Carapaz wint, maar weer een tik voor VLB

De renners maken zich vandaag op voor een nieuwe koersdag en de rit in Zuid-Frankrijk gaat vandaag van Saint-Paul-Trois-Chateaux naar Superdévoluy. De rit staat te boek (volgens het routeboek) als Heuvelachtig. En dan zit het lastige gedeelte van deze etappe in de staart. Op 38 kilometer van de finish beklimmen de renners achtereenvolgens de Col Bayard (2e categorie), Col du Noyer (1e categorie – 7,7 km á 8,1 kilometer) en tot slot de korte klim naar Superdévoluy. De vraag zal zijn of Vingegaard het vandaag al aandurft om tijdwinst te boeken. Of dat hij toch wacht tot vrijdag. Ik heb nog steeds last van de rit op de Col de la Bonette. Dat wordt echt de scherprechter in de laatste week.

Loodzware klim op de Col du Noyer

De renners moeten de klim van vandaag op de Col du Noyer echt niet overschatten. Het is een relatief korte klim (iets meer dan 6 km), maar er zitten echt heel zware stukken in. De renners beginnen rustig, maar na 1 kilometer gaat het meteen naar 10% stijgingspercentage. Dan vlakt het enigszins af naar een gemiddelde van 7%. Maar de laatste drie kilometers zijn moordend. 12%, 11% en 8% moeten er voor zorgen dat Vingegaard zijn aanval moet kunnen plaatsen. Als er vandaag een groepje weg is met aanvallers die over klimmersbenen beschikken zouden ze het kunnen halen. Maar de korte steile klim is op het terrein van Vingegaard, die deze klim eenvoudig moet kunnen verteren. Het is de eerste keer in de Tour geschiedenis dat de renners de combi Col du Noyer en Superdévoluy zullen gaan rijden. In 2013 werden de twee bergen opgenomen in het routeboek van de Dauphiné (vaak de test voor de Tour) opgenomen en daar werden toen best wel wat verschillen gemaakt. Froome reed toen Contador en Rodríguez op afstand. Het zou zomaar kunnen zijn dat we dit beeld vandaag ook zien. De klim naar Superdévoluy is op het lijf van Pogacar geschreven, dus Vingegaard moet het op de Col du Noyer gaan doen.

De beste Olijfolie van Frankrijk

De streek waar de renners vandaag doorheen rijden is rondom Nyon en staat vooral bekend om zijn unieke olijfolie. Wanneer je in de Provence wel eens uit eten gaat, dan zie je de olijfolie op vele tafels terug. De olijf, Tanche genoemd, wordt beschouwd als een van de beste olijfsoorten van Frankrijk. Dat komt voornamelijk door de smaakvolle olie die uit de olijf wordt gemaakt. De oogst van deze olijf vindt plaats in de maanden december en januari. Na de oogst worden ze in twee, drie dagen geperst om er vervolgens sap van te maken. De olijfolie heeft verschillende keurmerken en is fruitig van smaak. Het aparte is de geur, die wat weg heeft van gemaaid gras.

Marijn Zeeman is boos

Gister reageerde Zeeman als door wesp gestoken. Het deed Zeeman zeer dat zelfs vanuit de hoek van Ineos werd aangegeven dat na de val in Baskenland de blessure van Vingegaard niet zo erg is als nu werd aangegeven. Dat was zeer tegen het zere been van Zeeman, die hard reageerde met “Dat mag men echt niet zeggen”.  Vingegaard had na zijn val het gevoel dat hij dood zou gaan. Hij moest tien dagen op de Intensive Care verblijven en mocht toen alleen maar stil liggen op een matras. ‘Dat hij nu tot de beste renners behoort, is een ongelofelijk verhaal en tegelijk ook een groot compliment voor hem, zijn trainer, onze revalidatiecoach en voedingsspecialist’, aldus Zeeman. Het is ook een ongelofelijk verhaal dat hij nu beter rijdt dan vorig jaar. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Vingegaard drie weken lang vorig jaar echt heel goed was. Nu vind ik dat niet. Maar als je weet waar hij vandaan komt, dan is het ongelijk dat hij nu zo’n niveau haalt. Maar zijn binnenkomst zondag op Plateau de Beille zei mij genoeg. Vingegaard tekende enorm en je zag gewoon dat hij niet zo goed is als Pogacar. Dat is ook geen schande, want Pogacar is gewoon heel goed. Maar Pogacar heeft wel al de Giro gereden en heeft daar zelfs 6 (!!) overwinningen geboekt plus de eindzege. We gaan het zien de komende dagen of Vingegaard echt zo goed is als Visma/Lease-a-Bike aangeeft. Is dat het geval, dan is de Tour zeker nog niet gedaan, want de rit van vrijdag gaat zeker een rol spelen.

