DE TOUR 2024 zondag 30 juni

Tweede etappe Cesenatico – Bologna 200 km. Heuvelachtig

De winnaar van vandaag is er opnieuw één die zich vanaf de start schaart onder de vluchters. De 23 jarige debutant Kévin Vauquelin afkomstig uit Normandië droomde er ooit van eens mee te kunnen doen met de TOUR. Een beter debuut had hij zich niet kunnen wensen. Dit was een etappe volgens de “kenners” voor de “grote jongens en sterke mannen”.  En dan is daar een renner die volgens zijn ouders zijn eigen mogelijkheden en krachten nog niet kent maar wel juichend over de streep gaat.

Het publiek aanmoedigt om nog meer lawaai te maken..

Voor zijn ploeg Arkea -B&B Hotels is deze ritzege, een geschenk uit de hemel.

Het triomf en gejuich in de ploegwagen moet oorverdovend geweest zijn. Via een wildcard kon de ploeg meedoen aan de Tour maar nu zij met deze overwinning zich zo in de kijker weten te rijden, zou het zomaar kunnen dat sponsoren in de toekomst royaler de portemonnaie trekken. Wie een rit in de Tour weet te winnen gaat de geschiedenisboeken in.

Rekenwerk

De vluchters van vandaag spelen geen rol voor het klassement, de best geklasseerde staat ruim 15 minuten achter. Dus opperen de commentatoren achter hun microfoon dat het zou wel eens een etappe kon worden bestaande uit twee wedstrijden. De ritzege voor één van de vluchters en de gele trui voor een renner uit het peloton.

Tien minuten voorsprong krijgen de vluchters en dan is het zo’n zeventig kilometer voor de streep wel welletjes vindt een aantal renners. vanuit het peloton. Na vier  beklimmingen achter de rug te hebben waarvan het stijgingspercentage een gemiddelde heeft 7.5% – 12.8 % 6.9 % 7.7% . Er wordt flink gekoerst Visma Lease – Bike neemt het voortouw, ook DSM draagt een steentje bij om zo de gele trui binnen de ploeg te houden en de voorsprong van de vluchters slinkt. De heren commentatoren zijn dan niet helemaal zeker meer van hun voorspelling. Het zou toch zomaar kunnen dat Pogacar vandaag de gele trui om zijn schouders krijgt.

De Sloveen komt  bij de laatste beklimming – de Côte de San Luca waarvan het stijgingspercentage 10.6% ligt en twee keer beklommen moet worden – zoals wij dat van hem kennen, als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Direct gevolgd door een zeer attente Jonas Vingegaard. De renners doen niet voor elkaar onder. Om beurten wordt de kop gedeeld. Inmiddels zitten de Vlamingen op het puntje van hun stoel want Vlaming Remco Evenepoel (Soudal Quickstep) nadert de twee Tourwinnaars op tien seconden. Het wordt inderdaad bloedspannend. ‘Het is een strijd der titanen, dit is alleen voor de krachtpatsers’, wordt er opgewonden becommentarieerd. Er volgt een sprint die gewonnen wordt door Pogacar, Evenepoel wordt tweede en Vingegaard eindigt in de zelfde tijd. De etappe winnaar is bekend maar wie krijgt de gele trui? Na enig rekenwerk verliest Bardet zijn gele trofee met 6 seconden. Remco, Jonas  zitten Tadej op de hielen hun achterstand is nul secondes !  De TOUR belooft nog veel mooie en spannende etappes. Roglic is de grote verliezer van deze dag. Hij is naar de Tour gekomen om die te winnen, helaas voor hem komt hij niet voor bij de beste tien genoemde renners. Natuurlijk is hij nog niet kansloos maar ooit triomfeerde hij op deze klim en daar was vandaag geen sprake van. Dát zal beslist door zijn hoofd gaan. 

Voorspelling

Zo een uur voor de ontknoping wachten de commentatoren nog even een winnaar te noemen voor de onderlinge voorspelwedstrijd. Gisteren zat iedereen er faliekant naast  en ook vandaag wordt er meer gekeken naar Pogacar, Evenepoel, Pidcock of Roglic. Maar wanneer de jonge Normandiër voor de tweede keer bij het opgaan van de Côte de San Luca  zijn voorsprong van enkele minuten weet te behouden wordt Vauquelin die de bollentrui drager Abrahamsen (UnoxX) voorbij flitst genoemd. Hij weet op prachtige wijze stand te houden en alleen over de finish te komen.

Morgen een dag voor de sprinters

Mathieu van der Poel had het gisteren ook behoorlijk te kwaad vanwege de hitte.

‘Ik zat volkomen aan mijn kookpunt.’ Vandaag gaat hij maar wat proberen te herstellen en laat de strijd aan de klassementsrenners over. Morgen voor hem een belangrijke dag. Dan moet hij ploeggenoot en sprinter Jasper Philipsen aan een zege helpen.

Ook Fabio Jakobsen (DSM) spaart zijn kracht voor de dag van morgen. Het was afzien om de vele steile beklimmingen in een verzengende hitte te overwinnen.

Maar ook hij wil zich morgen goed laten zien. Eerst maar weer de pittige afstand van 231.1 kilometer afleggen. Vervolgens gaat het dan om de laatste 250 meter…

Bollen – groene – en witte trui

De Noor Jonas Abrahamsen (UNO -X-) Liet vandaag weer knap werk zien. Hij wist zijn bollentrui en de groene trui te behouden. En verdiende ook nog eens de prijs voor de strijdlust. De witte trui – gisteren op zo een heroïsche wijze veroverd door Frank van den Broek werd overgenomen door Remco Evenepoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.