De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 5 – 2023)

Vlucht kansen.

Hoe afwisselend de Tour voor de mannen was, de vrouwen moeten het doen met veel van hetzelfde. Roxane raadt de rensters aan om mee te gaan zitten in een vroege vlucht. Na 25 kilometer voor de finish gaat het alleen maar op en af. De finish is behoorlijk bochtig hetgeen allemaal in het voordeel kan zijn van de vluchters.

‘Dit zal waarschijnlijk een goede dag kunnen worden voor de sprintsters die ook een heuvel op kunnen klimmen. Bijvoorbeeld Marianne Vos of Lotte Kopecky.’

Andere namen die zij noemt zijn;  Lorena Wiebes en de 25 jarige Italiaanse Elisa Balsamo .’ (Lidl-Trek)

Lorena Wiebes is echter naar huis, Zij is het volgende slachtoffer met maagproblemen. Met de WK voor de boeg en de ritten die nu nog komen was het onverstandig om tegen beter weten te blijven ploeteren.

Demi Vollering vindt het – evenals haar andere ploeggenoten spijtig; ‘Lorena te moeten missen is balen, een leuke meid om er bij hebben.’

Zelf is zij heel tevreden over de dag. Het was een zware etappe en je kan nu eenmaal niet overal op inspringen, ik heb mijn eigen plan gereden. Veel last van de warmte heeft zij niet gehad. 

Twintig strafsecondes

Demi is dan nog niet op de hoogte van de twintig strafsecondes die zij krijgt vanwege het verboden te lang “kleven” achter de ploegwagen na een lekke band.

Ploegleider Danny Stam zit achter het stuur en lijkt ogenschijnlijk mailing te hebben aan de regels die er nu eenmaal zijn.

Hij baant zich een weg naar de eerste plek – daar waar hij hoort – en moet daarvoor een aantal ploegwagens voorbij. De weg is te smal en de poging die wordt gewaagd is wel net op het randje.

De jury op de motor zwaait al heftig met het vingertje. En maant Stam achter een andere ploegwagen plaats te nemen. Dat zou toch wel eens tot consquenties kunnen leiden. Regels zijn nu eenmaal regels. Voor Demi is het wel onnodige stress en dat is jammer.

Een veel te zware straf vindt Danny Stam. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen

Demi terugbrengen naar het peloton. Toen de jury mij maande achter haar te gaan rijden heb ik dat meteen gedaan.’ Het protest had niets opgeleverd. ‘De UCI heeft altijd gelijk.’

Vollering is duidelijk aangeslagen. ‘Ik heb mij geen moment in gevaar gevoeld.’

De ietwat satanische uitspraak van de interviewer dat zij hierdoor wel eens de Tour zou kunnen verliezen is ook niet bepaald opbeurend.

‘Dat hoop ik niet, want dat zal wel zwaar kloten zijn. Dan wordt de droom waarvoor ik zo hard hebt gewerkt door mijn neus geboord en daar heb ik geen woorden voor.’ 

Demi zakt door dit incident van de tweede naar de zevende plek.

Lang gestreden en nu het geluk

Opnieuw is het een vluchtster die het de klassement rensters moeilijk probeert te maken. Dit keer de 23 jarige Duitse Ricarda Bauernfeld (Canyon Sram) nog maar

een jaar prof. 

Vijfendertig kilometer voor de streep weet zij heel tactisch te ontsnappen en krijgt een redelijke voorsprong .

Ricarda liet al tijdens de Vuelta zien dat er rekening met haar gehouden moet worden maar de klassementsvrouwen denken dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en zij makkelijk valt terug te halen.

Op zich niet zo een gekke gedachte want als de Zwitserse Marlen Reusser (SD Worx) even flink op de pedalen trapt, worden alle vluchters stuk voor stuk terug gehaald behalve Bauernfeld.

Met nog zo’n twintig seconden over komt zij met de hand voor mond over de streep. Reusser wordt tweede, Kopecky houdt het geel en het groen’

‘Eerlijk ik kan het eigenlijk nog niet geloven. Wij wilden zo graag een keer winnen en ik doe het! Wij hebben met elkaar er zo voor gestreden en vandaag is het gelukt.’

Of zij beseft dat zij de jongste renster is die een etappe wint in de Tour. 

Daar is zij niet mee bezig… ‘Iedereen in de ploeg heeft mij geholpen en nu is er dan deze beloning’. 

Toch ook weer een Nederlands succesje vandaag. Yara Kasteleins mag vandaag weer in de bollentrui het podium op. Zij neemt deze over van Anouska Koster.

Schlagers

Gisteren sprak Yannick Balk – sportpsycholoog – al over het nut van muziek draaien in de bus. De voorkeur van Ricarda Bauernfeld  zijn schlagers. Vandaag wint zij de rit. Ook bij de Duitse renners blijkt dat hun favoriete muziek te zijn. En ook zij deden het lang niet slecht in de Tour.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.