De Tour door de ogen van Janna (deel 17)

Pogacar de keizer maar Vingegaard de grootste verrassing

De grootste verrassing van deze loodzware klimetappe was de Poolse renner van Team Jumbo Visma; Jonas Vingegaard. Maar de keizer van deze Tour is de Sloween Tadej Pogacar. De renner die verleden jaar tijdens de afsluitende tijdrit een mokerslag uitdeelde aan zijn landgenoot en gedoodverfde winnaar Primoz Roglic. Helaas kon Roglic zich tijdens deze Tour niet revancheren, door een “onvriendelijke” bejegening van een mederenner. Aan Merijn Zeeman, sportief directeur van JumboVisma, om snel te schakelen naar plan B en zo werd de 25 jarige Jonas – veel eerder dan bedoeld – de rol van kopman toebedeeld.  In ieder interview geeft de bedeesde renner aan dat hij alles per dag bekijkt. Om steevast te eindigen met; ‘ik doe mijn best.’ Maar het ongekende talent doet meer dan zijn best. Het is geweldig om te zien hoe hij op de fiets zit en de wedstrijd kan “lezen”.

De voorsprong van de 22 jarige Pogacar is van dien aard dat hij zich echt geen zorgen hoeft te maken. Het geel zit stevig om zijn schouders. Vandaag laat hij zien dat  alle probeersels van renners het hem moeilijk te maken tevergeefs zijn. Hij weet alles te pareren, niemand krijgt hem gek of weet hem te  verrassen. Tandje erbij en weg is ‘ie.

De prestatie van Vingegaard levert een zeer verdiende tweede plaats in het klassement op. Het is een prachtige pleister op de wond nu ook zijn ploeggenoot Steven Kruiswijk ziek de Tour moet verlaten. TJV  zal met gemengde gevoelens terug kijken op deze Tour waar hoogte – en dieptepunten elkaar afwisselden.

Poels nog steeds in de bollentrui

In deze etappe spelen er voor een aantal renners nog behoorlijk wat belangen.

Zo wil Cavandish zijn groene trui behouden en moet dan rekening houden met Michael Matthews die nog niet echt een gevaar is maar wel in de buurt komt. Wout Poels doet er alles aan om de bollentrui te behouden maar de concurrentie zit hem op de hielen. Zo is de Tour op alle vlakken alles behalve saai.

Quatorze Juillet

Op de Franse Nationale feestdag hebben de Franse renners maar een streven en dat is winnen. Of zij een kans maken?  wordt er gevraagd. het antwoord is heel beslist; “nee.’ Maar de Fransman Anthony Perez toont zoveel strijdlust dat het niet ondenkbaar is dat hij wordt uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de Tour en zondag op het podium in Parijs staat.

Wilco Kelderman

De best geplaatste Nederlander is Wilco Kelderman hij heeft er zin in vandaag .

Hij staat nu zesde maar als het kan dan wil hij nog wel een paar plaatsen klimmen.

Er valt vandaag letterlijk genoeg te klimmen. Helaas gaat Wilco onderuit, met bebloede kin en knie komt hij gedesillusioneerd over de streep.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.