De Tour Femmes door de ogen van Jeroen (deel 1 – 2023)

Voor mij is het altijd even omschakelen van de mannen naar de vrouwen. Mijn hoofd zit zoveel weetjes over de Tour de France, dat ik nooit moeite heb om iets op papier te zetten. Bij de vrouwen is die kennis veel minder, maar de vrouwen verdienen het wel om meer aandacht te krijgen. Als Janna en ik hiermee een klein beetje kunnen bijdragen dat de Tour de France Femmes het aankijken meer dan waard is, dan doen we dat graag. Vorig jaar hebben we ook de Tour de France Femmes gevolgd en die was absoluut het aankijken waard. Dus ik raad ook iedereen aan die de mannen Tour leuk vond om te volgen om zeker ook de vrouwen dit jaar te gaan volgen.

Demi Vollering is de te kloppen renster

De Tour de France Femmes is dit jaar van vuurwerk verzekerd. Na de laatste Vuelta en de beruchte plaspauze van Vollering hebben zowel Vollering als ook Van Vleuten het gemunt op het winnen van deze Tour. Het zou ook het ultieme afscheid zijn van Van Vleuten die na deze Tour haar fiets aan de wilgen gaat hangen. Alleen al voor haar carriere zou ik het Annemiek ontzettend gunnen, maar dan zal ze eerst wel af moeten rekenen met Demi Vollering. Het verschil van 3:48 tussen de beide dames vorig jaar zal nu zeker niet gebeuren. Althans dat is niet de verwachting. Vollering heeft een geweldig voorseizoen gereden en kan altijd terugvallen op een geweldige ploeg. Van Vleuten begon heel slecht, maar liet de laatste maanden pas echt zien dat met haar echt rekening gehouden moet worden. Laat niet onverlet, dat Vollering de grote favoriete is. En dat kan voor Van Vleuten wel eens een voordeel zijn.

Vlak Van Vleuten nooit uit!

Na haar vierde eindzege in de Giro trok Van Vleuten weer naar haar vertrouwde hotel in Livigno (Italië), waar ze intussen tot de vaste inboedel kan worden gerekend. Even weg uit de chaos, geen druk van wie dan ook en zorgen dat de batterijen weer zijn opgeladen als ze deze week de Tour beslecht. Ze zal echt wel een paar dagen negatief moeten koersen, zoals ze het zelf zo treffend omschrijft, maar als de Giro een voorteken is, zullen er ook heel wat dagen zijn waarop er wat kan gebeuren. Vandaag gaat misschien al wat duidelijk worden en daarnaast zal Van Vleuten het ook niet laten om op zoek te gaan naar een iets minder voor de hand liggend moment om de boel op stelten te zetten. Al is het maar om de concurrentie af te matten, want ook daar heeft de taaie Van Vleuten baat bij.

Wat de stand in het klassement ook zal zijn, de laatste twee dagen zullen sowieso cruciaal zijn. Op het duo Aspin-Tourmalet zullen de maskers definitief afvallen. Deze twee klimmen lenen zich voor een nieuwe, legendarische solo. Kan Van Vleuten de concurrentie daar afschudden? Ze zou het best eens nodig kunnen hebben, want met een Vollering die ‘ineens’ ook echt goed kan tijdrijden, kan ze er niet op vertrouwen dat ze het op de slotdag wel even goed zal maken. Van Vleuten zal op haar kansen loeren, maar Vollering zal daar op bedacht zijn. Verwacht dus ook bij de vrouwen een tweestrijd tussen de twee beste renster van dit moment.

Wie zijn de outsiders?

Elisa Longo Borghini kon tijdens de laatste Giro lange tijd Van Vleuten in het vizier houden. Op de zwaarste beklimming van de ronde kon Longo Borghini Van Vleuten niet volgen, maar daarna hield ze toch behoorlijk gelijke tred. Helaas maakte een valpartij in de afdaling een einde aan haar Giro-aspiraties, maar ze reed enorm sterk in de rondte, zoals ze al heel veel jaren erg sterk in de rondte rijdt. En met ELB weet je ook dat ze er vol voor zal blijven gaan, ze zal blijven zoeken naar mogelijkheden om ofwel de koers te winnen ofwel er zo dicht mogelijk in de buurt van te komen. Als er op de twee grootste beklimmingen volle bak wordt doorgereden, wordt het voor Longo Borghini quasi-onmogelijk om geen tijd te verliezen. Om de Tour te winnen, zal ze het niet op die grote cols moeten laten aankomen.

