. Maar het ergste kwam nog voor de Nederlanders, nadat de TVM ploeg zelf opstapte uit protest van alle doping controles. Ploegleider Cees Priem van TVM belandde zelfs daardoor in de cel. Een rel was geboren. Op de lijst met epo-gebruikers in de Tour de France van 1998, die door de Franse senaatscommissie bekend werd gemaakt , stonden de namen van de eerste drie renners in de eindstand. Het gaat om de Italiaan Marco Pantani, de Duitser Jan Ullrich en de Amerikaan Bobby Julich. Ook de Duitser Erik Zabel, winnaar van het puntenklassement, hoorde daarbij.

En zo blonk (zal ook vast nog wel blinken) de ASO uit in een zweem van verdachtmakingen. Om over transparantie en ethisch handelen maar te zwijgen. De integriteit van de organisaties ten aanzien van de verschillende dopinggevallen staat al langere tijd ter discussie en nergens is er openheid van zaken gegeven. Waar bedrijven tegenwoordig door het stof moeten als ze niet adequaat en snel reageren op klachten of verdachtmakingen (lees, MeToo), lijkt het wel alsof ASO soms boven de wet blijft staan.

Brood en Spelen

Zoals gezegd kent de Tour de France al sinds de beginjaren gevallen van bedrog. Hoewel de roep om een verschoning van de sport nog nooit zo groot is geweest als in de laatste jaren (en er ook best veel aan is gedaan), lijkt het grote publiek nog altijd een beetje ‘naïef’. Ikzelf ben daar ook een voorbeeld van. Ik zeg ook altijd, je kan deze prestaties (een Tour goed uitrijden) niet op een boterham met pindakaas. Je zal je als renner op en top moeten prepareren. En als je dan toch gebruikt, dan moet het voor iedereen mogelijk zijn. Alleen je moet het met mate doen en voor iedereen gelijk. Dat is de enige oplossing. Want anders houdt je dus dit soort taferelen.

Mechanisch doping: Ja of Nee?

In deze Tour zou het gebruik van mechanische doping juist aan de orde zijn. Voor de start van een etappe kijken stewards met infra-rood camera’s in de (overwegend) Carbon buizen of er niet stiekem een motortje of batterij verstopt zit. Ook ik kijk nog steeds met groot plezier naar alle wielerwedstrijden, ook al gaat er soms in mijn achterhoofd een alarmbel af. Maar op de een of andere manier geven we hier niet aan toe. Alsof we niet altijd hoeven te weten wat er achter de schermen plaats vindt. Geef ons brood en spelen in de vorm van miraculeuze ontsnappingen, een overweldigend landschap en de aangrijpende verhalen van de renners in de koers. En dan is de kijker al tevreden. Al weet je ook dat het woord D altijd in de sport aanwezig zal zijn. Op welke manier dan ook.

Transfers

Naast de achtergrond verhalen tijdens een rustdag is het ook vaak de dag dat makelaars zich roeren. Dat Ajax net voor Bergwijn heeft besloten om de Nederlander voor 30 (!!) miljoen terug te halen, daar zal in de wielerwereld met een diepe frons naar worden gekeken. In de wielerwereld zijn geen transfersommen, maar alleen salarissen die men als renner krijgt. En die zijn (vooral door ploegen als Ineos, UAE, Bora en Jumbo Visma) al tot grote hoogtes gestegen. Belangrijkste wapenfeiten voor aankomend seizoen is de mogelijke overgang van Richard Carapaz. Niet zijn ploeg Ineos of het zeer geïnteresseerde Movistar, maar het Amerikaanse EF Education-Easypost van directeur Jonathan Vaughters wordt het nieuwe team van een van de sterkhouders van Ineos. Het komt niet vaak voor dat een renner vna het poenerige Ineos overstapt naar een ander team. Bijna altijd is het de weg naar het grote geld en dan is vaak Ineos de eindbestemming. Carapaz gaat rijden met de al vaker benoemde Magnus Cort, Neilson Powless en onze landgenoot Sebastiaan Langeveld. De overgang van Tim Merlier van de ploeg Van der Poel (Alpecin) naar de ploeg van Lefèvre, Quick Step, was al eerder bekend gemaakt. De komende dagen zullen er meerdere overgangen bekend worden gemaakt. Het is eigenlijk net als voetbal, alleen wordt de rustdag vaak benut voor dit soort transfers. Maar dan voor veel minder geld, terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.