De Tour door de ogen van Jeroen (deel 23 – 2023)

De laatste etappe is aangebroken. Het bekende defilé van de winnende truien die één voor ”en met hun teams champagne mogen drinken en gek mogen doen voor de camera. Veel renners zullen blij zijn dat het erop zit. Dit was een slopende Tour geweest. Een Tour die het uiterste van allen heeft gevergd. Voor sommigen was het ook een goede voorbereiding voor het komende WK over twee weken. Reken er maar op, dat een aantal renners die deze drie weken in de Tour hebben gereden over twee weken prominent vooraan te zien zijn.

Ride for Gino

Gister heb ik al teruggekeken naar drie renners in het bijzonder. Drie renners die met hun bijdrage ervoor hebben gezorgd dat de Tour kleur kreeg. Maar daar doe ik de rest mee tekort. Want heel veel renners waren zeer actief deze Tour. Ik vergat daarmee ook de Bahrain-Victorious ploeg van Wout Poels. De ploeg behaalde met Bilbao, Poels en Mohoric drie overwinningen. Het is een aantal waar zij van tevoren alleen maar van hebben kunnen dromen. In de geest en voor Gino Mäder (het bekende RideforGino) stegen de mannen uit Bahrein boven zichzelf uit. Of was het juist de oerkracht die zij lieten zien, wat voortkwam uit de wil dat ze perse voor Gino wilde winnen? Niemand zal het weten, maar iedere volger van d Tour gunde het de ploeg wel. De mooie en gemeende tranen spraken bij alle drie boekdelen. Het waren tranen van trots en gemis, dat de talentvolle Zwitser nooit meer zijn gezicht bij een wielerwedstrijd kan laten zien. Dat zijn vriendin en familie hem nooit meer gedag kan zeggen. Wielrennen is niet zonder risico’s en helaas hebben we dat deze Tour ook weer gezien. Ik zag gister Sepp Kuss over de finish komen. Bebloed en wel. Het was een akelig en luguber aangezicht.

De mooiste sprint aller tijden in Parijs

Vandaag is dus weer de meest voorspelbare etappe van allen. Af en toe zal er en groepje wegrijden, maar al met al zal het op een sprint uitdraaien. Het is nu eenmaal een gegeven dat vaak de beste sprinter wint op de Champs-Elysees. Normaal gesproken zal het in dat geval een overwinning worden voor Jasper Philipsen. Alleen de rit door Parijs is een rit waar de emoties en spanning verreweg het hoogste zal zijn. Iedere sprinter of renner zou deze etappe graag op zijn palmares willen hebben. Ik herinner mij en van de allermooiste sprints die ik ooit heb gezien. Heel toevallig stond ik toen zelf langs de kant in Parijs. Het was de sprint in Parijs in 2009. Cavendish zat toen in de ploeg van HTC Columbia-Highroad. Cavendish had in de Tour van 2009 al 5 (!!) keer gewonnen. Telkens weer deden zijn sprints denken aan de sprints die Philipsen ook won toen hij ge gangmaakt werd door Matthieu van der Poel. In die 21e etappe trok Renshaw de sprint aan. Echter dat deed hij zo gruwelijk hard dat Renshaw en Cavendish al weg waren. De andere sprinters konden deze snelheid gewoonweg niet behalen. En toen trok Cavendish in de laatste 100-en meters zich op. De Manix Missile vloog letterlijk weg. Voor de rijdende camera was hij niet eens meer te volgen, zo hard reed de man uit Man. Het mooie was dat Mark Renshaw ook nog tweede werd. Ik stond bij het doek van de laatste kilometer onder het grote reuzenrad naar een groot scherm te kijken. Ik zag een flits en daarna hekken en mensen op de achtergrond, Cavendish was al weg en de camera kon hem niet meer bijhouden. Daar op een plein in Parijs had ik nog nooit een mens zo hard op een fiets zien rijden.

Tour de France Femmes

Vandaag is het einde van de mannen Tour, maar begint de Tour de France Femmes met de grote strijd tussen Vollering en Van Vleuten. De komende dagen zal ik daar meer over schrijven. De twee zijn sinds vorig jaar geen vriendinnen van elkaar. Dat kwam door een geintje (vind Vollering) wat Van Vleuten haar heft geflikt in de Vuelta met de beruchte plaspauze. Het is tevens de laatste Tour die Van Vleuten zal fietsen. Niet om dat feit, maar Demi Vollering is de grote favoriete vooraf. Ze gaat als de te kloppen renster naar de Tour. Ze is de vrouw van het seizoen tot nu toe. Na haar tweede plaats vorig jaar (achter Annemiek), zet ze nu vol in op de eindzege. In de Vuelta was ze de sterkste, maar de intussen beruchte plaspauze brak haar op. Dat gaat haar niet nog een keer gebeuren. Als ze rijdt zoals ze het hele jaar al doet, maakt Vollering korte metten met de concurrentie en zal ze haar waanzinnige seizoen bekronen met de Tourzege. Daar is haar seizoen ook op afgestemd.