Katarzyna Niewiadoma is nou niet meteen een tijdrit specialiste. Als Katarzyna het op haar heupen heeft, kan ze op karakter in de voorste helft van de rangschikking eindigen. Katarzyna heeft in het chronowerk geïnvesteerd, maar ze zal nooit een specialiste worden. Ze gaat daar normaliter flink wat tijd verspelen. Maar de Poolse, die vorig jaar toch enigszins verrassend als derde eindigde in het eindklassement, koestert wel degelijk ambities voor de ronde. De kans bestaat overigens dat ze het kopvrouwschap moet delen met Ricarda Bauernfeind. De nog altijd maar 23-jarige Duitse deed het fantastisch in de Vuelta, met een keurige vijfde plaats als eindresultaat. Met Niewiadoma kan ze een gevaarlijk duo vormen en zijn zij in staat om Vollering zeker in de bergen zenuwachtig te maken. Dat kan dan ook weer in het voordeel zijn van Van Vleuten die graag wil zien dat er “koers gemaakt” wordt.

Tot slot is daar ook nog Juliette Labous. De DSM-Firmenich-renster begon haar fietsleven op de BMX, maar op een gegeven moment stapt ze over naar een wegfiets. En dat gaat de 24-jarige Franse uit de Franche-Comté ook prima af. Labous is wat introvert, maar ze weet donders goed wat ze wil en dat is zo goed mogelijk worden en meestrijden om de podiumplekken. Wat in het voordeel van de diesel Labous spreekt: de Tourmalet, de berg zal best zwaar worden, maar niet zo grillig als een hoop andere cols in de Pyreneeën, is een beklimming die haar goed moet liggen. Dit geldt ook voor de slottijdrit, waarin ze prima bij de eerste vijf zou kunnen eindigen. Het podium lonkt dus, al is het rijden van het klassement vermoedelijk niet zo’n simpele optelsom. Riejanne Markus zou ook in dit rijtje thuishoren, ware het niet dat zij gister reeds schade opliep.

Start en finish lagen vandaag tussen startplaats Clermont-Ferrand en Mauriac. Onderweg lagen er liefst zes gecategoriseerde beklimmingen, waarvan vier in de laatste vijftig kilometer, De etappe van vandaag begon pas echt bij een aanval van een drietal rensters, Kastelijn, Van Agt en Koster op 42 kilometer van de meet. Alle drie de rensters zijn van Nederlandse afkomst. Dus de Nederlanders lieten zich direct goed zien vanaf de tweede etappe. De maximale voorsprong van de drie bedroeg iets meer dan een minuut. Na een aanval van de bedrijvige Juliette Labous op de Côte de Merlhac daalde de voorsprong van de drie rensters vooraan dan toch. Met nog 25 kilometer te gaan hadden Van Agt, Kastelijn en Koster ineens nog maar dertig seconden. Toen Labous weer werd ingerekend, groeide de voorsprong van de drie Nederlanders vooraan dan toch weer naar een minuut.

Lippert verrast vriend en vijand

In de laatste natte afdaling voor de Côte de Trébiac ging het echter helemaal mis. Nadat Kastelijn op achterstand kwam door het missen van een bocht, kwam Van Agt hard ten val tegen de vangrail. De Nederlandse zou de etappe niet uitrijden. Het peloton haalde na de val van Van Agt Kastelijn en Koster snel bij, waarna het gevecht om de etappe opnieuw losbarstte. Onderwijl waren er nog verschillende valpartijen door het spekgladde wegdek. Het was nu de beurt aan Katarzyna Niewiadoma (die een uitstekende indruk maakt) en weer Labous om aan te vallen, maar stuitten steeds weer op rensters van SD Worx (de ploeg van gele truidraagster Kopecky en torenhoog favoriete Vollering) in het wiel. Een groep van ongeveer twintig rensters zou uiteindelijk de top ronden. Kopecky lag in Mauriac uiteindelijk op pole-position, die uitstekend gegangmaakt werd door Vollering, om haar tweede ritzege te boeken. Maar de tweestrijd zal de tweestrijd niet zijn geweest als ook Movistar (de ploeg van Annemiek van Vleuten) een duit in het zakje deed. Uiteindelijk werd Kopecky voor de finish nog gepasseerd door Duits kampioene Lippert. Silvia Persico eindigde op plek drie. Morgen gaan we verder waar de finish van de derde etappe ligt in Montignac-Lascaux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.