De Tour door de ogen van Jeroen (deel 23)

Marianne Vos wint de etappe en geel

Marianne Vos werd geboren op 13 mei 1987 en gold als junior als een enorm talent. Het waren de hoogtij dagen van het Nederlandse vrouwenwielrennen. Zoals ook veel van haar mannelijke collega’s was zij op het veldrijden een van de allerbeste. In 2006 op haar 19e werd ze Europees kampioen en Wereldkampioen Veldrijden. Op het moment dat haar carriere moest beginnen, had ze al meer bereikt dan al haar collega’s in het peloton. Haar palmares is tot op de dag van vandaag (en wederom geel) een enorm boekwerk geworden

In 2011 werd ze al voor de 4e keer Wereldkampioen Veldrijden. Marianne was de veelvraat op het mulle zand (of blubber). In 2012 op de Olympische Spelen is dan eindelijk haar ultieme doel bereikt. Zij wordt tijdens de Spelen winnares van Olympisch goud op de weg. In 2014 werd ze voor de 7e keer Wereldkampioen (waarvan 6 op een rij). Maar vanaf dat punt begint zij fysieke ongemakken te krijgen. Haar hamstring speelt haar steeds parten. En dan wordt het ook minder. De vrouw die het veldrijden voor vrouwen jarenlang heeft gedomineerd en alles heeft gewonnen wat er maar te winnen viel, kreeg te maken met de keerzijde van de medaille. Maar altijd werd er wel rekening met haar gehouden. Nu is zij (nog maar) 32 jaar en is zij de vaandeldraagster van Jumbo Visma. En of het al niet op kan voor de geel/zwarte brigade gaat de euforie gewoon door. Vos wint vandaag de etappe, maar die had wel veel voeten in de aarde.

Ook bij de vrouwen serieuze valpartijen

Blikvanger deze Tour is de vriendin van Pogacar. Urska Zigart heet zij en zij rijdt voor Bike Exchange. Maar Zigart is niet zo goed als haar vriendje. Zigart bungelt achteraan. Het is een etappe met waaiers geworden en de grote ploegen roeren zich flink aan de kop van de wedstrijd. Dan gebeurt er iets wat bij de mannen ook (helaas) te vaak is voorgevallen. Een behoorlijke valpartij in het peloton is het resultaat. Grootste slachtoffer is Pintar. Het peloton gaat vervolgens weer op weg naar finishplaats; Provins. Dan op 26 kilometer is er opnieuw een valpartij en dit maal is het goed raak. Laura Sussemilch blijft op de grond liggen. Het ziet er niet goed uit voor de renster van Plantar-Pura. Ook Marta Cavalli van FDJ gaat keihard tegen de grond. De schade voor Sussemilch zijn twee gebroken ruggewervels. Voor Cavalli is het schijnbaar erger. Zij loopt schedelletsel op. Beide rensters moeten naar het ziekenhuis worden gebracht. Zij moeten de strijd vandaag al staken. Hoe is het toch mogelijk? Dat zowel bij de mannen als ook vrouwen met enkele regelmaat in het begin van de Tour zware valpartijen aan de orde zijn, terwijl dat juist bij de mannen op het einde veel minder het geval zijn.

Op het einde wint Vos gewoon weer

Marianne Vos neemt met haar medevluchters een veilige marge van ongeveer 30 seconden. Op de streep is dat uiteindelijk 29 seconden. Hiermee heeft zij genoeg om de gele trui om de schouders te doen. In de ronde van Italiƫ was haar dat al vaker gelukt. 32 keer om precies te zijn. En ze won al drie keer het eindklassement. Nu rijdt zo voor het eerst de Tour en is daarin ook wederom succesvol. Het blijft toch knap, dat je na zoveel behaalde successen nog zo hongerig en gretig bent om de beste te zijn. Het kenmerkt uiteindelijk de sportvrouw Vos, die met minder dan de eerste plaats geen genoegen neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.