De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 6 – 2023)

Vandaag wordt een massasprint voorspeld. De weg is niet bepaald een biljartlaken want zulke wegen bestaan gewoon niet in Frankrijk maar met datgene de rensters achter de kiezen hebben draaien zij hun hand niet meer om voor die paar “oprispingen”

Het is veel rechtdoor, brede wegen, één kilometer voor streep is het één rechte wg naar de finish, iets omhoog lopend maar dat mag allemaal geen naam hebben. 

Lorena Wiebes is naar huis dus zijn alle ogen nu gericht op Carlotte Kool (Team DSM) en Maike van der Duin (Canyon Sram).

Het enige struikelblok dat de rensters in de weg staat is de warmte 

en… de wind kan een rol gaan spelen. 

Opboksen tegen aannames

De 33 jarige Sanne Geeroms is de enige vrouwelijke mecanicièn tijdens deze Tour. 

Zij verzorgt o.a. de fiets van de Zuid-Afrikaanse Asleigh Moolman. (Soudal Quickstep)  

Dat zij moet opboksen tegen tal van aannames ach …zij is het zo langzamerhand wel gewend. 

Over een paar weken gaat zij trouwen, dan moet wel al het vet onder haar nagels vandaan zijn. 

Een onverbiddelijke UCI

De verontwaardiging over het genomen besluit van de UCI om Danny Stam – gisteren de bestuurder van de ploegwagen SD Worx – uit de koers te zetten is het gesprek van de ochtend. 

‘Had dat dan meteen gisteren de beslissing genomen maar om dat leen dag later te doen… De reden daarvan is dat Stam zich bij het “verhaal halen” wat ongenuanceerd heeft uitgelaten over de UCI leden. 

In de ochtend bezoeken zij vijf man sterk Stam om hem alsnog te straffen 

In de heetste van de strijd kunnen er soms uitspraken gedaan worden die bij minder hectische omstandigheden anders gezegd worden. Daar zou je natuurlijk en beetje rekening mee kunnen houden maar de UCI blijkt onverbiddelijk.

Stam laat zich verder niet uit de tent lokken maar zijn opmerking; ‘Ik ga geen koffie met hen drinken.’  mag duidelijk zijn hoe hij zich voelt. Vooral naar Demi toe.

‘De straf is veel te zwaar. Ik hoop dat Demi dit incident kan omzetten in winst.’

Demi werd natuurlijk ook om een mening gevraagd.

‘Wij hebben een paar lastige dagen,gewoon niet leuk. Lorena weg, ik tijdstraf, Danny uit de koers. Maar wij hebben hier geen invloed op.’ 

Voor mij was het gewoon heel belangrijk om zo snel mogelijk naar voren te gaan. 

Voor je het weet gaan zij weer rijden zonder je.’

Gesloten spoorweg 

Gisteren was het weer – om een hele andere reden –  ook spannend voor 

Marjolein Van ’t Geloof  (Human Power Health) zij stond met acht andere rensters twee en een halve minuut voor een gesloten spoorbaan. Tijdslimiet gaat een rol spelen maar dit keer is de UCI wel iets toeschietelijker en wordt hen de tijd kwijtgescholden. Daardoor kunnen negen rensters vanmorgen toch starten. 

Voor Charlotte Kool ( (Team DSM) is het vandaag de laatste kans om de sprint te winnen. Zij heeft er heel veel zin in. Zij verwacht dat er vanuit het peloton wel wat ondersteuning komt. Dus schat zij haar kansen hoog in. Helaas voor haar komt zij net iets tekort.  ‘Dit is voor mij een nachtmerrie een verschrikkelijke nachtmerrie.’ 

Het wordt wel een geweldige topdag voor de overgelukkige en zeer emotionele Emma Norsgaard (Movistar) Deens Kampioen tijdrijden. Met een hele lange super spannende sprint weet zij al het vuur uit haar benen te halen en het hele peloton te verrassen. 

‘Het is mijn grootste overwinning ooit. Reken maar dat ik dit vanavond ga vieren.’

Demi Vollering 

Demi is tevreden over deze dag. Zij weet zich goed te sparen, rijdt in het laatste stuk voor de finish naar voren. Gelukkig blijft zij uit het geduw en getrek ‘het was best een gevecht’ van het peloton. Ontloopt een valpartij en oponthoud binnen het peloton bij de wegversmalling van de laatste bocht. ‘Wie weet heeft de valpartij achter mij nog een paar secondes voordeel opgeleverd.’ 

Annemiek van Vleuten  

Heeft twee lekkere dagen achter de rug ik heb mijn benen kunnen sparen voor morgen.’  Dat zal dan de lakmoesproef moeten worden tussen Demi en Annemiek. Nu zijn er tijdens de tweede Tour de France Femmes  al zo veel voorspelling gedaan die toch anders uitpakken, dat wij de dag van morgen maar rustig moeten afwachten. De sfeer binnen de  Movistar ploeg is overigens oké. Dat kan ook niet anders met twee ritzeges. ‘Mooi dat wanneer je kansen krijgt deze ook weet af te maken’, zegt de tevreden kopvrouw.  

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.