De ijzersterke ploeg SD Worx

En wat een verhaal zou dat zijn. Het is moeilijk voor te stellen, maar slechts een jaar of vijf geleden kent bijna niemand Demo Vollering. Maar de jonge Berkelse heeft een droom en daar wil ze vol voor gaan. Als ze het besluit neemt om vol voor het wielrennen te gaan en de juiste mensen om zich heen krijgt, blijkt haar droom om prof te worden niet alleen realistisch, maar raakt deze zelfs in een gigantische stroomversnelling. Beter wordt ze, steeds beter, ieder jaar weer. En niet alleen op fysiek vlak, ook mentaal zet ze stappen. Tot ze dit jaar definitief de beste ter wereld wordt. Samen met haar ploeg scoort ze overwinningen alsof het warme broodjes zijn. We zullen de ijzersterke ploeg SD Worx dus dan ook veelvuldig van voren zien zitten. De grote favoriete van vandaag in de eerste etappe is ook een renster uit die SD Worx ploeg, Lorena Wiebes. In een sprint de Jasper Philipsen bij de vrouwen. Wiebes zal in het in de aanloop van de finish het wellicht lastig hebben, maar als zij tot aan de finish erbij zit, dan kun je haar met een gerust hart opschrijven als winnares van vandaag.

Kopecky maakt het vakkundig af

Het was vandaag dus het einde van drie weken Tour de France en het begin van de Tour voor de vrouwen. De finish van de vrouwen was eerder bij de mannen. Het parcours was enigszins glooiend. Voor de finish was er nog een klein heuveltje die van invloed zou zijn op de sprinters. Lotte Kopecky wilde de sprint niet afwachten en ging heel hard aan op het heuveltje, Durtol. En niemand kwam daar meer overheen. De Belgische renster behoort net als Wiebes en Vollering tot de toprensters van SD Worx. Kopecky was weg en bleef weg. Daarachter was het een verrassende sprint van landgenote Chantal Kool die derde werd achter de topsprinster Lorena Wiebes. De Tour voor de vrouwen is begonnen en gaat morgen verder met weer een hele lastige etappe met een hoop lastige heuveltjes die zeker tot verschillen gaat leiden. Ook het vermelden waard was de 4e plek van de ervaren Marianne Vos

Een verrassing: Meeus wint!!

Een ongelofelijke verrassing was er op de laatste sprint op de Champs-Elysees bij de mannen. Niet de topfavoriet Jasper Philipsen won, maar Bora-Hansgrohe renner Jordi Meeus won de prestigieuze etappe in Parijs. Er stonden rijen dikke mensen rondom het parcours in Parijs. Het was de renners gegund om zoveel aandacht te krijgen voor een geweldige Tour. Wij als volgers van de Tour hebben drie weken lang genoten van fabelachtige strijd op de fiets. Een groot compliment verdient ook parcoursbouwer Thierry Gouvenau. Die heeft zich dit jaar echt overtroffen met een parcours waar de strijd vanaf dag 1 aanwezig was. De sprint was een sprint zoals wij deze al de gehele Tour hebben gezien.

Matthieu van der Poel trok de sprint aan voor Jasper Philipsen. Die moest zijn vijfde overwinning gaan behalen. En Van der Poel gangmaakte opnieuw de Belg voor Alpecin. Echter Jasper maakte een foutje. Hij liet zich insluiten door niet op tijd voorbij Van der Poel te glippen. Onze landgenoot Dylan Groenewegen zette zijn lichaam net even sneller langs Van der Poel. Dat gaf aan de andere kant Jordi Meeus de kans om een vrij veld te krijgen om de sprint aan te trekken. Dit deed de Belg van Bora-Hansgrohe perfect. In een ultieme jump probeerde Philipsen nog te redden wat er te redden viel, maar hij was te laat. Meeus was net even wat eerder. En dit was een einde van de Tour 2023.

Einde verslag Tour de France 2023: Bedankt!!

Dit brengt ons ook meteen aan het einde van deze Tour. Janna en ik gaan voor de echte liefhebbers nog even door, want ook de Tour de France Femmes gaan wij verslaan voor u met columns die jullie van ons gewend zijn. Historische verhalen, beeldende verhalen, verslag van de etappe, maar gewoon columns die met het hart zijn geschreven voor de echte liefhebbers. Janna en ik willen jullie danken voor het lezen van onze verhalen. Wij hopen alleen maar dat jullie er net als ons van hebben genoten. Au revoir! Rendez-vous au Tour 2024!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.