De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 4 – 2023)

Loon naar werken

Vandaag is het de langste etappe en ook de meest verraderlijke. Het begin van de etappe is redelijke vlak maar zo’n zestig kilometer voor de finish moeten er 2300 hoogtemeters over vijf Cols overwonnen worden. Bij iedere col is de lengte en het stijgingspercentage wat pittiger. Bij laatste Col is er stijgingspercentage van gemiddeld 10 %.. Er is ook nog een tussensprint.

De kijker wordt spektakel beloofd.

De experts verwachten dat de etappewinst vandaag voor Demi Vollering is.

Evenals gisteren hebben zij het niet bij het rechte eind hoewel zij vandaag wel aardig in de buurt komen want Demi komt als tweede over de streep – 1 minuut en 11 seconden – na de ontketende Yara Kastelijn. Voor de voormalige veldrijdster – die een paar geleden het EK won – is het haar eerste Tourzege. Verleden jaar maakte zij haar debuut en liet toen al een mooi visitekaartje achter.

‘Zij krijgt loon naar werken.’ is de algehele conclusie. ‘Misschien vonden de andere rensters wel dat ik irritant was, maar ik kon mij zo wel wat sparen om deze overwinning te behalen.’

Juichend over de streep en juichend op het podium. Het besef is nog niet geland dat zij zo een geweldige prestatie heeft geleverd maar dat komt later nog wel. Vannacht nog maar lekker van slapen morgen is er weer een dag met opnieuw een heuvelrit.

Dat haar ouders er zijn die haar hebben opgewacht aan de finish is voor haar heel fijn.

Wat veel irritanter is, was de nalatigheid van de Franse regie die opnieuw -zoals dat ook gebeurde bij de overwinning bij Wout Poels – bleef hangen bij de Franse rensters en zo voor een deel de strijd van Yara naar haar prachtige zege miste. Gelukkig zagen haar fans haar nog net de laatste trappen maken en lachend over de streep komen.  

Kat en muisspel

Voor het eerst in deze Tour krijgt er een grote kopgroep van veertien rensters een voorsprong van tien minuten. Dat betekent zeven kilometer. In deze ploeg zitten naast Yara ook de Nederlandse rensters Lucinda Brand (ook een veldrijdster) Anouska Koster (zij zal de bollentrui overnemen van  Julie Van De Velde) 

Door het kat en muisspel – wat de rensters onderling spelen in het peloton – kunnen de vluchters de voorsprong aardig in stand houden. Wanneer echter de heuvels naderen, is het de gele trui draagster Lotte Kopecky die er van doorgaat. Zij laat haar deze trui niet afpakken, En Yara Kastelijn is hard op weg deze te veroveren dus Lotte moet aan de bak. Als het even kan wil zij tot aan het weekend in het geel blijven rijden.

Dan zal de strijd gaan tussen de klimgeiten Demi Vollering en Annemiek van Vleuten, Van Vleuten wil heel graag haar jarenlange en zeer succesvolle carrière afsluiten met een gele trui.

Vollering is het afgelopen jaar gegroeid, zowel mentaal en fysiek een stuk sterker geworden. Dat liet zij al zien door alle Vlaamse Voorjaar klassiekers te winnen.

Vooraf aan de etappe is er een gesprek met Annemiek van Vleuten. ‘Het wordt best een zware dag gezien de lengte en het stijgingspercentage van de col’s .

Bij het eerste deel van de etappe moeten wij zorgen niet in slaap te vallen, goed te blijven eten en drinken. Zij is blij met de ploeg om haar hen die haar goed beschermd.

Of zij vandaag al een poging gaat wagen? ‘Als de kans zich voordoet, dan laat ik deze zeker niet liggen.’ Na afloop reageerde Van Vleuten; ‘Wij hebben elkaar lekker kunnen testen.’

Het niet vergeten “plas incident”

‘Ik kom straks met een leuk weetje.’ Roxane Knetemann laat eerst de commentator zijn verslag doen. ‘Het is nogal opvallend dat Demi iedere dag mega laat aan de start verschijnt, zodat zij nog even op het allerlaatste moment naar de WC kan.’

Vollering schijnt daar verder over gezegd te hebben;

‘Want dat kan kennelijk niet meer tijdens de koers.’

Toch even een steek onder water die alles te maken heeft met het “plas incident” tijdens de Vuelta waar Van Vleuten door reed en Vollering haar voorsprong verloor. Van Vleuten won de Spaanse Koers de volgende dag met negen seconden verschil van Vollering.

Van Vleuten heeft overigens alle aantijgingen altijd gepareerd omdat er al een vooraf gemaakt plan was binnen haar ploeg. Er is ook wel een sorry over en weer geweest. Maar vergeten is het nog niet.

Een uitgedeelde speldenprik

De twee rivalen wachten niet tot aan het weekend waar de strijd zal losbranden wie het beste de Col d’Aspin en de Tourmalet – twee bergen van de buitencategorie met een hoogte boven de 2000 meter – weet te verteren. Beide rensters kijken er naar uit.

Vandaag is het Demi Vollering die een speldenprik uitdeelt. Beiden zijn in een hevige strijd gewikkeld, het is buigen of barsten.  Het is Demi die als tweede over de finish komt. Zij wint een paar secondes en wat bonus punten op Van Vleuten.

Fenix- Deceuninck

‘Het is de vraag of hoofdploegleider Michel Cornelisse van Fenix – Deceuninck nog bij stem is na die prachtige en spannende rit van de Belgische tijdrijdster

Julie Van De Velde. Helaas helaas voor haar werd zij op 200 meter van de streep ingehaald door haar landgenote Lotte Kopecky. Zonder helm kun je vriendinnen zijn maar met helm ben je bezig met de sport en dan tellen er andere wetten.

Vandaag was het opnieuw feest voor de ploeg Fenix -DeCeuninck want nu was het Yara Kastelijn die een huzarenstukje uithaalde dat wel leidde tot een zege.

Zowel Julie en Yara zitten bij een geweldige goede ploeg die hen volop de ruimte geeft om te groeien.  ‘Er heerst daar een klimaat waar de vrouwenploegen dezelfde kansen krijgen als de mannenploegen. Dat geeft hen zoveel zelfvertrouwen dat zij met hun prestaties veel verder komen.’ Een hele goede ontwikkeling binnen de wielersport’, vindt analiste Knetemann. 

Yannick Balk Sportpsycholoog

Bij de nabeschouwing in de studio heeft vandaag Yannick Balk, Sportpsycholoog meegekeken. Als mentalcoach heeft hij met name bij Team DSM heel wat kunnen bereiken.Hij is blij dat er ook binnen de wielrennerij niet meer raar aangekeken wordt tegen het raadplegen van een mentalcoach. 

Het leren afzien,  beter omgaan met teleurstellingen, het doorzettingsvermogen intensiveren. Dit kun je allemaal trainen.

Er worden al grote stappen gemaakt waardoor er beter gepresteerd wordt op een minder belastende wijze.

Chef d’ Mission Pieter van den Hoogenband vertelt in een opgenomen interview dat ook bij het NOC NSF voor een andere benadering is gekozen wat betreft het behalen van de medailles. Natuurlijk blijven medailles belangrijk maar bij de komende Olympische Spelen gaat het ook om het plezier beleven aan je sport. ‘Wij willen daarmee de druk bij de atleten wat weghalen.’

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.