De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 8 – 2023 -slot!)

Glorieuze overwinning voor Demi Vollering

Vooraf aan de tweede Tour de France Femmes lijkt het slechts om twee namen te gaan; Demi Vollering en Annemiek van Vleuten.

Ook tijdens de acht dagen vallen hun namen veelvuldig maar gelukkig komen daar toch een aantal namen bij zoals die o.a. van de Vlaamse Lotte Kopecky, wat zij heeft laten zien de afgelopen week is grandioos. Wat een alleskunner!

De Zwitserse Marlen Reusser afgestudeerd in geneeskunde is een “gevreesde” tijdrijdster en heeft een motor waar je U tegen zegt. Hoe vaak zij deze week niet het voortouw neemt en rensters terug brengt, het lijkt alsof het haar geen enkele moeite kost. Het is een feest om naar te kijken.

Dat deze drie rensters deel uitmaken van de meest oppermachtige ploeg van de Tour. SD Worx. En dan hebben wij het nog niet eens over de gevreesde sprintster Lorena Wiebes die wegens maagklachten de Tour moest verlaten maar nog wel even een sprint voor Marianne Vos wint.

Het maakt het voor de andere ploegen niet altijd eenvoudig om hier boven uit te komen.  Vooral de kleinere ploegen hebben niet de mogelijkheden hun rensters te bieden wat SD Worx wel kan door dat er meer geld is. 

De vakkennis van Roxane Knetemann

Tot aan de zevende etappe is het nog volstrekt onduidelijke wie van de twee vrouwen – Vollering of Van Vleuten – het meest in aanmerking kom voor het geel. De kansen liggen geheel gelijk. Na afloop van iedere etappe vertellen zij dat zich prima voelen en lekker gereden hebben. Daar valt dus voor de analisten weinig uit op te maken.

Wel heeft de ploeg SD Worx wat meer tegenslag dat mogelijk enige impact zou kunnen voor de resultaten van Demi. Commentatoren zijn altijd dol op aannames en schuwen doem scenario’s nooit maar….gelukkig zit oud- wielrenster Roxane Knetemann  in de studio en zij weigert mee te doen aan dit soort praktijken.

Haar heldere uitleg is verademend. Met al haar kennis verslaat zij al haar mannelijke collega’s. Het charmante van haar is ook dat wanneer zij – heel per ongeluk iets niet weet, dat gewoon bekent. De hele week verstrekt zij de kijker interessante informatie, legt uit hoe ploegen in elkaar zitten, kent de achtergrond  en prestaties de van rensters, weet het spel – dat wielrennen zo bijzonder maakt goed – uit te leggen.

Kortom een pittige vakvrouw waar ook mee valt te lachen.

Een verrassende Katarzina Niewiadoma

De 28 jarige Poolse renster kan bij de beklimmingen goed meekomen maar als tijdrijdster hoort zij niet bij de allerbesten. ‘Ik had gehoopt dat mijn rivalen mij wat zouden onderschatten. Ik heb de laatste tijd heel hard gewerkt aan mijn zwakke punten.’ En dat betaalt zich – net alles gisteren – ook vandaag uit.

Niewiadoma rijdt in de bollentrui die zij gisteren na haar fantastische prestatie heeft overgenomen van Yana Kastelijn, dé tijdrit van haar leven.

Met haar goede eindtijd wordt het eerdere angstige vermoeden van Annemiek  van Vleuten realiteit. Zij valt ook door de geweldig gereden tijdrit van Lotte Kopecky van het podium.

 Marlen Reusser 

De beresterke Zwitserse Marlen Reusser verplettert de tijd van de rensters die haar voorgaan. Tijdens de rit komt zij een auto van UAE tegen die daar weinig te zoeken heeft, het leidt haar af, het irriteert haar, zwaait met haar armen “weg wezen”. Het voorval kost haar misschien een paar seconden maar haar eindtijd is zo groots dat niemand daar meer overheen komt.

Demi Vollering komt nog het dichtst in de buurt en Lotte Kopecky eindigt heel verrassend als derde. 

‘Dit was mijn doel maar dat ik dat ook gehaald heb, ik kan het nog niet geloven.’

