En weer is het Girmay!

Remco Evenepoel won gister de tijdrit en gaf hiermee zijn kansen voor een eventuele touroverwinning een nieuwe boost. Vingegaard daarentegen moest de wonden likken. Bij Visma/Lease-a-bike deden ze het af als ingecalculeerd, maar de realiteit is gewoon dat de Deen nu al op behoorlijke afstand staat. Maar het verhaal was gister toch de straf die de UCI oplegde aan Julien Bernard. Ik schreef het gister al en deed het juist af als mooi en vertederend. De UCI gaf aan dat de ‘eresaluut’ van vrienden en familie voor de Lidl-Trek renner het imago van de wielersport schaadt. Michael Boogerd gaf de UCI gelijk. Ik vind dat een belachelijke straf en redenatie.

Belachelijke straf voor Bernard

De renners rijden zich een jaar lang helemaal in het snot. Verdienen gelukkig nu veel meer geld dan pakweg 40 jaar geleden, waarin alleen de echte toppers een goede boterham konden eten. Nu is dat veel meer genivelleerd en hebben de meeste ploegen een flinke kostenpost aan de salarissen. Julien Bernard heeft met de geregisseerde ontmoeting met vrienden en familie niets verkeerds gedaan. Waarom mag hij daar zijn familie niet gedag zeggen? Familie die hij vaak niet ziet omdat hij onderweg naar wedstrijden is of dagelijks moet trainen. Ik zag dat hij een jong kindje heeft. Mag hij die niet even gedag zeggen? Uiteindelijk werd Bernard ondanks die hele korte stop op het heuveltje, niet eens laatste. Hij werd zelfs gedeeld 60e. De reactie van Bernard vond ik de beste reactie, die hij kon geven: “Sorry dat ik het imago heb geschaad, UCI. Maar ik ben bereid om elke dag die boete te betalen om dit moment opnieuw te beleven”. En dat is nou precies waar het omgaat. Weet je wat echt schandalig is en wat de wielersport schaadt zijn bochten in het parkoers verzinnen in een volle sprint net voor de getrokken finish. Of een levensgevaarlijke afdaling verzinnen in de Ronde van het Baskenland, waardoor nu een aantal topfavorieten niet in topvorm (waar ze de hele winter voor trainen) zijn voor de Tour. Dan hoor je de UCI niet. Het is allemaal hetzelfde, het geld rond de sport is het belangrijkste; het wel en wee van de renners interesseert ze dan geen ene reet.

Rare move net voor de finish van Evenepoel

Wat verder gister in de gewonnen tijdrit van Evenepoel opviel was het moment op een aantal kilometers van de finish van de Belg. Het leek net alsof zijn ketting eraf vloog of dat het schakelmechanisme van zijn fiets niet werkte. De Belg gaf zelf direct na de finish aan dat er glas (??) op de weg lag (of zelfs was gegooid). Dat is best kwalijk, als dat echt zo is geweest. Ik ga (en hoop van ganser harte) dat dat niet het geval is geweest. Ik heb nog op het netvlies dat een woedende Bernard Hinault in een Tourversie in de jaren 80 demonstrerende boeren een paar klappen verkocht. De boeren wilde protesteren tegen maatregelen die de regering had genomen. Duwde daarmee hun bron van inkomsten (lees, best redelijke grote koeien) op de weg en de renners moesten in de remmen. Hinault die toen echt de “Patron” van het peoloton was, schoot uit zijn toeclips, balde zijn vuisten en sloeg er flink op los. Die actie werd overigens niet door de UCI veroordeeld. Gelukkig dat Evenepoel dat gister niet hoefde te doen, maar de move op de fiets zag er toch gek uit.

Is dit een dag voor Van Aert en MvP?

De dag na de tijdrit komt de Tour de France -Karavaan in een soort van overgangsetappe. Het zal vandaag zeker geen sprintetappe worden, daar zorgen de aanwezige hoogtemeters in het parkoers wel voor. In het parkoers (vooral in het begin en in het midden van de etappe) zijn 2 bergen van de 3e categorie en 3 van de 4e categorie op genomen. Het is echt een rit voor Matthieu van der Poel. Of voor Wout van Aert. Let vooral op die twee vandaag, want het zal mij niets verbazen als zij juist vandaag als richtpunt hebben uitgekozen. UAE zal het lastig hebben in deze rit. Vaak zie je dat een grote groep in dit soort etappes wegrijdt. En mijn vermoeden is dat dit vandaag ook weer zal gaan gebeuren. Buiten de twee grote mannen van het wielrennen zal je vandaag de rappe mannen met redelijke klimmersbenen zeker op het favorietenlijstje voor vandaag moeten zetten. Vlak dus Girmay en Arnaud de Lie zeker niet uit. Deze twee rappe mannen kunnen niet alleen sprinten, maar zijn bergop op dit soort bergjes uitstekend in staat om bij de kop te blijven. Maar ik denk dat dit ook geldt voor Philipsen en Pedersen. De laatste zal het echter niet meer meemaken, omdat hij na zijn val teveel last heeft en moest opgeven.

Vreselijk nieuws uit de Ronde van Oostenrijk

De wielerwereld werd tijdens de Touretappe opgeschrikt door de dood van André Drege. De 25-jarige Noor liet het leven in de afdaling van de Grossglockner tijdens de Ronde van Oostenrijk. Drege reed op het moment van zijn val op kop in de Koninginnerit, maar viel in de afdaling wat hem fataal werd. Even verderop in de Tour de France wist niemand nog wat er in de Ronde van Oostenrijk plaatsvond. Zijn landgenoot Jonas Abrahamsen reed lange tijd aan kop, maar werd toch op tijd ingehaald door een uitgedund peloton, waar de sterke sprinters met enige klimmersbenen nog aanwezig waren. Philipsen, de Lie en Van Aert zaten op het vinkentouw. Abrahamsen reed op de kletsnatte Franse wegen een geweldige etappe. Echter hij stond aan het eind toch met lege handen. Van Aert en Decathlon-AG2R hadden de touwtjes in handen, waarna vlak voor de finish Intermaché-Wanty haar kans zag met Girmay. Het was Coquard die van de sprinters de boel in vuur en vlam stak, waarna Philipsen naar de zege leek te rijden. Maar wederom had de Belg niet op Eritreeër Girmay gerekend. Girmay stak zijn wiel net iets eerder dan de ontgoochelde Philipsen over de streep met De Lie op de derde plaats. En zo werd het weer een ongekende weelde voor het relatief kleine Intermaché-Wanty. Erg knap van de ploeg van Aike Visbeek. Het feest kan niet op, omdat de groene trui nu nog steviger (ook na het uitvallen van Pedersen) om de schouders van Girmay zit. En dat terwijl de wielerwereld in rouw is na het vreselijke ongeluk van Gino Mäder vorig jaar in de Ronde van Zwisterland, is Noorwegen nu in diepe rouw om de dood van Drege.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.