De Tour door de ogen van Jeroen (deel 28)

Annemiek doet het!!

Je bent de grote favoriete en alle druk ligt bij jou. Dan wordt je ziek en kijkt iedereen er van op dat je niet dat brengt wat je moet brengen. Echter, de concurrentie heeft clementie met je en dat is de grootste fout die men deze week heeft gemaakt. Dat werd afgelopen maandag al aangegeven. Men wilde Annemiek van Vleuten niet de genadeklap toebrengen op het moment dat de concurrentie dat wel kon doen. En dan is er vandaag de Koninginnenrit. En dan sta je er. Dan verpulver je werkelijk de concurrentie met minuten. Annemiek van Vleuten liet vandaag nog maar eens zien de allerbeste ronderenner te zijn die er op deze wereldbol rondloopt.

Lastige etappe met drie lastige beklimmingen

Helaas doet de Tour de France geen Alpen en Pyreneeën aan in deze Tour de France Femmes. Wel zijn de Vogezen in de laatste twee dagen van de Tour het decor. Vandaag stond de Koninginnerit op het programma. De etappe leidde de dames van Sélestat – Le Markstein over 126,7 km. In deze etappe zaten drie beklimmingen Petit Ballon, Col du Platzenwassel en Grand Ballon. Ondanks de naam was de Petit Ballon direct ook de scherprechter in deze etappe. Vanaf kilometer één dat het omhoog ging, was het Van Vleuten die op de pedalen ging staan. Het boeide de Nederlandse kennelijk weinig dat er nog drie grote cols op gefietst moesten worden, want het ging zo hard, dat alleen Vollering mee kon. Marianne Vos zakte er in haar gele trui volledig doorheen en een achtervolgende groep met andere favorieten voor een goed klassement had op de top al 2.23 minuten achterstand op Van Vleuten en Vollering. Alleen Elisa Longo Borghini van Trek-Segafredo reed er tussenin en was zodoende ‘best of the rest’.

Na de Petit Ballon volgde een snelle afdaling, waarin Vollering druk zette. Ze kreeg Van Vleuten even op een gaatje, maar de loeisteile Col du Platzerwasel begon met gewoon twee koplopers. Het was andermaal Van Vleuten die de kop nam en tot boven legde ze het tempo hoog. Vollering leek op een licht verzet lang soepel mee te kunnen, maar een kilometer onder de top brak ze dan toch. Vollering rook bloed, zette nog eens aan en kwam met een voorgift van 25 seconden boven. Longo Borghini reed als derde in de koers al op dik vier (!) minuten en het geel van Vos kwam op twaalf minuten boven. En toen was er nog één beklimming die de dames moesten beslechten.

Van Vleuten geeft nog wat gas

In de afdaling van de Platzenwassel komt Vollering niet echt dichterbij. Nog erger, beetje bij beetje rijdt Van Vleuten weg. Zichtbaar moeiteloos. Anna van de Breggen (ploegleider van Vollering) spreekt Demi nog bemoedigende woorden toe, maar het mag niet baten. Deze etappe hoort toe aan de allerbeste en die allerbeste is vandaag Van Vleuten. Ik heb al jaren een zwak voor Van Vleuten. waarom denk je dan? Het is de manier van koersen. Altijd maar kiezen voor de aanval. Nooit afwachten, altijd maar de sterkste willen zijn en ook de sterkste zijn. Dat typeert haar enorm. De val in Rio de Janeiro (tijdens de Olympische Spelen) is een kentering in haar carriere. Vanaf dat moment dat ze hersteld gaat het crescendo met haar carriere. Van Vleuten is een geweldige sportvrouw. Van Vleuten is pas op haar 25e gaan fietsen. Daarvoor deed zij ook aan voetbal en doordat ze haar meniscus scheurde werd ze aangetrokken tot het fietsen. De rest is geschiedenis.

Palmares wordt groter en groter

Waar Marianne Vos de ‘GOAT’ is, daar klimt Van Vleuten met de jaren naar het hoogste schavot. Vandaag de dag is zij 39 en is zij net als goede wijn. Hoe ouder het is, hoe beter het is. Dat is bij Annemiek exact hetzelfde. Volgend jaar is haar laatste jaar. Vanmiddag vonden Danny Nelissen en Roxanne Knetemann het zonde dat zij niet nog drie kwart jaar doorgaat in 2024 voor de Olympische Spelen. Maar voor Van Vleuten is 2023 toch echt het laatste jaar. Maar als je haar toch zo ziet fietsen als vandaag, dan staat er werkelijk geen maat op de inwoonster van Wageningen. Dit jaar won ze nog Luik-Bastenaken-Luik en de Giro voor vrouwen. Rijdt zij alweer twee jaar voor het Spaanse Movistar en was zij daarvoor erg succesvol bij Mitchelton. Won al eens de Olympische titel bij het tijdrijden (Tokio) en werd zij ook al Wereldkampioen (2019) in Harrogate. Toch wordt haar carriere helaas ook bepaald door vele blessureleed. Maar het weerhoudt haar nooit om daar iedere keer weer sterker uit te komen. Het lijkt net alsof zij dat nodig heeft om haarzelf uit te dagen om haar tot ongekende hoogte te brengen.

Laatste beklimming ware zegetocht

De beklimming van de Grand Ballon is voor Van Vleuten een grote zegetocht. Met een grote lach op haar gezicht stoomde Van Vleuten de laatste kilometer in. Ze bekroonde haar solo met een machtige zege en nam zodoende ook de leiderstrui over van Marianne Vos. Vollering werd tweede op bijna 3.30 minuten, terwijl de derde plek was weggelegd voor Uttrup Ludwig, die op 5 minuten en 16 seconden (!!) binnenkwam. Van Vleuten had huis gehouden op een manier die alleen zij kan. Met een solo van 62 kilometer iedereen op een hoop rijden in zo’n belangrijke wedstrijd als de Tour is alleen aan de grote toebedeeld. Als men dan ook nog weet dat zij ook al de Giro heeft gewonnen en dan zo de Tour etappe van vandaag domineert, dan is een diepe buiging alleen nog maar meer op zijn plaats. Annemiek van Vleuten heeft vandaag aan de hele wereld laten zien dat er maar één de beste is in deze Tour en dat is zij. Morgen de afsluiting naar Le Planche des Belles Filles. Als Van Vleuten heel blijft, dan is zij morgen de terechte winnaar. En daar is niemand die daar aan twijfelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.