De Tour Femmes door de ogen van Janna (deel 1 – 2023)

Commentator Tim de Vries en analiste Jip van de Bos beschrijven- bespreken – de eerste etappe van de Tour Femmes namens Eurosport. De eerste etappe bij de vrouwen is een stuk minder spannend dan die van de mannen. Het is geen vlammende etappe en dan valt het niet mee om er een bevlogen verslag van te maken. Ook Iris Slappendel – dit keer achterop de motor waar zij openlijk zeer van geniet – peinst de hersenen om met een interessant verhaal te komen. En zo blijkt maar voor de zoveelste keer, Het zijn – in dit geval – de rensters die de koers bepalen.

Wat absoluut een compliment verdient, dat geen van hen uit is op de verkeerde sensatie. Wanneer de Spaanse Mirela Benito (Soudal Quickstep) al in een heel vroeg stadium door een onhandige manoeuvre in een geultje terecht komt en vervolgens in een greppel duikelt, behandelen zij dat zeer professioneel. Er zijn geen allerlei aannames maar zij wachten af tot officieel bekend gemaakt wordt hoe met de onfortuinlijke renster gaat.

Veel belangstelling

Het gaat goed met het vrouwen wielrennen. De belangstelling wordt steeds groter. Ook vandaag worden de vrouwen luidruchtig door een groot publiek toegejuicht.

De tijd dat je zelf voor eigen vervoer moest zorgen om mee te kunnen doen aan een wedstrijd ligt wel achter ons en ook is de beloning behoorlijk opgetrokken zodat de rensters als professional zich bezig kunnen houden met hun sport en niet meer afhankelijke van ouders, of een baan hebben om alles te kunnen bekostigen.

Nog steeds zijn er kleine groepen die ook relatief weinig geld te besteden hebben en dat komt in het vrouwenwielrennen vaker voor dan bij de mannen. Het betekent ook dat de kleinere groepen rensters naar de Tour sturen die daar eigenlijk nog niet aan toe zijn. Soms kan dat gevaarlijk zijn omdat zij nog te weinig over peloton feeling beschikken. Jammer en ook gevaarlijk vind Iris.

De mooiste wedstrijd van het jaar

Er zijn wat interviews met een paar rensters die allemaal blij zijn mee te kunnen doen aan de Tour. Dat is toch de mooiste wedstrijd van het jaar.

Er is ook tijd om een aantal kijkersvragen te beantwoorden;

Is de Tour de France Femme de mooiste wedstrijd?

Er wordt even nagedacht; Wel de belangrijkste.

Maar de Italiaanse ronde verdient ook zeker aandacht , omdat er in de Giro van dit jaar onmiddellijk strijd geleverd werd en ook heel zwaar was.

Waarom rijdt Demi Vollering niet in rood wit blauw? Dat zijn dan weer regels waar weinig mensen iets van begrijpen Demi had eerder aangegeven het een eer te vinden de Tour te rijden in de Nationale kleuren maar…. zij is ook ruimschoots aan de leiding van het Women World Tour en daarbij hoort de paarse trui die zij nu aan heeft.

Niets ten nadele van de Eurosport commentatoren maar NPO 1 zendt nu ook uit, met analiste Roxane Knetemann achter de microfoon. Zij verstaat haar vak, is spontaan en zeer betrokken gewoon prettig om naar te luisteren en je leert ook het een ander van haar.

Inmiddels is de wedstrijd behoorlijk gevorderd en moet de eerste klim overwonnen worden. Het tempo gaat met kilometers omhoog en achter het peloton staat dan ook de deur wijd open zoals dat in vakjargon heet.

De meeste voorspellers gokken op Lorena Wiebes van Team SD Worx maar het is haar ploeggenote de Vlaamse Lotte Kopecky die er als een kanonskogel van door gaat en als eerste de tussensprint wint. Zij rijdt door ‘ik had de goede benen’ en de volgende 7.6 kilometer voor de streep weet zij haar voorsprong uit te bouwen. Niemand komt bij haar in de buurt en zijn komt ruim veertig seconden eerder juichend over de finish. Lorena Wiebes wordt tweede en is daarmee zeer gelukkig.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.