De Tour door de ogen van Janna (deel 23)

Marianne Vos wint geel en groen

Lorena Wiebes heeft gisteravond met haar ploeg genoten van een glaasje champagne.

Tenslotte moet het veroveren van de gele trui gevierd worden. Sliep een uurtje later dan gewoon in maar heeft toch lekker geslapen. Zij heeft zin in vandaag. Vandaag is het geen eenvoudige etappe met een omhoog lopende sprint. Waaiers worden voorspeld dus moeten de rensters de hele dag goed bij de les blijven. 

De vele open stukken, afgewisseld met gewassen en bomen, maken de etappe onvoorspelbaar. ‘Dit zijn van die wedstrijden waar je met pijn in je buik wakker wordt.’ aldus analiste Roxane Knetemann. ‘Je weet wel ongeveer waar het kan gebeuren meer niet exact.’

Dit zijn de etappes waar de rensters Annemiek van Vleuten op afstand kunnen zetten. 

Ploeg SD Worx, waar de veelvoudige wereldkampioen Anna van der Breggen nu samen met Lars Boom – ook een goede bekende in de wielerwereld –  ploegleider is, weet hoe je zo’n ontsnapping moet creëren. Ook Jumbo Visma heeft zoveel ervaring in de ploeg die dat varkentje al vaker gewassen hebben, hetgeen eveneens telt voor Trek Segafredo en Team DSM. Ellen van Dijk geeft al aan; ‘Wij weten wat waaierrijden is..’ Roxane legt uit; ‘ Bij waaier rijden je moet je erin gooien, dat is niet leuk, het is altijd nerveus, het is killing. Maar als het lukt dan is het heerlijk rijden. 

Aanval is de beste verdediging zelf het heft in handen nemen.’

De aanwezigheid van Tadej Pogacar valt nauwelijks op. Hij komt vandaag zijn vriendin Urzka Zigart (Bikeexcange) een hart onder de riem steken. Daarna gaat hij terug naar huis waar allerlei verplichtingen wachten en komt voor de laatste dag weer terug. ‘Haar kansen liggen vooral in de drie laatste etappes. Daar kan zij goed werk verrichten.’ Dan worden klimcapaciteiten van Urzka getest. Komend weekend is er op zaterdag de Koninginnerit en zondag als klap op de vuurpijl de klim naar La Super Planche des Belles Filles.

Annemiek van Vleuten (Movistar) heeft zich genesteld in de derde rij. Mentaal is dit een zware etappe voor haar. Er komt zoveel bij kijken om het concentratie vermogen op peil te houden. Zij heeft zich al afgevraagd of zij na de Giro wel voldoende kan opladen. Is direct weer naar het hooggebergte gegaan waar zij zich thuis voelt.

Zij weet dat de rensters proberen haar op achterstand te zetten.

Maike van der Duin is vandaag evenals gisteren weer goed bij de les. Zij  neemt een aardige voorsprong pakt de te verdienen 25 punten en ontloopt zo de meerdere angstaanjagende valpartijen die deze dag ontsieren. Het is één grote chaos.

Hoeveel rensters hiervan de dupe zijn, is nog niet duidelijk maar de analisten verwachten dat de lijst niet zuinig zal zijn en een aantal rensters morgen niet meer op de fiets zullen klimmen.

Achttien kilometer voor de meet komen dan toch de gevreesde waaiers. Vanuit de lucht zenden de helicopters prachtige beelden door. Binnen het peloton blijft het hollen of stilstaan er is geen enkele samenwerking. Het zal de zes zeskoplopers waaronder ook Marianne Vos een zorg zijn, hun voorsprong loopt uit.

Degenen die door de val of waaier hun wonden moeten likken, hopen nog de achterkant van het peloton te bereiken.

Vooraan brandt de strijd los die op een prachtige en sterke wijze wordt gewonnen door Marianne Vos. Zij verovert naast de gele ook de groene trui. Femke Markus houdt de bollentrui. Haar zus Marieke, zij verrichtte binnen het peloton fraai en uitgekiend werk voor Marianne Vos is blij voor Femke ‘Wij hadden een plannetje bedacht dat ook prima gelukt is.’

Alle aandacht gaat naar Marianne Vos. De eerste vraag die haar wordt gesteld is; ‘Gisteren tweede nu eerste hoe voelt dat?’ Vos denkt heel even na en antwoordt;

‘Het was geen revanche, het was een goede dag, ik wilde gewoon mijn best doen.

Je probeert in zo een Tour ook een etappe te winnen en dat ik morgen ook nog in de gele trui rijden maakt het weel heel bijzonder.’ Op de opmerking dat zij in topvorm is antwoordt zij met; ‘maar ik heb ook zere benen.’

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.