De Tour door de ogen van Jeroen (deel 24)

Winst voor Ludwig en tegenslag Vollering en Van Vleuten

De winst was vandaag in een opnieuw tumultueuze etappe. De lijn van de mannen wordt doorgezet door de vrouwen. Opnieuw is het spektakel in de Tour. En dit keer zijn de vrouwen die daar aanleiding toe geven. Celilie Ludwig (een bekende fietsnaam, maar geen familie) klopte gele truidraagster Marianne Vos in de finale van de etappe. Maar het grote verhaal was toch wellicht de “Tom Dumoulintje van Van Vleuten”. Oftewel, Van Vleuten moest de afgelopen dagen langs het (schitterende Champagnestreek) parcours plaatsnemen en dat was niet voor de lol of voor de druiven….

Van Vleuten laat ondanks tegenslag zien dat ze er aan komt

Er zat één scherprechter in het parcours van vandaag. Die was in de vorm van de Cote de Mutigny. Een berg met een stijgingspercentage van 12,1%. Dat is voor de mannen al een hele kluif en de vrouwen draaien daar de hand niet voor om. Van Vleuten gaf daar een flinke slok aan het peloton. Zij is de mannenploeg van Movistar gewend met rasklimmers Valverde en Mas, waar zij meetraint.

Na het tempo hoog te hebben gehouden was het net voor de top van deze heuvel waar Aisleigh Moolman (van het succesvolle SD Worx en ploeggenoot van een van de Tourfavorieten Demo Vollering) aanviel, hierdoor kreeg Vos het wat moeilijk. Ook Cecillie Uttrup Ludwig, Kasia Niewiadoma en Juliette Labous moesten laten lopen. Vollering nam vervolgens de kop en nam alle risico’s in de afdaling. Toen het ongeluk toesloeg in een bocht. Vollering ging de bocht te scherp aan en ging hard onderuit samen met Liane Lippert (DSM).

Vollering kwam hierdoor op achterstand en nam plaats in de groep met Vos, die inmiddels op twintig seconden van de kop van de koers reed. Net voor de laatste beklimming van de dag, de Mont Bernon, vonden ze weer de aansluiting. Hierop plaatste Niewiadoma (Canyon- SRAM Racing) een versnelling, die Van Vleuten verrassend te machtig was. Longo Borghini en Moolman-Pasio volgden en dit drietal dook de afdaling in. De reden waarom Van Vleuten moest passen had een andere reden dan het vermoeden deed.

“shit, dat kan niet stoppen…”

De hele week is Van Vleuten al niet goed. Na de finish vertelde zij dan ook dat het eindelijk vandaag weer een beetje beter voelde, maar dat ze toch een paar keer een “Tom Dumoulin” had gedaan. Volgers die de carriere van de sympathieke Limburgse wielrenner goed kennen, weten dat hij ooit de Giro (Ronde van Italië) won. Het was het jaar 2017 waarin Dumoulin aan een weergaloze Giro bezig was. Het was de 16e etappe en het was tevens de Koninginnerit. Half Nederland zat gekluisterd aan de beeldbuis, toen ze Dumoulin opeens van zijn fiets zagen stappen midden in de koers. Opeens moest hij poepen. Dit was nog nooit vertoond. Een wielrenner die in de leiderstrui op zijn knieën in een weiland zat. De groep met favorieten wilde in de zestiende rit van de Giro net aan de Umbrail-pas beginnen, toen de rozetruidrager (is Italië is geel roze)noodgedwongen van zijn fiets af moest voor een sanitaire stop. Van Vleuten had een deja-vu vandaag van wat Dumoulin mee moest maken. Maar als je moet dan moet je.

Ludwig wint de sprint

Marianne Vos dichtte het gat in een snelle afdaling van de Mont Bernon, waarna ze met negen rensters de slotkilometer ingingen. Tien, want ook Van Vleuten sloot met het hangen en wurgen voorin weer aan. In het sprintje ging Niewiadoma vroeg aan, wat perfect was voor Vos. De gele trui denderde in de laatste honderd meter over haar opponenten heen, maar het was Ludwig die zeer knap over iedereen heen ging en won. De winst was dan wel voor Ludwig, maar de gele trui blijft om de schouders van Vos. Morgen krijgen we een etappe met gravelstroken, dus spektakel is verwacht, zeker met het feit dat Van Vleuten weer terug is aan het front. Ondanks 20 seconden verlies van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.