De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 3 – 2023)

Het opbranden van team DSM

Ach wat zit Julie Van De Velde (Fenix Deceuninck) er dicht bij. Bijna heeft zij een hele lange neus kunnen trekken naar team DS Worx en dan ook met name naar Lorena Wiebes, waarvan door kenners wordt voorspeld dat de Europese Kampioene deze sprint gaat winnen.

Uiteindelijk krijgen zij gelijk maar ploegleider Anna van der Breggen zit toch vast wel even met samengeknepen billen achter het stuur. ‘Het verbaasden ons ook wel dat Julie zo lang stand kon houden. Wij hadden gedacht dat de voorsprong sneller naar beneden zou gaan. Maar wij wilden ook die meiden zo lang mogelijk sparen. Wij hebben eerst DSM opgebrand en toen zijn wij er zelf voor gegaan. De Koninklijke lead-out van de gele trui draagster Lotte Kopecky is voor Lorena natuurlijk mooi, het is fijn dat zij dat voor elkaar kunnen doen. Ik ben blij dat het goed gegaan is.’

Vijf klimmetjes moeten er overwonnen worden en drie rensters zitten elkaar op de hielen. Anouska Koste (Uno- X)  Yara Kastelijn (Fenix DeCeuninck)  en

Julie Van De Velde. Het is Van de Velde die aan het langste eind trekt maar veel ruimte krijgt zij niet. De voorsprong is één punt op Kastelijn en 2 punten op Koster.

Morgen kunnen de vrouwen opnieuw aan de bak want behalve dat het de langste rit van de Tour is moet er ook weer flink geklommen worden. De zwaarte van de Coll wordt per rit opgevoerd met de apotheose in het weekend waar met punten gesmeten gaat worden en Demi Vollering de strijd aan gaat met Annemiek van Vleuten.

Van atletiek naar de wielersport

Ruim zestig kilometer rijdt de dertig jarige Vlaamse renster Van De Velde in haar eentje voorop.

Oorspronkelijk afkomstig uit de atletiek en gespecialiseerd in het veldlopen.

Na  pijnlijke overbelasting aan de gewrichten  wordt haar aangeraden te gaan fietsen en dat bevalt zo goed dat zij sinds  2017 professioneel het wielrennen beoefent.

‘Dat hoor je wel vaker hé dat rensters eerst atletiek beoefend hebben.

Je zou het niet zeggen na de valpartijen van gisteren maar toch is wielrennen veel minder belastend voor de gewrichten.’

 Hoofdploegleider Michel Cornelissen van Fenix Deceuninck probeert in de auto het peloton voorbij te rijden op weg naar Van De Velde, het dik opeen gepakte peloton lijkt voor geen millimeter te willen wijken. Roxane Knetemann wint zich hier over op. ‘Toe nou zeg…. laat die auto er even door. Weet je waarom zij dat niet willen? Omdat zij dan bang zijn dat een andere renster hun plaats inneemt. Maar in zo’n geval moet je elkaar gewoon wat gunnen. Bovendien zoek je zo ook het gevaar op.’

Het duurt even voor Cornelissen Van De Velde bereikt, zij krijgt een bidon, hij moedigt haar aan en rijdt vervolgens door.

De sprintsters

Lorena Wiebes (SD Worx) mag dan wel gezien worden als de gedoodverfde winnaar voor vandaag. Zelf is zij daar nog niet zo zeker van. ‘Ik moet eerst de klimmetjes zien te overleven. Maar natuurlijk wil ik het graag af maken voor mijn team’ Hoewel zij het ook niet erg vindt wanneer een andere renster uit haar ploeg de overwinning pakt daarmee doelend op Lotte Kopecky.

De 24 jarige Charlotte Kool (Team DSM) is ook één van de kanshebbers om vandaag de rit te winnen. Zij hoopt dat het op een massasprint aankomt.

Verleden jaar was zij nog de lead-out van Lorena Wiebes die overstapte naar

SD Worx. Nu staan zij tegenover elkaar.

Het is Kool al een paar keer gelukt om van Wiebes te winnen.

Kool heeft er niets op tegen om in de schijnwerpers te staan.

Even was het best lastig om als lead-out een andere rol te vervullen, maar als je de beste sprinter wil worden dan moet je keuzes maken. en dat heeft Kool perfect gedaan. Zij wordt de rising star genoemd en een etappe winnen in de Tour zou wel een bekroning zijn.

‘Beide vrouwen hebben dat katachtige’ aldus Roxane ‘Dat maakt de strijd vandaag er alleen maar spannender door. Alleen is Wiebes nu nog wel in staat om de klimmetjes makkelijker te verteren.’

Maagklachten

Tot nu toe hebben acht rensters de Tour moeten verlaten. Deels door valpartijen maar ook door maagklachten. Er zijn opmerkelijk veel maagklachten.  Is dit toeval of zou het kunnen komen door de hoeveelheid koolhydraten die de rensters per uur moeten verstouwen. In de tijd van Roxane Knetemann ging het nog om 60 gram maar inmiddels is dat al 120 gram en dat blijkt toch wel een aanslag op de maag te zijn.

Roxane heeft beloofd dit te gaan uitzoeken.

In dienst van Annemiek van Vleuten

De Nederlandse 27 jarige Floortje Mackaij is van DSM overgestapt naar Movistar om daar Annemiek van Vleuten uit de wind te houden, bidons te halen enz. 

De kopvrouw heeft er behoorlijk de wind onder. Wie streng voor zichzelf is, is dat ook voor anderen. Voor deze ondersteunende rol moet Floortje wel een tandje bijzetten maar het is ook heel leerzaam. Of er al een fles champagne is opengetrokken. Nog niet maar dat zal beslist nog komen. ‘Ach kijk…. haar blik dwaalt af naar de gezellige wolbaal Bella. ‘Zij is een beetje mijn baby.’

Wanneer Floortje fietst, passen haar ouders op de hond, zij rijden altijd met haar mee in hun camper.  ‘Dat geeft mij steun,’

Het geel en het groen is Voor Lotte Kopecky, de bollentrui voor Julie Van de Velde en de witte trui gaat voor de derde keer naar de 22 jarige Francaise Cedrine Kerboal (Ceratizit – WNT)

Bij de nazit in de studio constateert analist Koen de Kort dat je echt kan spreken van een volwaardige Tour. Of er ook kans is dat de Tour in de toekomst langer dan zeven dagen gaat duren behoort zeker tot de kansen. 

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.