Dinsdag 9 juli etappe tien vlakke rit

Orléans – Saint – Amand- Montrond 187.3 km.

Philipsen eindelijk juichend over de streep

Terwijl sommige commentatoren gapend achter hun microfoon zitten, kijkers snakken naar spanning, lijkt het gesprek van de dag te gaan om dát wat er dertien jaar geleden gebeurde;  Dé spectaculaire waaier etappe waar Nikki Terpstra een onvergetelijke hoofdrol vervulde. Zijn naam wordt ook veelvuldig genoemd. Er wordt gesproken over de mooiste etappe ooit.

De rustdag van gisteren blijkt voor de renners een zeer welkome onderbreking. “mijn familie weer even gezien’, zegt een lachende Oliver Naesen   ‘Ik heb lekker een koffietje kunnen drinken met mijn familie’, laat Wout van Aert weten. Andere renners hebben op de fiets een rondje gemaakt want de hele dag op bed liggen is ook niks. En er waren ook de nodige PR verplichtingen.

De klassementsrenners hoeven zich vandaag niet al te druk te maken en doen dat ook niet. In het gesloten peloton is er alle tijd voor veel onderonsjes. De renners zoeken elkaar op en het ziet er allemaal heel gemoedelijk uit. Het enige waar zij alert op blijven is een eventuele waaier. Wanneer de vlaggen iets strakker gaan staan wordt er al weer zenuwachtig gespeculeerd. Uiteindelijk blijft de waaier uit. En wordt het een rustige etappe hetgeen meteen de steeds weer terugkomende vraag oproept; moeten dit soort ritten wel van start tot finish worden uitgezonden? ‘Deze etappe moet je kunnen begrijpen’, vindt José de Cauwer – de filosoof onder de commentatoren –

het is iets waar de renners zich absoluut niet mee bezighouden. Zij zijn het die de koers bepalen. Vandaag is het zaak om economische met je energie om te gaan.’   Toch heeft Marijn de Vries – voormalig wielrenster – ook vandaag een vreselijke saaie rit gezien en steekt dat ook niet onder stoelen of banken. 

Voor de sprinters valt er wel veel te halen, zij gaan strijden om de eeuwige roem.

De naam Dylan Groenewegen (Jayco Alula) wordt meerdere malen genoemd maar ook die van de getergde Jasper Philipsen (Alpecin )

Bij een rustige etappe is er alle tijd om bepaalde onderwerpen tot op de millimeter te ontleden.  Want hoe zat dat nu met Vingegaard, waarom reed hij niet mee en was de uitspraak van Pogacar wel terecht? ‘Visma kijkt alleen maar naar mij en vergeet de andere concurrenten.’ Ook de uitspraak van Remco Evenepoel werd geanalyseerd. ‘Vingegaard had meer ballen moeten tonen.’  Maar zowel Vingegaard als Wout van Aert (Visma Lease – Bike) pareren beide opmerkingen. ‘Ach zo heeft iedere ploeg zijn eigen techniek. En ik wilde graag de ploeg om mij heen houden, omdat ik voelde dat ik niet sterk genoeg was’, verklaart de Deen die zich ogenschijnlijk weinig druk maakt over het voorval. Ook Wout weet mijn zijn  uitleg te overtuigen dat het een juiste beslissing is geweest want dat de hele ploeg het gisteren goed gedaan heeft en zonder kleerscheuren aan de finish is gekomen zonder tijdverlies.  

In een ander interview vertelt Vingegaard dat hij na zijn val in Baskenland – nog maar zo kort geleden dat het toch een compleet wonder is dat de Deen alweer in zo een goede conditie aan de Tour mee kan doen –  dacht dat hij zou sterven. Ook zijn vrouw Trine heeft met die angst geleefd. ‘Voor mij is het geweldig weer op de fiets te zitten en mee te kunnen doen. Ik besef het geluk en rijd ook meer ontspannen in de Tour.’

Ook Oliver Naesen (Declathon – AG2R)  ontkomt niet aan de microfoon en hij krijgt de vraag voorgeschoteld hoe hij het vindt dat zijn ploeg als laatste op de lijst staat wat het de geldprijzen betreft.

Enigszins kriegel reageert De Cauwer ‘Het gaat de renners niet om dat geld. Zij voelen zich uitverkoren mee te mogen doen aan de Tour, dat is voor de renners de grootste beloning. Vind de mensen maar eens die 21 dagen lang zulke prestaties moeten leveren voor 10.000 euro. Te maken krijgen met warmte, kou, regen, valpartijen, hoogtes overwinnen, langs gevaarlijke afdalingen. Heel veel zouden hier hartelijk voor bedanken.’

Primoz Roglic – rijdt tot nu toe nog niet de Tour die van hem wordt verwacht. Hij staat weliswaar vierde met een achterstand van 1.36 minuut op de gele trui drager,

dus in principe een te verwaarlozen achterstand gezien de etappes die er nog komen aanstaand weekend en in de derde week maar… Roglic is te vaak onzichtbaar, ‘Waar zit Roglic?’ Sommige renners worden beter in de derde week maar daar staat Primoz nu niet direct om bekend. Tot overmaat van ramp is zijn ploegmaat Aleksandr Vlasov gisteren tijdens de gravelrit lelijk gevallen. De duikeling in de greppel zag er angstwekkend uit. Hij werd weer op zijn fiets gezet waarvan je je als kijker afvraagt;  is dat wel verantwoordelijk? De Rus (wonend in Monaco) reed echter de rit uit. Wel met een – zo later bleek – gebroken enkel en een scheurtje in zijn voet. Vandaag niet meer in de koers is een wezenlijke aderlating voor de Sloveen en voor zijn ploeg Bora -Hansgrohe voor wie Aleksandr sinds 2023 uitkomt. 

Vanuit de ploegwagen horen de renners van Lidl-Trek dat zij beter wat tempo kunnen maken want er wordt storm en regen voorspeld. ‘Dan kunnen jullie nog voor de bui binnen zijn.’ Even lijkt dat niet te lukken maar de regen is van zeer korte duur.

Verder blijven storm en regen uit en eindigt het poloton nog ruim voor zes uur, met een hele blije Jasper Philipsen, hij komt juichend over de streep na een formidabele lead-out van Mathieu van der Poel. In de ploegwagen zit een overgelukkige Christoph Roodhooft.

Dat Pogacar het niet kan laten te verklaren dat hij mentaal niet te kraken valt en  Remco Evenepoel prijst om zijn prestaties, heeft toch iets weg van dat hier sprake is van een psychologische “oorlog”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.