De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 7 – 2023)

Het statement van Demi Vollering 

Anna van der Breggen Ploegleidster van DS Worx zit in de ploegwagen achter het stuur. Zij heeft duidelijk geen zin om in te gaan op het door de UCI gedwongen verlaten van de Tour van Danny Stam. Hij doet mee aan de zijlijn als verzorger.

De tegenslag wordt goed opgevangen. Iedereen is ervan doordrongen zeer scherp te zijn en alles perfect te hebben. 

De UCI zet ook ploegleider Servais Knaven en de Finse renster Lotta Henttala uit de koers. Dat betekent dat de Zuidafrikaanse Asleigh Moolman het vandaag zonder zijn aanwijzingen moet doen. Dat zal best een grote teleurstelling zijn want van haar wordt verwacht dat zij misschien wel het geel kan pakken. 

Zover komt het vandaag niet maar zij is wel degene die goed mee De Aspin en Tourmalet op rijdt en bij de eerste vijf eindigt.

Het kan morgen bij de tijdrit nog best wel eens een mooie strijd worden voor een derde podium plaats. De nummers die, vier en vijf liggen slechts een paar seconden van elkaar. 

Geen idee wie vandaag de prijs om de strijdlust wint maar dat wat Lotte Kopecky vandaag heeft laten zien is van een grote klasse. Zij heeft zich wel helemaal leeg gereden dus morgen zal zij best haar benen voelen. 

Maar zoals Annemiek van Vleuten aangeeft; ‘Die voelen wij morgen allemaal.’

Dat Lotte  haar gele trui overdraagt aan de winnares van vandaag en ploeggenoot Demi Vollering doet zij met een grote glimlach. Het is prachtig om te zien hoe blij het duo is met het behaalde resultaat,.

Lotte komt morgen op het podium in de groene trui. Maar voor het podium om de derde plek in het algemeen klassement zal zij morgen zich net als vandaag helemaal

leeg moeten rijden, is de mening van analiste Chantal van den Broek – Blaak en tevens ploeggenoot.

Kat en muis spel

Het is de Poolse Katarzyna Niewiadoma die als eerste de twee rivalen achter zich laat met een lekkere sprint. De dames Vollering en Van Vleuten kunnen het niet eens worden. Geen van hen heeft zin om het voortouw te nemen. Van Vleuten heeft geen rensters meer op zich heen. Het tempo ligt voor haar ploeggenoten echt veel te hoog. Liane Lippert doet wel een dappere poging maar moet vrij snel afhaken, wellicht heeft dat ook te maken van de val van vanmorgen. 

Demi Vollering heeft echter nog de grandioze bulldozer Marlen Reusser die de hele week al beulswerk verricht en de andere ster Lotte Kopecky in de achterhoede, samen kunnen zij nog heel veel voor haar betekenen. Dus spaart Demi haar benen wordt een even op “sleeptouw” genomen en kan dan ietwat ongemerkt een voorsprong nemen. 

Eerder dit jaar heeft zij de Toermalet goed verkend door deze drie keer achter elkaar op te fietsen. Dus kent zij iedere meter en weet precies waar zij kan versnellen.

Natuurlijk laat Annemiek dat niet op zich zitten en trapt en trapt en trapt nog eens maar Demi rijdt alleen maar verder weg. Nu weet je het nooit bij Annemiek want die kan vaak toch nog altijd wel weer ergens wat energie vandaan halen. 

Maar vandaag is zij niet op haar best geeft zij zelf toe. 

‘Ik heb niet de beste dag, als ik dat vergelijk bij de jongere rensters. Natuurlijk ben ik wel teleurgesteld, ik ben hier gekomen om de Tour te winnen. Het maakt mij  nu niet meer uit of ik de tweede of derde word, maar ik hoop morgen nog wel op het podium te staan’, verklaart zij na afloop van de etappe.  

Nu ligt een tijdrit Annemiek heel goed dus daar valt nog wel iets te winnen voor haar. 

Op het moment dat Demi ontketent, verdwijnt zij in de mist af en toe komt zij in een flard weer tevoorschijn. De tijdswaarneming lijkt ook geheel van slag dus als kijker is het behoorlijk spannend.

En jawel… ook vandaag presteert de Franse regie het weer om het spannendste deel van de dag niet uit te zenden. Uiteindelijk zijn er twee koplampen en daarvoor dan een overgelukkige Vollering die juichend over de streep komt. Zij haalt heel even de handen van het stuur wat een huzarenstukje is bij een stijgingspercentage van tien procent.  Dat er naar adem gehapt wordt, heeft vooral te maken met de ijle lucht. 

Er wordt gefinisht op een hoogte van 2110 meter. 

Na een aantal blije oerkreten wordt er meteen door het microfoontje gevraagd hoe Lotte het heeft gedaan. Het tekent hoe hecht deze SD Worx ploeg is. ‘Het was fijn dat er zoveel publiek stond, tussen hen heel veel familie en vrienden die mij aanmoedigden. Want het is een lange klim en je weet nooit zeker of je het haalt. Dat Ik heb heel erg gelet op mijn ademhaling, steeds gegeten en gedronken en gelukkig heb ik het gehaald.’  

Op bijna twee minuten is het Kartarzina Niewiadoma die heel knap als tweede over de streep komt. Zij weet ook Annemiek van Vleuten achter zich te laten. 

Riejanne Markus (Jumbo – Visma) geeft aan dat zij in haar eigen tempo naar boven is gereden. ‘Het was pittig maar heel vet om die etappe te kunnen meemaken. 

Helaas hebben wij onze klassement ambitie niet waar kunnen maken.’ 

Marianne Vos heeft hier vandaag weinig te zoeken, zij stapt uit de Tour om zich voor te bereiden op het WK in Glasgow over veertien dagen. 

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.