De Tour door de ogen van Jeroen 2022 (deel 1)

We gaan weer beginnen!

Ik zit er weer helemaal klaar voor. Vandaag was het voor mij ook de dag voor de start van mijn voorbereiding op Alpe D’Huzes van 2023. Ik heb een aantal weken rust genomen om mijn lichaam en geest vrij te geven en vandaag vond ik met het oog op de Tour een geschikt moment.

Heerlijk om de tune en het geluid van Radio Tour weer te horen. Ik zat als kleine jongen gekluisterd aan de radio, toen ik voor het eerst radio Tour hoorde. De jongere lezers zegt het wellicht niets, maar ik was een en al oor toen de presentatie lag bij radiogrootheden Felix Meurders, Klaas Samplonius, Fred Racké, Koos Postema en zelfs André van Duin (in 1985). Nog legendarischer waren de verslaggevers, Evert ten Napel (die van het voetbal), Heinze Bakker, Harrie Jansen, Henny Rückert, maar vooral Theo Koomen. Theo stond symbool voor de Radio Tour. Nog erger, na Mart Smeets en Nelissen voor de tv was Koomen het geluid van de Tour. Ik denk ook dat ik door Koomen gegrepen ben door mijn liefde voor de Tour. Ook de Franse chansons waren voor mij een openbaring. Morgenavond sta ik in de JC Arena bij Sensation. Dat is wat anders qua genre, maar de Franse nummers in Radio Tour zullen nooit meer uit mijn systeem weggaan.

De mooiste nummers zijn natuurlijk wel Joe Dassin met L’été indien, Jeane Manson met Avant de nous dire adieu, maar mijn favoriet is toch wel Jacques Dutronc met Il est cinq heures, paris. Deze nummers staan voor mij synoniem voor de radio Tour. Helaas heb ik een hele snelle auto, want als een van deze nummers aan staan, rijd ik de boetes aan elkaar.

Voor mij is de Tour het sportevenement van het jaar. Voor wie mij een beetje kent, zou zeggen dat altijd voetbal zou zijn. Maar die gedachte moet ik dan toch echt weerleggen, want de Tour staat altijd bovenaan.

Dan over de Tour. Het gaat beginnen met vandaag de tijdrit, waarover later meer. Het gaat een spannende Tour worden, waarbij normaal gesproken de strijd zal gaan tussen de winnaar van vorig jaar Tadej Pogacar en de Jumbo Visma ploeg, waarbij Roglic en Vingegaard de blikvangers natuurlijk zijn. Zij zullen de dienst uitmaken en als er niets gebeurt komt de winnaar uit een van deze drie. Zijn er nog andere uitdagers? Ja zeker, er kan een heel blik worden opgetrokken. Adam Yates, die bij Ineos voor vuurwerk moet zorgen. Jack Haig (Bahrain), Ben O’Connor en Daniel Martinez zullen zeker veelvuldig vooraan te vinden zijn. Maar de gevaarlijkste outsider is toch wel Aleksandr Vlasov.

De Rus was vorig jaar nog opgenomen in de ploeg van Astana, maar die ploeg maakte er een puinhoop van. De Duitse topploeg was er bij de vinken bij om de 26-jarige Rus in te lijven. Hij heeft in onze landgenoot Kelderman een belangrijke knecht. Kelderman heeft de taak om zolang als mogelijk in de bergen bij Vlasov te blijven. En dan is het aan de Rus om te laten zien, dat hij in staat wordt geacht om een grote ronde te winnen. Vanwege de afwezigheid van Sam Bennett zullen alle kaarten op Vlasov worden gezet. Het moet blijken of de ranke schouders van de Rus deze druk kunnen dragen.

Naast de klassementrijders is er bij de sprints (waarover later meer) de strijd tussen Jakobsen en Dylan Groenewegen. De Amsterdammer Groenewegen drukte de onfortuinlijke Jakobsen tijdens de Ronde van Polen in de hekken. De val was vreselijk. De schade mogelijk nog groter. Jakobsen moest maandenlang revalideren. Deze Tour gaat laten zien hoe beide na het vreselijke ongeluk de sprints straks samen aangaan.

Dan de rit van vandaag. Het was een proloog van 13,2 kilometer in Kopenhagen (Denemarken). Het is een traditie dat de Tour in de eerste dagen van de Tour vaak een ander land dan Frankrijk aandoet, alvorens zij terugkeert met de gehele karavaan naar La Douce France. Het was een niet al te technisch parcours, maar wel een razendsnel parcours. Vooraf zou het een strijd worden tussen de Italiaanse reus Ganna en de Belgische veelvraat Van Aert. Vanwege het slechte weer (lees, regen) werd de startlijst aangepast. En zodoende zaten alle vedetten vooraan in het schema, omdat er angst was dat de regen een te grote spelbreker later zou worden.

Van der Poel trapte af namens de grote meneren. Onderweg zorgde het natte wegdek soms voor hachelijke momenten. Van alle vedetten bleef iedereen op de been en was het rijden van Pogacar opvallend. De Slowaak is niet de beste tijdrijder, maar zorgde wel voor gefronste wenkbrauwen, omdat hij van alle tourfavorieten op de eindzege uiteindelijk het beste ervan af bracht. Van Aert was de snelste van allemaal, althans dat werd nadat alle grote favorieten op de ritzege binnen waren. Alleen men had op één renner niet gerekend. Zijn naam is Yves Lampaert. De renner van Quick-Step Alpha Vinyl reed alsof de duivel achter hem aan zat en zorgde voor een mega sensatie. Zeker voor hemzelf. “Ik ben maar gewoon een boerenzoon uit België. Ik had nooit gedacht dat ik dit klaar kon spelen”; stamelde de Belg vol ongeloof. En zo eindigde deze eerste rit in een daverende verrassing waar bijna niemand op had gerekend. Lampaert werd tweede op het Belgisch Kampioenschap tijdrijden, maar liet vandaag iedereen verbaast achter. Nog nooit won de Belg in de Tour en vandaag was het raak voor de sympathieke Belg.

De ploeg van Patrick Lefevre heeft zijn eerste overwinning te pakken en morgen staat er een etappe op het programma waar de ploeg van Fabio Jakobsen weer hoge ogen gaat gooien. De Tour is in ieder geval met een knal begonnen. Een troost voor alle Nederlanders, Matthieu van der Poel werd vijfde en staat kort in het klassement, wat kansen gaat bieden voor de beruchte kasseienrit van woensdag aanstaande als het peloton koers zet naar Arenberg Port du Hainaut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.