Voor het komende WK zullen er ook heel wat kaarten op Reusser worden gezet.

Jammer voor Annemiek van Vleuten

Tot aan de zesde dag is er nog geen vuiltje aan de lucht. Annemiek heeft er lol in. 

De vorige dagen lekker gereden. Twee van haar ploeggenoten winnen een etappe.

Hoe mooi kan je het hebben.

Met veel vertrouwen begint zij aan de zevende etappe. En dan  komt er een moment dat een paar jonge rensters haar voorbij rijden. Normaal draait zij daar hand niet voor om,  heeft zij daar geen enkele moeite mee maar nu willen haar benen niet meer wat zij een maand geleden nog wel deden. Zij kan hen niet inhalen.

Even denkt zij; ‘het lijkt wel alsof ik ziek word.’ Maar dat blijkt niet het geval.

Vanmorgen stapt de Olympisch Kampioen tijdrijden weer op haar fiets om het 22.4 kilometer parcours – dat haar in principe wel goed ligt – zo snel mogelijk van start tot finish te rijden. Onderweg voelt zij al dat zij niet de Annemiek is wie zij kan zijn.

Of zij gefrustreerd is wordt haar gevraagd terwijl de helm nog op haar hoofd zit en wat wit ziet. ‘Gefrustreerd?  Nee dat niet…het is wel heel jammer de ploeg heeft zo hard voor mij gewerkt.

Ik heb er ook voor gestreden, het zat er niet in. Het is super zuur, ik was goed tot en met dag zes.’

En dan breekt er weer de Annemiek lach door; ‘Maar ik heb wel de eerste Tour de France gewonnen.’

In een spannende sfeer presteren

Er staat de nodige druk op Demi Vollering maar mede met hulp van een mentalcoach, heeft zij de spanning van verleden jaar nu veel meer in de hand.

Zij kan zich beter concentreren op zaken die belangrijk zijn voor een goede prestatie en de daaruit voortvloeiende winst.

Ook ploegleider Anna van der Bruggen heeft een goede invloed op haar, zelf heel rustig en zoveel ervaring.

Eigenlijk hoeft Vollering vandaag niet voluit te gaan, haar marge na de magnifieke overwinning op de Tourmalet is groot genoeg voor het behouden van het geel.

Maar zo wordt er niet gedacht; ‘Ik had voor deze Tour twee doelen op het oog en dat was de beklimming van de Tourmalet en de tijdrit.’

Ook vandaag laat zij zien hoe oppermachtig zij is. Zij weet zelfs haar voorsprong uit te bouwen tot drie minuten.

Demi zit op de grond wrijft eens in haar ogen ‘Het moet nog wel allemaal landen geeft zij aan ‘Misschien dat ik het over een paar dagen meer ga beseffen als ik bij mijn familie ben of wie weet vanavond bij het feest met de ploeg.

Ik zal blij zijn als de chaos over is. Kan ik mij richten op het WK.’

Het rondedansje van Anna van der Breggen samen met Danny Stam spreekt boekdelen. Hun team SD Worx is de overwinnaar! Wat de jury ook beslist.

In spannende sferen kunnen presteren daar draait het om!

Prijs voor de strijdlust voor Yara Kastelijn

Meerdere dagen rijdt Yara Kastelijn in de bollentrui. Zij laat een strijdlust zien waarmee zij andere rensters activeert.’ Zij straalt zoveel energie en plezier in het rijden uit.

Maar vandaag is zij moe. ‘Ik heb een hele leuke week gehad maar de laatste twee dagen was het klaar voor mij. Julie heeft voor mij bijna “achteruit”moeten rijden.

Ik kon gewoon niet meer, daar heeft de val natuurlijk ook mee te maken.’

‘Gisteren was het niet de weg naar de hemel maar voor mij de weg naar de hel.’

De prijs voor de strijdlust ziet zij voor haar hele team.

Eindstand

De eindstand van de tweede Tour de France Femme 2023 is;

Demi Vollering op het hoogste podium

zij wordt geflankeerd door de Vlaamse en ploeggenote Lotte Kopecky (tweede)

en door de Pools Katarzyna Niewiadoma (derde)

janna van zon 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.