De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 2 – 2023)

Een dag van vallen en opstaan

Voor de Duitse Kampioene en zeer talentvolle Liane Lippert (Movistar) begint de tweede etappe van de Tour nu niet echt veelbelovend. Zij valt twee keer Een keer bij de neutralisatie en bij de tweede val komt ook haar teamgenote – de Wereldkampioene – Annemiek van Vleuten in aanraking met het asfalt. Toch is Lippert in staat om de ijzersterke Vlaamse Lotte Kopecky te verslaan en daarbij ook het onverslaanbaar geachte SD Workx.

Dat maakt voor Lippert de overwinning van deze dag nog specialer.

In de Tour kunnen rijden in de Kampioenstrui is op zich al fantastisch maar op deze wijze als eerste over de streep komen is iets waarvan je alleen maar kunt dromen.

Voor haar is de Tour al geslaagd.

Van Vleuten heeft vooraf  haar team al behoorlijk opgepord. ‘Het was een zware dag maar zij heeft het goed gedaan’, zegt de tevreden kopvrouw. Ach ja de val… dat stelde helemaal niets voor.

Zij weet na achterstand zich heel slim weer voor aan het peloton te melden.

Gebruikt zo nu en dan even een handje. ‘Kom dames ik wil er langs en ja een wereldkampioen kan niet weigeren.

Een echte Kopecky -dag

Roxane Knetemann schrijft de voorbeschouwing in de Tour de France gids.

“2500 hoogtemeters moeten bedwongen worden en het parcours is nergens vlak.

Het gaat continu op en af. Het is een etappe die te vergelijken valt met Luik -Bastenaken -Luik. Er zijn zes colletjes die mee tellen voor de bergtrui. Dus verwacht zij een gevecht om de bollentrui. De finale is te lastig voor de pure sprinters. Maar Marianne Vos (Jumbo-Visma) en Lotte Kopecky moeten dit wel aankunnen.”

Roxane gaat voor de Vlaamse. ‘Dit is een echte Kopecky dag.’

Wie gisteren Kopecky aan het werk heeft gezien zal wellicht ook voor de Vlaamse gaan maar de ene dag is andere niet in de Tour. Hoewel Kopecky – na een super lead-out van Demi Vollering – in dezelfde tijd als tweede eindigt en daarmee haar gele trui behoudt. Ook haar andere ploeggenote; de Zwitserse Lauren Reussen vervult een belangrijke  rol door regelmatig het tempo van het peloton te bepalen. Een ijzersterk team waarvan de komende dagen nog veel verwacht mag worden.

Het is jasje aan jasje uit voor de vrouwen, het wisselvallig weer is niet voor iedereen

prettig. De Italiaanse Marta Cavalli (FDJ) trekt er nog maar weer eens een jasje bij aan en Liane Lippert verklaart later dat zij juist zo houdt van dit weertype.

Nagelbijter

Het slippertje van Yara  Kastelijn, de blikvanger van de ploeg Fenix Deceuninck, doet je toch wel even de schrik om het hart slaan. Voert wat capriolen uit, blijft wel op haar fiets maar is de andere twee koploopsters wel kwijt. Eva van Agt  en Anouska Koster (UnoxN) rijden uiteraard door en krijgen daardoor nog wat meer voorsprong.

Het peloton kan zich in de gevaarlijke bocht – een echte nagelbijter – genoemd, gelukkig staande houden. De Australische Lauretta Hanson ((Lidl Trek) komt terecht in een eénzijdige slippartij, raakt een vluchtheuvel maar kan gelukkig weer opstappen.

Linkeballen

Verder gebeurt er van alles in het peloton en het woord linkeballen valt regelmatig. ‘Er zitten genoeg rensters die een rit willen winnen, zij irriteren op een geniale manier door niet mee te willen werken.’ Roxane kan er wel om lachen die heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Inmiddels regent het pijpenstelen en verandert het weerbeeld in iets spookachtig.

Het wegdek wordt gevaarlijk glad en daarvan wordt Eva van Agt de dupe. Zij schuift van rechts naar links zo onder de het draad van een wegafscheiding door en beland in een greppel. Blijft daar ook liggen en zal helaas ook – net als de onfortuinlijk Spaanse tijdrit kampioene Mirela Benito gisteren overkwam – per brancard worden afgevoerd. Dat is een lelijke tegenvaller voor de ploeg Jumbo -Visma.

Marianne Vos laat zich vandaag niet echt zien, dit is geen rit voor haar, zij wacht op een wat vlakkere etappe om nog een keer haar slag te kunnen slaan.

Yara Kastelein weet als de beste van het peloton de kuitenbijters te verslaan en neemt de bollentrui van Kopecky over.

Er volgen nog een paar snedige aanvallen die op niets uitlopen. De Poolse Katarzyna Niewiadoma (Canyon //Sram probeert het, Lucinda Brand (Lidl Trek) , Juliette Labous (SD Worx) doen een poging waardoor het al met al een zeer gebeurtenisvolle dag wordt.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.