De Tour door de ogen van Janna (deel 17 – 2023)

Vier dagen lang blijven de renners in de Alpen. 

Naast dat er voor de wielerliefhebbers prachtige etappes te bekijken zijn, 

is er voor de renners en nog veel prettigere bijkomstigheid en dat is dat er even geen energie verspeeld hoeft te worden aan het slepen met matrassen, koffers en wat er niet allemaal komt komen bij de dagelijkse verplaatsing. Zeker… daarvoor hebben zij de verzorgers die hen op dit vlak veel uit handen nemen maar toch… in de bus uit de bus, nieuwe hotelkamer. Op zich zijn die hotelkamers iedere dag een verrassing want het comfort kan soms dag en nacht van elkaar verschillen; Van een bezemkast tot een heerlijk ruime kamer. 

Als deelnemer aan de Tour moet je niet alleen heel goed kunnen fietsen, oneindig kunnen afzien, bestand zijn tegen hectiek, letterlijk en figuurlijk goed kunnen schakelen, je familie kunnen missen. Altijd is maar één de winnaar die op het podium gehuldigd wordt, daarnaast zijn er de verliezers die iedere dag weer vol goede moed en met een groot dosis plezier – omdat het hoe dan zo een mooi spel is – op de fiets. Als kijker ben je vaak te weinig doordrongen van al deze ontberingen, te nemen beslissingen en vele andere ongemakken. 

De fatale selfie  

Wielerploeg Jumbo – Visma overweegt een protest tegen de ASO .  

Gisteren probeerde een toeschouwer een selfie te maken dat zorgde voor een valpartij waardoor een aantal Jumbo-Visma renners ten val kwamen.  

Onmiddellijk denk je dan aan het in 2021 Allé Omi -Opi bord  waardoor – ook weer een Jumbo-Visma renner  Tony Martin – ernstig ten val kwam en afscheid moest nemen van de wielersport.  

Het lijkt wel alsof niemand ook maar iets geleerd heeft van dat vreselijke incident.  

Een boete achteraf of een dag schorsing zoals de motard afgelopen zaterdag kreeg opgelegd, is allemaal mosterd na de maaltijd.  

Gewoon meer hekken plaatsen. Of het publiek op bepaalde plaatsen niet meer toelaten. Natuurlijk is het de charme van het wielrennen dat de renners zo aanraakbaar blijven maar er zijn wel grenzen en die grenzen moet de ASO bepalen!  

De renners mogen hier nooit maar dan nooit de dupe van worden! 

De koorslip van Pogacar 

En hoe zit het nu met de koortslip van Tadej Pogacar? Er worden de nodige theorieën op los gelaten en er komen zelfs uitvergrotingen aan te pas om te laten zien dat het wel degelijk ernst is met die lip. Verminderde weerstand, vermoeidheid?  

Het is en blijft gissen.  Er staat de renners nog een spannende en beslissende week te wachten. 

janna van zon  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.