De Tour door de ogen van Janna (deel 12 – 2023)

Architect Gouvenou is tevreden over zijn etappe ontwerpen. Zijn uitleg over deze vlakke etappe is duidelijk: ‘Het is altijd belangrijk om een zekere mate van balans te houden in een grote ronde en ervoor te zorgen dat alle typen renners hun kans op succes krijgen.’  

Na de afmattende rit van gisteren waar zelfs Pogacar na afloop bekende dat het een loodzware etappe was geweest. Komt deze herstel etappe als geroepen.  

Pello Bilbao verlengt contract 

‘Hebben jullie gisteravond een feestje kunnen vieren of vloeide er tranen?’ is een vraag aan Wout Poels. Met die tranen viel het wel mee maar al die emoties na het verongelukken van de Zwitserse renner Gino Mäder van een maand geleden kwamen wel naar boven. Natuurlijk was Bahrain – Victorious  blij met de winnende prestatie van de 33 jarige Spanjaard Pello Bilbao. Een rit winnen en een plaats bij de eerste tien renners van het klassement, dan kan je wel zeggen dat de Tour nu al geslaagd is en wie wat er nog allemaal komt. Het geeft natuurlijk wel een boost. Hoewel de transfers pas 1 augustus officieel bekend gemaakt worden, verschillende ploegen en renners zich hullen in grote geheimzinnigheid weet Bilbao zich nu al verzekerd van een nieuw contract tot eind 2026. Het is een prachtige beloning voor deze sympathieke zeer betrokken renner.  

Kettingproblemen 

De vlakke rit kent kent ook ook en paar heuveltjes  maar die mogen verder geen naam hebben. Opmerkelijk zijn de ketting problemen. Mecaniciens halen capriolen uit die je de handen voor de ogen doen slaan. Uit de auto hangend en dan met blote handen een ketting zo leggen dat er weer gereden kan worden.  

“Een renner is zo zwak als zijn ketting”, volgens Joris van de Berg een bekend gezegde in de wielerwereld. Terwijl Joris van den Berg om spanning smeekt, gunt oud renner Boogerd de renners hun herstel etappe. hoewel een waaiertje…. 14 kilometer voor de finish zou dat kunnen gebeuren bij het plateau Souvigny.  

Daar kan de wind spelbreker zijn. Maar de wind houdt zich geheel afzijdig.  

De liefhebbers van kastelen en mooie landschappen komen volledig aan hun trekken. En er is veel tijd voor interviews. 

Omdat er grote kansen liggen voor de sprinters worden deze één voor één aan de tand gevoeld.  

De interviews 

De veel gestelde vraag is; ‘Hoe is het met Mathieu?’ Van de Poel kan daar zelf geen antwoord opgeven want hij is zijn stem kwijt.  Is wat verkouden en omdat hij ook hoest heeft hij een aparte kamer gekregen zodat zijn slaapmaatje Jasper Philipsen   

zich heerlijk kan vlijen in de armen van Morpheus. Waarschijnlijk zal de sprinter het vandaag zonder zijn sterke lead-out moeten doen. En dat klopt want Mathieu verschuilt zich achter in het peloton.  

En Groenewegen hoe schat hij zijn kansen voor vandaag in?  De vorm is goed, ook aan het zelfvertrouwen mankeert niets ook aan zin makers het niet dus ja…het is een kwestie van de juiste keuze maken. Helaas lukt het Groenewegen niet om de winst op te eisen maar wat zat hij er dichtbij. ‘Ik dacht ik ga ‘m pakken. Hier ben ik goed ziek van. Mijn geduld wordt nu wel heel erg op de proef gesteld. Het wordt een kwestie van acht dagen overleven nu de bergen er aan komen. Dan komt er voor mij nog een kans. Ik zou zo graag Parijs willen winnen.’ 

