Monster prestatie van Abrahamsen

Grimay wint deze week voor tweede keer de sprint

“Alle aanvallers verzamelen” schrijft Wieler Revue .

Maar dat is toch een ietwat verkeerde voorstelling van zake want de enige renner die de benen neemt en dat ook 130 kilometer vol houdt is de Noor Abrahamsen (Uno X)

Het is voor hem een eenzame rit die hem trouwens niet lijkt te deren. De groene trui die hij enkele dagen om de schouders had kan hij nu wel vergeten maar de bollentrui mag hij vandaag voor de achtste keer aantrekken. Dat zal zeker tot na de rustdag van a.s. maandag zo blijven. In de komende twee weken zijn er nog heel veel bergpunten te verdienen waar heel veel strijd om geleverd zal worden. Maar vandaag laat hij een huzaren stukje zien waarvoor hij ook de prijs van de strijdlust krijgt.

Sprinter Jasper Philipsen (Alpecin) heeft een paar moeilijke dagen achter de rug na zijn declassering maar blijft positief. ‘Er kan nog zoveel gebeuren de komende weken. Topsport kent nu eenmaal mooie en minder mooie periodes.’ Voor zijn gevoel heeft hij niet bewust iets fout gedaan maar respecteert het oordeel van de jury. ‘Ik had misschien wat meer moeten opletten, maar voor de toekomst kan ik niets beloven. Ik zal minder op instinct kunnen sprinten en dat is heel moeilijk, dat kost altijd plaatsen.’Hij is er nu verder niet meer mee bezig nadat Wout van Aert zijn excuses heeft aanvaard. Of de finish vandaag wel voor hem is? ‘Ach iedereen kan zijn eigen kansen verdedigen en anderen kunnen weer pech krijgen.’

Het is opnieuw de Zuid Afrikaan Biniam Girmay ( Intermarché) die als eerste juichend over de streep komt en al zijn ploegmaten en de ploegleiders in de auto juichen mee. Twee keer ritwinnaar in één week is natuurlijk een prachtige prestatie en zijn voorsprong om de groene trui is inmiddels behoorlijk opgelopen. Als er geen al te gekke dingen meer gebeuren is de kans groot dat hij met deze begeerde trui dit jaar op het eind podium staat. Dan breekt er in Eritrea helemaal de hel los.

Zijn eerste reactie na de ritzege is; ‘tja wat zal ik zeggen van deze overwinning… ik dank mijn vader en moeder die in mij geloofden en mij de kansen gaven. Ik ben heel trots op hen. Voor de perfecte lead-out de ondersteuning van mijn ploeg is fantastisch. Ik voelde een totale verzuring maar ik kon nog net denken dat hebben vast alle renners, dat gaf mij net het juiste gevoel. Kunnen winnen van Jasper Philipsen, ik hoop dat tot Nice vol te houden.’’ Wat zijn volgende droom is?  ‘Die is al uitgekomen.’ is het antwoord. De commentatoren geloven ook in een eindwinst. ‘Het is nu een kwestie van gezond en recht blijven. Zijn trui kleurt nu al donkergroen.’

Jasper Philipsen wordt voor de vierde keer tweede. 

De afgelopen dagen wordt de naam Arnaud de Lie (Lotto DSTNY) regelmatig genoemd en ook hij heeft vandaag deze etappe met stip aangekruist. Hij wordt gezien als dé grote kanshebber. De laatste honderd meter lopen op en dat is hem op het lijf geschreven. ‘Hij kan dat goed aan.’ Maar… tussen sprint en eindsprint is nog veel mogelijk. De Lie raakt ingesloten en kan geen kant meer op. Zeer gefrustreerd en naar adem happend brengt hij alleen maar uit; ‘En dan kan je niets meer doen.’  Er spelen zoveel factoren mee waardoor de vooraf gegeven voorspellingen zomaar kant nog wal raken, dát maakt de uitslag natuurlijk ook interessant en verrassend.

Ook Wout van Aert is van plan om mee te sprinten maar het weer is te slecht en het wegdek spiegelglad. Hij wil geen enkele risico nemen en kiest voor veiligheid.

De hele ploeg Visma Lease – a – Bike loodst hun kopman Vingegaard veilig de drie kilometer zone binnen. Voor hem verandert er niets in de eindstand. Pogacar staat één Evenepoel twee op 33 seconden en Vingegaard is derde met 1.15 minuut achterstand. 

Sprinter Mads Pedersen ( Lidl Trek) was een eventuele kanshebber voor de groene trui. Hij heeft vandaag vanwege zijn schouderblessure de Tour verlaten. ‘Het heeft weinig zin om door te rijden. Ik ga mij nu verder voorbereiden op de Olympische Spelen.’

Morgen is er dan de door velen gevreesde Gravel etappe. ‘Het zal een stressvolle dag worden zo voorspellen de commentatoren. De naam van Wout van Aert wordt genoemd als kanshebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.