De tour door de ogen van Janna (deel 5)

Toch nog geel voor Van der Poel

‘Geen Nederlandse renner reed ooit zolang in de gele trui’, zegt – schreeuwt – één van de commentatoren wanneer het Mathieu van der Poel lukt om in de tijdrit – een discipline die hem zo goed als onbekend is – het geel te behouden. ‘Ik had nog wat over in de tank’, lacht het fenomeen opgelucht. Dat hij deze dag bijna het onmogelijk presteert maakt de wielersport nu zo prachtig. Hij wist op zijn eigen wijze – zonder specifieke tijdrit-training zelfs in de laatste kilometer nog een seconde te winnen. ‘Ik ben trots op mijzelf.’

‘De Tour win je in bed’

Is een gevleugelde uitspraak van oud renner Joop Zoetemelk. Mike Teunissen volgt de raad van Joop op. Hij heeft voor zijn doen een redelijke tijdtijd gereden en is blij dat voor hem de dag er op zit. ‘Ik ga lekker op bed liggen en TV kijken, het zal een mooie strijd worden. De rit van de waarheid.’ Daarin krijgt Teunissen volkomen gelijk want het klassement gaat behoorlijk op de schop.

De Tourwinnaar van verleden jaar, de Sloveen Tadej Pogacar, wint met overmacht en verpulvert zijn achterstand op al zijn concurrenten.

De andere Sloveen; Primoz Roglic wordt geen winnaar maar toch ook weer wel.

Want terwijl –  gehavend door een val, buiten zijn schuld – zijn hele lijf hem tergt, weet hij alle pijn te verbijten en levert een prestatie die zijn wilskracht en mentaliteit tekent.

Een moeilijk verhaal

Vooraf aan de tijdrit wordt directeur van Team Jumbo Visma Merijn Zeeman geïnterviewd want natuurlijk wil men weten hoe het gaat met Roglic. ‘Een moeilijk verhaal. Roglic kent een hoge pijngrens, normaal gezien vergt een tijdrit al alles van het lichaam, is het voluit gaan en alles geven maar die energie is er nu niet. De valpartij heeft een eind gemaakt aan de ambities. Maar Primoz is een groot atleet, hij herstelt snel dus wie weet breekt hij alle wetten. Er is maanden gestopt in het trainen van de tijdrit maar dit is door de val wreed verstoord. Het is nu een kwestie van acceptatie en doelen bijstellen.’

De opgelopen achterstand op zijn landgenoot Pogacar weet Roglic te beperken tot  één minuut en veertig seconden. De rollen ten opzichte van verleden jaar zijn omgedraaid. Het is echter  Pogacar niet kwalijk te nemen dat hij nu zijn kansen pakt.

‘Je moet meedogenloos durven te zijn als je wilt winnen. Dat hoort bij wielrennen, dat hoort bij topsport’, verzucht commentator Maarten Ducrot. 

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.