Mike Teunissen is afkomstig van de Jumbo-Visma ploeg. Hij won zelf ooit de eerste etappe van de Tour waardoor het geel voor hem was. Hij is, met goed overleg, verhuisd naar de Belgische ploeg Intermarché waar hij meer voor eigen kansen kan rijden. Het is duidelijk dat de ploeg nog wat aan elkaar moet wennen de lead-outs nog niet lopen zoals het moet. Sprinter en kopman Biniam Girmay afkomstig uit Eritrea liet in eerdere rondes veelbelovende prestaties zien maar nu door wat pech achtervolgd wordt. Een keertje ingesloten, een keer een duwtje dat mogelijk discutabel was, een keer niet de goede lijn niet kunnen volgen. ‘Wij hebben te maken met sprinters van een heel hoog niveau en er moet nog gewerkt worden aan meer samenhang binnen de ploeg.’ Toch ziet hij deze ploeg als een avontuur.  Ook Biniam Girmay komt er vandaag niet aan te pas. 

De Australiër Caleb Ewan ( Lotto DSTNY) wil de dag van gisteren – notabene zijn verjaardag – zo snel mogelijk vergeten. Hij moest al snel lossen en de dag werd een hel mede door de verzengende hitte. Of hij in staat is snel te herstellen?  Het antwoord komt wat aarzelend; ‘dat ligt aan de benen.’  Maar Ewan is niet in de voorste gelederen te vinden 

Fabio Jakobsen had gisteren gehoopt zich beter te voelen maar het was vechten van berg naar berg.  Ook vandaag is het nog slecht gesteld.  Er zit niets anders op dan opnieuw het lijf te testen. ‘Ik weet niet of ik nog iets in de benen heb.’ Jakobsen doet wat hij kan doen maar het is te weinig, het lijf laat hem aan alle kanten in de steek. Met de geest zit het wel goed. En dat belooft betere dagen. Wie weet is voor hem de sprint in Parijs?  

De Vlaamse commentatoren tonen hun bewondering voor de Italiaan Daniël Oss  (Totalenergies) die als enige van de vluchters het langst voorop blijft hetgeen hem de prijs voor de strijdlust oplevert. Wie weet dat zijn harde werken wordt beloond door ploeggenoot Peter Sagan die nog steeds hoopt op een ritwinst. Sagan is aan zijn laatste seizoen bezig. De Sloween is een schim van zichzelf vergeleken bij een aantal jaren geleden maar de lol in het fietsen is hij zeker niet kwijt. Hij heeft zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen waar hij op de mountainbike zijn krachten gaat toetsen. Vandaag is het niet zijn dag. 

Fotografische momenten 

Een prachtig moment is wanneer Daniël Oss wordt gefotografeerd door een op een achterop de motor staande fotograaf. Die gekromde en gespierde rug tegenover dat fiere staande figuur. Ook bijzonder is het slowmotion beeld waar Oss een bidon aanpakt. Hoe de hand – nat van de regen die met bakken uit de hemel komt –  zo de bidon weet vast te grijpen. Het doet denken aan een roofvogel die met zijn klauw een vis uit het water haalt. Het hoort allemaal bij het wielrennen.  

Evenals de temperatuur verschillen. De lichamen van renners hebben heel wat te verduren. Neem de extreme hitte van gisteren waar de renners als verkoeling tientallen bidons over het hoofd sproeiden. Vandaag is het zo’n twintig graden lager en nu is het een wolkbreuk die de hoofden van de renners geselt.  

Jasper the Master  

Via de radio uit de ploegwagen van Jumbo-Visma krijgen de renners een compliment. De wijze waarop zij Vingegaard goed naar voren brengen en hem uit het gewoel houden ziet er ook weer zo indrukwekkend uit. Deze rit zou wel eens voor Wout van Aert kunnen zijn. Het gaat allemaal volgens het boekje totdat Wout een schouderduw krijgt. Ook dat hoort schijnbaar bij het wielrennen maar fraai is het niet.  

Zijn kans op een overwinning is voor vandaag verkeken.    

Voor de vierde keer is het Jasper Philipsen die ook zonder Mathieu in staat blijkt de sprint te winnen. Het is de kracht van de sterksten. Met een gemiddelde snelheid van 65.6 kilometer p.u. gaan de armen juichend omhoog.  

janna van zon   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.