De Tour Femmes door de ogen van Jeroen (deel 7 – 2023)

Het is vandaag de laatste etappe van deze Tour. Een Tour Femmes die niet super spectaculair was, maar qua ploegenspel wel uiterst knap gereden van SD Worx. Natuurlijk hebben zij de beste ploeg en ook de beste rensters, maar dan moet je het ook wel zien te doen. SD Worx heeft ook wel pech of negativiteit deze week meegemaakt. Wiebes uitgevallen, Ploegleider Stam eruit gezet, maar de focus bleef op het uiteindelijke doel: winst in de Tour voor torenhoog favoriete Vollering.

Vollering kan vandaag het karwei afmaken. Het is ook niet zo dat ze alleen maar op de fiets hoeft te blijven zitten, want ze zal er toch echt nog voor moeten rijden. Maar gister liet ze zien dat er de komende jaren echt rekening gehouden moet worden met Vollering. Het zal
saai worden bij de vrouwen. Alleen al daarom is het jammer dat we geen strijd meer kunnen zien tussen Vollering en Van Vleuten. Het blijkt uit het verleden dat renners en rensters elkaar ook nodig hebben om tot grote hoogte te kunnen stijgen. 

Tweestrijd

We kennen de strijd tussen Van Breggen en Van Vleuten, in het verleden Van Moorsel en Longo en was het midden jaren 90 de strijd tussen twee vrouwen met de mooiste achternamen; Fabiana Luperini (ITA) en Edita Puçinskaité. Luperini won in totaal 9 grote rondes. Uiteraard was het de Giro Donne waar ze de meeste overwinningen behaald, namelijk 5x winst. Maar ze was ook drie keer winnares van de La Grande Boucle Féminine. Ze kreeg de bijnaam ‘Lupo’ wat wolf betekent. Puçinskaité was een Litouwse die van 1999-2010 in het peloton aanwezig was. In 1999 was haar gloriejaar. In haar debuutjaar werd ze direct wereldkampioen in Verona. A star was born, echter de echte doorbraak die van haar een tweede Van Moorsel moest maken kwam nooit meer echt van de grond. In haar debuutjaar won ze in een strijd met Luperini de Tour voor vrouwen. Maar daarna werd het stil. 

Slotstuk is voor SD Worx

Vandaag was dan de tijdrit het laatste wapenfeit van deze Tour. Om 17:02 ging Vollering van start voor haar zegetocht. Al snel zag het er naar uit dat het ook vandaag een groot feest voor SD Worx zou worden. In de tussentijden kwam de naam van Marlen Reusser naar voren De geboren Zwitserse Reusser studeerde in 2017 af als arts. Ze deed aan daarbij aan zwemmen, triathlon en besloot door de laatste discipline zich toe te leggen tot het fietsen. Ze specialiseerde zich vooral in het tijdrijden en die keuze werd vandaag gerechtvaardigd. Reusser snelde naar de snelste tijd. Daarachter was het heel spannend voor de ereplaatsen. De eerste plaats was redelijk veilig, maar daarachter vochten drie rensters voor het podium. Van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma en Kopecky. Zou SD Worx dan het ultiem resultaat weten te halen? Het werd al snel duidelijk dat Van Vleuten tekort kwam. Twee grote rondes in één maand kan niet. Dan vraag je teveel van je lijf en zeker als je bedenkt dat de renster in kwestie de 40 reeds is gepasseerd. Van Vleuten kukelde dus van het podium. De strijd die overbleef was die tussen Kopecky (die aan een ijzersterke tijdrit bezig was) en Niewiadoma. Kopecky had nog tijd goed te maken en op de streep was het verschil tot aan de seconden gelijk. Ook de rit van vandaag had dus een onwaarschijnlijk einde. Kopecky was uiteindelijk duizenden seconden sneller over de Tour week en kon zodoende de Tour als tweede afsluiten. Niewiadoma werd uiteindelijk derde in de dezelfde eindtijd als Kopecky. Glorieus winnaar werd Demi Vollering, die een dijk van een tijdrit reed en luttele seconden tekort kwam op Reusser. Maar haar Tour op een grandioze manier afsloot. Het was en einde zoals dat ook past in de afgelopen twee Tours. Bij de mannen (die grandioos was) hebben ook de vrouwen sterk wielrennen laten zien. En vooral ook reclame gemaakt. In de hoop dat het in de toekomst nog meer reclame gemakt wordt, want dat verdienen ze zeker.

Au revoir!

En hiermee zijn we tot het einde van vier weken Tour gekomen. Ruim vier weken begonnen bij de mannen en nu is daar ook het einde bij de vrouwen. Wij (Janna en ik) hebben het met ontzettend veel plezier gedaan. Voor ons blijft de Tour een feest. “Waarom schrijf je, vroeg iemand mij ooit? Je steekt er zoveel tijd in, maar wordt het ook gelezen?”. Die vraag is makkelijk te beantwoorden: we doen het niet om heel veel lezers te hebben. We doen het juist om mensen die het leuk vinden mee te nemen in de wonderlijke wereld van de Tour. Het is een wereld op zich. Er gebeurt zoveel en voor de wielerliefhebber is de Tour Het Summum. Daarover schrijven we graag en hopen we mensen enthousiast te maken over hetgeen wij geweldig vinden. Ik hoop dat we mensen juist geïnteresseerd laten worden over het jaarlijkse spektakel. En dan is de tijd (want het is echt wel serieus qua tijdsbesteding) die je erin steekt volkomen onbelangrijk. Wij hopen dat er mensen zijn die onze verhalen hebben gelezen. Dat is het uitgangspunt altijd geweest en daar zullen we ook mee doorgaan. Wij danken iedereen die de moeite heeft genomen om de verhalen te lezen.

à l’année prochaine et au revoir!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.