De (mogelijke) waaier etappe

Alle trouwe volgers van de Tour hopen dat de voorspelling vandaag uit zal komen en dat we dan ook echt een waaier etappe gaan krijgen. Het peloton zal vandaag heel alert moeten zijn, want iedereen weet waar het gevaar ligt. Vanochtend in de podcast “In het Wiel” een mooi verhaal gehoord van Nikki Terpstra over de 13e etappe op 12 juli 2013. Echt de moeite waard om dit verhaal nog eens te beluisteren.

Slimme Nikki Terpstra

Nikki Terpstra werd geboren in Beverwijk. Dat zul je niet aan zijn accent horen, want in zijn accent hoor je een onvervalst Amsterdamse tongval. Terpstra kreeg in het wielerpeloton de bijnaam: De Onvermijdelijke. Hij begon zijn profcarrière bij het toen nog Italiaanse Milram, wat later een Duitse ploeg werd. Na Milram ging hij naar de ploeg, waar hij in totaal 8 jaar zou blijven, het Quick-step team van Patrick Lefevere. Terpstra werd drie keer nationaal kampioen op de weg (hij won ook prijzen op de baan), maar zijn grootste succes behaalde hij in 2014 toen hij Parijs-Roubaix won. Terpstra was een aanvaller pur sang, maar ook een luxe knecht. Knecht klinkt zo denigrerend, maar is een term die in het wielerpeloton gewoonte is geworden. Terpstra was een zeer gewaardeerd renner in het peloton. Hij was enorm slim in tactisch koersen, wat vooral in de 13e etappe van de Tour van 2013 duidelijk.

DE Waaieretappe uit de geschiedenis van de Tour de France

De tour van 2013 liep niet goed voor Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team. Quick Step had in Cavendish de topsprinter in huis, maar Cavendish moest tot aan die 12e juli Marcel Kittel (de beste sprinter op dat moment rijdende voor Argos, nu DSM/PostNL) al vier keer als winnaar voor laten gaan. Op de kamer van Terpstra op 11 juli 2023 smeedde hij samen met Gert Steegmans (lead-out voor Cavendish) een plan om Kittel voor die 12e juli uit te schakelen. De factor, die ze nodig hadden voor dat plan was ‘de wind’. Het waaier rijden is van oudsher. Het is in principe het gebruik maken van de wind, waardoor door op het juiste moment gas te geven het peloton in brokken wordt geslagen. Steegmans en Terpstra hadden de etappe in drie delen verdeeld waarin getracht kon worden een waaier te creëren. Lefevere had al eerder opgemerkt dat andere ploegen het team had afgeluisterd. Daardoor bedachten ze een code woord om het sein te geven volle bak te gaan. Ze hadden het woord VIP bedacht, waarbij de P geen Person is maar Point. En zo geschiedde. Op een bepaald punt (een van de drie bedachte punten) gaf Steegmans het sein en ging de gehele Omega Pharma-Quick-Step Cycling ploeg rijden. Het peloton werd niet in brokken geslagen, maar hele kraters waren het gevolg. Tourfavoriet Valverde (Movistar) werd op 10 (!!) minuten gereden. De Spanjaard mistte de slag en met deze etappe ging zijn Tourwinst droom in rook op. Froome raakte ook achterop, omdat de tweede waaier hem fataal bleek. Het Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team had drie man voorin zitten en dat was genoeg om de enige concurrent (die twee man in de kopgroep van 14 had) Sagan te verslaan. Het mooie in deze etappe was ook dat er allemaal gevechten ontstond. Froome tegen Contador (die als enige Tourfavoriet voorin zat), Cavendish tegen Kittel, Belkin tegen Movistar. Die etappe was een heel groot gevecht en zal de boeken in gaan als De Waaieretappe van de Tour.

Pogacar is nog steeds teleurgesteld

De Sloveen van UAE en gele truidrager, Tadej Pogacar, is niet blij met het koersen van Visma/Lease-a-Bike (VLB). Dat is inmiddels wel duidelijk geworden en dat heeft de Sloveen ook niet onder stoelen of banken geschoven. Hij kreeg daarbij bijval van Remco Evenepoel, die achteraf juist blij mocht zijn dat VLB niet mee wilde rijden met Pogacar in de graveletappe van afgelopen zondag. De komende dagen zal duidelijk maken waar de twee kemphanen staan ten opzichte van elkaar. Vanaf morgen komen er twee semi bergetappes, die qua afstand best pittig zijn (beide boven de 200 kilometer). Zaterdag en zondag zal waarschijnlijk de eerste tekenen van het eindklassement zichtbaar kunnen zijn als we twee loodzware bergetappes krijgen. Zaterdag gaan we twee bergen van de buitencategorie tegemoet (Tourmalet en Pla’Adet). Het peloton krijgt dan ruim 4000 hoogtemeters voor de kiezen. Zondag moeten de renners maar 1 berg van de buitencategorie op, Plateau de Beille, maar fietsen ze ook nog een keer 4 bergen van de 1e categorie. Op zondag moeten de renners 4800 hoogtemeters verstouwen. Dan zal moeten blijken wie de beste is.

Eindelijk Philipsen

De etappe van vandaag leidt het peloton van Orleans naar Saint-Amand-Montrond. Het peloton rijdt in zuidelijke richting over een lengte van 187 kilometer. De wind kwam uit het zuidwesten, waardoor we op 40 kilometer van de finish de mogelijkheid zouden kunnen krijgen op een waaier. Die waaier kwam er uiteindelijk niet. Het peloton nam het ervan. Eigenlijk was dit een hele saaie etappe, op de finish na. Want het was al snel duidelijk dat het op een sprint aan zou komen. Bij Alpecin hadden ze echt hun zinnen geze op deze etappe, dat merkte je aan alles. Op 25 kilometer ging Philipsen zelf bij ploegbaas Roodhooft nog een bidon halen. De laatste instructies werden besproken en de Belg was er klaar voor. Klaar om het karwei nu wel af te maken. Wel was het nog opletten geblazen bij het laatste hobbeltje in het wegdek net voor de finish. Matthieu van der Poel was vandaag de perfecte lead-out en Philipsen maakte het vakkundig af met drie fietslengtes verschil. Eindelijk was daar dan de overwinning. En ere wie ere toekomt, het was een perfecte sprint met een hoofdrol voor onze Nederlander, MvP. Maar de bloemen waren voor Philipsen, voor Girmay, die weer een berg punten pakte. Pascal Ackermann maakte het podium compleet. Morgen een hele lastige etappe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.