De Tour de France door de ogen van Janna (deel 1)

Een “eenvoudige” boerenzoon in het geel.

Vrijdag 1 juli was het dan eindelijk zover! De start van de TOUR 2022.

Nog nooit begon de TOUR  – wat betreft noordelijke richting – zover weg van Parijs. Maar Copenhagen  – de fietsstad van Europa – liet woensdag 29 juni tijdens de presentatie zien hoe zeer de Tour leeft in dit Scandinavische land.

Duizenden blije en enthousiaste mensen waren er op de been met Tivoli als schitterende entourage. Het werd een ontvangst die menig wielrenner – en niet alleen de negen Deense deelnemers – zich voor altijd zal blijven herinneren.

De weergoden als bedriegers

Van stralend weer op de woensdag naar regen en wind op de vrijdag. Vooraf was dit weer voorspeld, zij het dat de tijden voor geen meter klopte. Dus moesten de renners die hadden gehoopt op een droog wegdek te rijden het doen met glibberig asfalt.

Één van de kanshebbers op het geel, de Zwitser Stefan Bissegger (Education First) ging in twee van de twintig venijnige bochten finaal onderuit. Ook Matthieu van der Poel en Wout van Aert kregen te maken met de weergod Pluvius. In een stromende regen legden zij het 31.2 km parcours af. MvdP bezorgde de kijkers wel een soort hartverzakking met het nemen en overwinnen van een aantal gevaarlijke bochten.

Hij liet daarmee overigens wel zien wat een geweldige coureur dit toch is.

Wout van Aert leek lang de sterkste maar helaas voor hem kaapte zijn landgenoot  Yves Lampaert  (Quickstep) het geel voor zijn neus weg door vijf seconden sneller te zijn. Van Aert erkende sportief zijn meerdere in Lampaert en wilde niets horen van de suggestie dat het drogere wegdek wellicht Yves aan de overwinning had geholpen. ‘Hij was gewoon de beste vandaag.’  De commentatoren vonden het een chique antwoord.

Prachtige ontknoping

Niemand van de analisten had de winnaar van de eerste etappe als nummer één aangekruist. Daar stonden hele andere namen zoals o.a. Filippo Ganna ( Ineos Grenadiers) in 2020 en 2021 Wereld Kampioen Tijdrijden. Vandaag kwam hij niet verder dan een vierde plaats.

De geëmotioneerde West Vlaamse renner Yves Lampaert  slaat zich vol ongeloof de handen voor zijn ogen. ‘Ik heb er nooit bij stil gestaan dat mij als eenvoudige boerenzoon dit zou overkomen.’ Dat hij had gekozen voor regenbanden bleek achteraf een juiste beslissing. ‘Ik voel mij vandaag net een Max Verstappen’, grapt hij. ‘Ik heb in de bochten wat gas terug genomen en in de rechte stukken ben ik voluit gegaan.’ Wat hij morgen in zijn gele trui gaat doen? is een vraag. Dan is hij samen met de Deen Michael Morkov de lead-out voor ploeggenoot, kopman en sprinter Fabio Jakobsen. Wie weet wordt dat de tweede overwinning op rij voor zijn ploeg. 

janna van zon

Eén antwoord op “De Tour de France door de ogen van Janna (deel 1)”

  1. Wat leuk Janna, dat je het ook dit jaar weer doet. Ik lees het met veel plezier. Groetjes Ankie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.