Heerlijke etappe en een beloning voor Carapaz

Wat een mooie etappe. Het begon met vier vluchters en een grote groep die in de achtervolging was. Het peloton bleef rustig en lijkt zich te sparen voor de komende dagen. Met een knikje van Pogacar gaf hij aan zijn ploeg het zegen om de vluchters vandaag te laten gaan. In de groep viel de Deen Cort op met zijn blauwe snor. Vanuit VLB was Bennoot meegeslopen. Onderweg was er ook een belangrijk moment voor Girmay die na zijn val in de tussensprint liet zien nog steeds sterker te zijn dan Philipsen. En we verloren alweer vier renners. Maar vooraan gebeurde het. Op de beklimming van de Col du Noyer was het Adam Yates die het lont in de buskruit stak. Hij sprong naar de kopgroep toe. En hij reed ook meteen weg. Carapaz volgde zijn voorbeeld en snelde achter Yates aan. Net onder de top liet Carapaz Yates achter. In de afdaling had Carapaz 20 seconden voorsprong op Yates en Mas volgde op 44 seconden. Het peloton volgde op ruim 8 minuten met Pogacar in de voorste linie. Het was duidelijk dat Vingegaard zich rustig hield voor de komende dagen. Carapaz vocht voor wat hij waard was. En hij had het deze Tour al zo vaak geprobeerd. Op weg naar Superdévoluy was het een 1-tegen-1 gevecht. De groep van de favorieten reden gezamenlijk naar boven. En nog toen je dacht dat Pogacar het genoeg vond, was het weer de demarrage van de Sloveen. Verrassend dat Vingegaard weer niet kon volgen. Evenepoel bleef nog wel dichtbij Pogacar.

Pogacar blijft maar gaan

Op de top van du Noyer had Pogacar 7 seconden voorsprong op Evenepoel en 13 op Vingegaard. Laporte moest Vingegaard terugbrengen in de afdaling. Pogacar ging ook in deze afdaling als een bezetene naar beneden. Inmiddels was Carapaz op weg naar de etappewinst. Met behulp van Laporte kwam Vingegaard terug tot aan Pogacar. Maar de psychologische tik was weer voor Vingegaard. Als dat de opzet van Pogacar is, dan is hij daar weer in geslaagd. De aanvalslust van Carapaz werd dan toch eindelijk beloond. De man uit Ecuador werd dan eindelijk beloond voor zijn niet onuitputtelijke aanvalslust. De man die de Giro al eens won, won nu ook een etappe in de Tour. Hij heeft nu in alle grote rondes een etappe gewonnen. Simon Yates werd tweede. Mas werd derde. Daarachter reed Evenepoel weg van de favorieten. Van Aert (die er nog tussen hing), Bennoot en Vingegaard konden niet aanhaken en Pogacar vond het wel goed. Dit had VLB niet voorzien, dat ze onnodige kracht moesten verspelen om eerst Pogacar en daarna achter Evenepoel te rijden. VLB heeft vandaag opnieuw een tikje gekregen. Evenepoel heeft uiteindelijk niet veel gewonnen, maar het tikje wat hij uitdeelt is onvoorzien bij de grootste Nederlandse ploeg. Evenepoel won uiteindelijk 12 seconden op Vingegaard. De Belg doet dan toch goede zaken. Pogacar reed nog weg van Vingegaard en won 2 seconden. Het werd uiteindelijk een etappe waar VLB niet met veel plezier op terugkijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.