Jeroen ziet; een rustige etappe na de rustdag

De renners maken zich de dag na de rustdag op voor een enigszins makkelijke etappe. Vaak zie je dat de dag na de rustdag een sprintersdag is, waarna de dag daarop er een zware bergetappe gereden zal worden. Zo ook niet is het dit jaar. Thierry Gouvenou is de bedenker van alle etappes. Gouvenou was vroeger een verdienstelijk renner. Hij was geen hoogvlieger, maar een gewaardeerde knecht. Hij reed ooit zelf 7 keer de Tour de France, waarbij hij 6x de Tour uitreed, maar nooit hoger kwam dan plek 59. Gouvenou is nu de tweede man binnen de Tour de France achter grote baas, Christina Prudhomme.

Gouvenou bedacht voor vandaag een relatief vlakke etappe van Albertville (Ooit standplaats van de Olympische Winterspelen). Een Olympische Spelen die voor Nederland dramatisch verliep, wat betreft hoge noteringen. Neder-Belg Bart Veldkamp won de 10 kilometer bij het schaatsen, maar deed dat als Belg. Voor Nederland hielden aleen Falko Zandstra en Leo Visser de eer hoog door respectievelijk 1 (Zilver) en 2 (2x brons) medailles te winnen.

Van Albertville reed het peloton vandaag richting Valence. Valence is een mooie stad en tevens hoofdstad van Arrondissement Drome. De stad wordt ook wel de “Poort naar het Zuiden” genoemd. Valence is ook de stad van Kunst en Geschiedenis, waar je door de vele mooie straatjes en beschermde monumenten kunt struinen. Dat was eerlijk gezegd niet weggelegd voor de renners vandaag. De helpers moesten de sprinters uit de wind houden, want het was de perfecte aankomst voor de sprinters. En als je sprinters zegt, dan zeg je deze Tour, Mark Cavendish.

Cavendish zegt het niet hardop, maar zijn doel is het record van de allerbeste aller tijden te verbeteren. Cavendish had daar tot aan vandaag nog twee overwinningen voor nodig. En ik zeg ook had….

Zijn ploeg liet vandaag weer eens zien hoe goed de ploeg is. Deceuninck heeft met Mørkøv de allerbeste lead-out renner in het peloton. Cavendish heeft met de Deen Mørkøv het zelfde gevoel als met Renshaw in het verleden. Dat was een gouden combinatie en dat heeft nu weer. Ook de sprint van vandaag was er een uit het boekje. Mørkøv hield het tempo zo hoog met in het wiel Cavendish. Op 150 meter komt Cavendish voorbij en moest hij alleen Van Aert (die sterk sprintte) en Philipsen achter zich.

Het ongelofelijke aantal van 33 Touroverwinningen heeft hij nu achter zijn naam. En dat is echt een niet voor mogelijk gehouden aantal voor een renner die twee jaar geleden eigenlijk al was afgeschreven. Maar Lefèvre heeft een fantastische job gedaan met zijn goudhaantje. En Cavendish betaald dat vertrouwen nu dubbel en dwars terug. Morgen gaan we de bergen in en zal de Mont Ventoux twee keer beklommen worden. Het zal weer een mooie dag worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.