De Tour door de ogen van Janna (deel 9)

Kou en regen

De keuze van Mathieu van der Poel om vandaag de Tour te verlaten, werd genomen met verstand en niet met het hart. Hij had het reuze naar zijn zin gehad. Maar hij wil zich zo goed mogelijk voorbereiden op de OS. Gezien de erbarmelijke weersomstandigheden, zal hij geen spijt hebben gehad om niet te wachten tot na de rustdag van morgen.

De kou en regen waren een zeer kwade vervanger van de man met de hamer en de hongerklop, waardoor er renners geparkeerd stonden en heel wat minuten verloren.

Vertrokken met stille trom

Primoz Roglic vertrok met stille trom. In overleg met Merijn Zeeman van Team Jumbo Visma werd deze beslissing genomen. De pijn was de vijand van de energie geworden. ‘Moeilijk te accepteren dat onze kopman door een andere renner uit de Tour is gebeukt, dat is hard. Maar met de komende Spelen en de Vuelta in het vooruitzicht is het beter nu te herstellen. Ik ben trots op de mannen en wij hebben nu een knop omgezet voor nieuwe plannen. Vingegaard is nog heel jong en het plan met hem voor een langere termijn is nu versneld.’ Steven Kruiswijk die met het naar huis gaan van Roglic een vrije rol krijgt, hoopt voor etappewinst te kunnen gaan. ‘Er zijn nog een paar mooie kansen en ik ben zeer gemotiveerd deze te laten zien.’  Ook Wout van Aert gaat voor een ritoverwinning nu de kaarten anders geschud zijn.

Per uur een jaar ouder worden

De fotografen achter op de motoren laten beelden zien van renners die per uur een jaar ouder worden. De groeven in hun gezicht worden dieper en dieper. En er moeten nog zoveel hoogtemeters overwonnen worden. Twee  lichtgewichten – net allebei 50 kilo; de Colombianen Quintana en Higuita, laten een mooi duel zien. Zij hebben hun zinnen gezet op de rit overwinning maar bij de voorlaatste klim naar de top, die op 2000 meter ligt, betalen zij de tol van de voorgaande inspanningen. De Australiër Ben O’Connor komt dolgelukkig met meer dan drie minuten voorsprong over de streep. De Deen Jonas Vingegaard zit bij de eerste tien renners en is opgeklommen naar de vierde plaats van het algemeen klassement. Daarmee is hij het lichtpunt voor het onfortuinlijke Team Jumbo Visma., dat met zoveel mooie plannen naar de Tour was gekomen.

Verkleumde handen

Om het vege lijf te redden wisselden heel wat renners vandaag van natte naar droge kleding. Sommigen wisselen van jas terwijl zij op de fiets zitten. De Franse renner Alaphilippe stapt af en wordt geholpen met aan aantrekken van een regenjasje en een paar handschoenen. Zijn handen zijn zo verkleumd door de kou dat het minuten kost om de handschoenen aan te krijgen.

Ook de gele truidrager Pogacar had door de kou nog meer dan gisteren afgezien. ‘Ik verheug mij op de zonnige dagen die nog gaan komen, met die gedachte heb ik mij vandaag warm gehouden.’

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.